Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vidět v Kaplici a okolí?

Od: babajaga® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

mám možnost od pátku do neděle navštívit jihočeskou Kaplici. Jižní Čechy jsou pro mě "pole neorané",pobývala jsem tam několikrát kdysi za svobodna, naposledy v roce 1977. A to je už pěkně dlouho.

Co byste mi poradili neopomenout navštívit v tomto městě a okolí? Mám raději přírodní scenérie, řeky, údolí, skály, jeskyně, než stavby, hrady...i když mají své kouzlo a historickou hodnotu. Ale ani těm stavbám se nevyhýbám. Kdoví, zda se tam ještě někdy podívám.

Co mi, prosím, doporučíte? *slunce*Děkuji předem - Jaga.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

chat
hodnocení

2x

Dobrý den, Jago,

Kaplice a celé Novohradské hory jsou opravdu krásný kout jižních Čech. Pokud máte ráda spíš přírodu, určitě doporučím:
Tiché údolí – romantické údolí říčky Pohořský potok, ideální na kratší výlety.
Žofínský prales – nejstarší chráněná rezervace ve střední Evropě, i když přímo do jádra se nesmí, okolní naučná stezka stojí za to.
Přírodní rezervace Hojná Voda a vrch Vysoká – krásné výhledy až na Alpy, když je jasné počasí.
Malše a okolní údolí – příjemné toulky podél řeky, klidná místa, kde nepotkáte davy lidí.
Pokud byste přece jen zatoužila po stavbě – hrad Pořešín je hezky opravený, menší a s příjemnou atmosférou.
Je to oblast klidná, hodně zelená a na víkendový pobyt ideální.
A jen tak na okraj – podobné tipy dnes dokáže velmi přesně a během pár vteřin nabídnout umělá inteligence. Použijete jednoduše Váš počítač, můžete to vyzkoušet hned: do vyhledávače napište "ChatGPT" a přímo na jejich stránce se dá hned začít ptát. Funguje to podobně jako na poradte, položíte otázku (například "co navštívit v Kaplici") a odpověď přijde okamžitě. Je to rychlý pomocník, nejen na cestování, recepty i spoustu dalších praktických věcí.
Přeji krásný výlet a hezké zážitky v jižních Čechách

hodnocení

@chat: Děkuji za krásné nápady a také za vysvětení, jak na to. Už se moc těším, ta naše polabská rovina s Kuňkou je sice taky pěkná, ale občas stojí za to vytáhnout paty a vidět něco jiného. Dík a hezký den. *palec2* Jaga.

km
hodnocení

0x

v první řadě si asi všimnete velké změny v samotné kaplici, která se hodně změnila především za posledních 15 let, stává se z ní pěkné městečko.

doporučuji rozhlednu na hradišském vrchu, je poměrně nová a je odtud krásný výhled. napopak nedoporučuju rozhlednu v besednici.

počítejte s tím, že novohradské hory nejsou typický kraj turistů, takže neočekávejte turistické atrakce (předpokládám, že po nich ani neprahnete), ty se nacházejí od kaplice spíš směrem na šumavu, repektive lipensko (stezka korunami stromů).

jakákoliv turistická trasa údolím řek (malše, černá, pohořský potok) je moc pěkná.

top místo je pohoří na šumavě (je to ten nejvíc jihovýchodní kout) a já oporučuji přejít se podívat do rakouska, třeba navštívit prameny řeky lužnice nebo jen kouknout po samotách.

pokud máte zájem a upřesníte své preference, mohu vám tu vysolit další tipy ;) podstatné jet vědět, jak se budete pohybovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]