Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Je možné zakoupit zboží v maloobchodě (maloobchodní cena) a na toto zboží si přihodit např. 20-30% marži a prodat ho o těch 20-30% dráž dál? Nebo se dopouštím přestupku dle zákonu o cenách? Děkuji
Michale, Koupil jsem autolékarničky za 150Kč a prodávám je za 170-190Kč jak komu. Nemám živnosťák. Většinu zboží klidně můžete prodat i se 100% ziskem (i více procent)
Jedinou vyjímku tvoří kolkované zboží, cíga, kořalka...
Právníka se ptát nemusíte...
koupíte si v maloobchodě vrtačku za 1000Kč a já si ji od Vás koupím za 1500Kč, myslíte že jsme něco porušili?
Proč to potřebujete vědět?
Michale, ceny jsou smluvní. Kromě toho většina maloobchodů nakoupí třeba v Makru ve velkém do svého krámku, a s marží prodá. Vysvětlila vám to Sebod, vy takto můžete prodávat. Když jsem pracovala v Hotelu. jako recepční, nakupovalo se v Tescu /např. Becherovka, broušené sklo/ a s pořádnou marží se pak prodávala cizincům, ti byli po výletech tak utrmáceni, že před odjezdem, aby utratili české peníze skoupili téměř vše. Chápu Vaše pocity, že chcete mít vše v pořádku. - stařenka
Jak to asi dělají Vietnamci z večerek? Nakoupí v supermarketu - maloobchodě - v akci, a prodají o 30% dráž ve večerce. Podle mě by to problém být neměl.
heh ale co zákon o cenách, který říká že:
5) Nepřiměřený majetkový prospěch získá
a) prodávající, jestliže prodá zboží za cenu
1. zahrnující neoprávněné náklady nebo nepřiměřený zisk získaný na
základě uplatnění vyšší ceny prodeje oproti obvyklé ceně, v případě
zneužití výhodnějšího postavení na trhu,
2. vyšší než maximální nebo pevnou úředně stanovenou cenu, nebo
3. vyšší, než by odpovídalo pravidlům cenové regulace,
b) kupující, jestliže nakoupí zboží za cenu
1. výrazně nedosahující oprávněných nákladů nebo nižší, než je cena
obvyklá, v případě zneužití výhodnějšího postavení na trhu,
2. nižší než minimální nebo pevnou úředně stanovenou cenu.".
No joo, a co z toho na daný případ platí? Tak nakupuje v podstatě většina maloprodejců. Divím se jejich kupcům. Když se najde někdo kdo to koupí, jeho věc. Ceny jsou smluvní, dnes jsem už usmlouval cenu na ploché baterky! Je na pivo.
Je-li ŽL, tak koupit, přirazit a zkusit prodat... a pak se tady ozvat. Pokud je to levněji někde jinde, proč by to měl kdo kupovat dráže?
pak se ozvat až když bych např.porušil zákon? spíše se informovat a pak až prodat atd...ne? nejde o to proč by to měl mnekdo kupovat draze...svůj podnikatelský zámer rikat nebudu ale budou lidi, kteří si to draže radsi koupi, jsou s tim spojene dalsi služby apod...
Co porušíte? Už to padlo, co z toho uvedeného o těch cenách na vás platí? Mi je jedno, co kolem toho nude, třeba jim to DDD, do domu, do postele. Bude žl (volná ž), tak lze přece nakupovat za VC! A pokud bude přidána další hodnota, tak o co jde (to mělo být už v dotazu -a na toto zboží si přihodit )?Jen si pak ujasnit, zda hradit DPH. Dělat něco a vědět nic...
Go!
vaši zpravě absolutně nerozumím ale nechme to plavat, toto jsou jen spekulace..poradím se s právníkem
Jak na něj máte zbytečné prachy, tak hajdy za ním. Už vícekráte bylo řečeno, že o nic nejde. Co ještě? Koupit a prodávat.
Jen jaksi nechápu, proč bych nakupoval za MC a snižoval si tak podstatu podnikání - ZISK! Ale kdo chce ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.