Nejste přihlášen/a.
Vzpomínám. Tyto chaty měly název "Rýchory." Měli jsme je na našem dětském táboře. Když po roce 1995 skončil a pozemek se musel uvést pro majitele do původního stavu, nabídl je provozovatel zájemcům po 12 tisících kus. Pokud zájemce rozbil a odstranil i základy a betonovou desku u chaty, vrátili mu 5 tisíc. Lidé o ně měli zájem, většinou jako o zahradní chatky či domečky pro děti na léto.
Ve stejné chatě jsme strávili před mnoha lety dovolenou v kempu U věže v Hořicích. 2 dospělí a 2 děti. Úplně to stačilo. Nahoře v podkroví po dřevených schodech spaní, dole sezení a ostatní. Nebyl to žádný luxus, ale mám na tento typ chatek pěkné vzpomínky. Jaga.
Jste zjevně z východních Čech, ta srubová chata Rýchorka se lidově jmenuje, resp. mám v ruce originální dokumentaci s názvem:
montovaná rekreační
chata BA-22
návod ke stavbě
v 1971 stála 10530 Kčs (Mám fakturu)
v 1978 stála 10630 Kčs
Za stavěná plocha je 10,65 m2
Podle kusovníku se zdá, že jde o model (BA-22) červen 1967. Ještě existoval starší model BA-21
K vidění by měla být v Budišově nad Budišovkou, v kempu žralok, Jinolice, možná i ve Šternberku, kemp komorník, plumlov, pustevny, smržovka, třebovice, kemp Habina, Liščí farma, Bílý Kámen Doksy,
Jo jo, oficiální likvidace té střechy vyjde možná dráž, než nová chatka. Použít znovu tu krytinu už nikdo nepovolí.
Tipuji, že likvidaci (palice, pila, kleště, šroubovák, možná gola klíče...) by dokázal vymyslet každý. V případě rozebrání pro další použití bude tazatel muset buď použít novou krytinu (a zaplatit likvidaci staré), nebo to zaonačit tak, aby znovu "postavenou" chatku nikdo nekontroloval (ani úřad a pokud možno ani všeteční sousedé).
Obávám se, že byste musel mít neskutečnou kliku, abyste narazil na někoho, kdo identifikuje konkrétní typ. Navíc ani na té fotcer toho moc není k vidění. Víte, za socíku měl svou stolárnu kdejaký OSP, nebo OPS, přičemž většina táborů tehdy spadala právě pod takové podniky, byly to střediska ROH pro rekreaci, kde v prázdniny byly často právě turnusy pionýrských táborů. Já sám jsem, jako mlaďoch po průmce před plyšákem podobné stavby taky dělal. Nejčastěji se to stavělo jako trámková kostra, zvenčí se střílely na spony, či hřebíky palubky, zevnitř překližka, nebo jen sololak. Druhý způsob byl prefabrikovaný panel - to se na místo dovezly připravené stěnové panely, které se pak jeřábem sestavovaly do kompletní stavby - ale to bylo spíše výjimkou, co vím, tahle metoda měla rozšíření u tzv. teletníků - to byly malé chatičky, kde byly jen dvě palandy, jedno okýnko, jedny dveře. To se často vezlo na Avii už celé v kupě a jen se to položilo na 4 betonové patky.
Ale k věci - jestli to hodláte rozebrat a pak poskládat zpět, asi bude nejlepší sehnat si někoho od truhlařiny. Pokud do toho přesto hodláte jít sám, začal bych odlištováním oken a dveří, to Vás stejně nemine a případně odlištovat rohy místností. To už často napoví, jak tu chatku stavěli. Ale určitě vše při rozborce očíslujte, ideálně nafoťte kde to bylo, při zpětné motnáži si ušetříte spoustu práce. BTW - pokud to není tajemstvím - kde ty chatky jsou?
Kromě podnikové "tvořivosti" se hromadně vyráběly chatičky Inovec (se zkosenými stěnami) a později větší chatky MDU. Dodnes je v některých kempech mají jako "reto-hit".
Ovšem chatky z dotazu nijak "sériově" nevypadají.
mm - název pionýrského tábora Horník by mohl naznačit, kdo ty chatky "odborně" za "socíku" postavil. Tenkrát se takto stavělo pro děcka a k podnikové rekreaci např. v rámci fabrik bezplatně i povinnědobrovolně, t.j. brigádně o víkendech to stavěli vlastní pracovníci závodu.
Bylo zajímavé to jen tak z legrace dohledat. Je to zde mapy.cz/... (dneska už tam žádné chatky nejsou).
A větší obrázek (vpravo dole chatičky Inovec):
On ten nápis na pohlednici byl ( aspoň pro mě) tím počmáráním dost nečitelný. Ale tohle je zcela mimo region, kde jsme stavěli, to nebude od nás. Trochu to připomíná chatky tehdy vyráběné ve Svratce. Ale s jistotou to není . BTW - to světlé na pravo, to jsou právě ty teletníky, co jsem zmiňoval. Ale pokud to opravdu chcete rozebrat a pak poskládat , návod, jak se to dělá, jsem Vám popsal výše.
Pohledala jsem a ukázalo to na důl Žacléř - Jičín.
----------------------------------
Libín u Ostroměře - pionýrský tábor Horník dolu Žacléř - Jičín
Tady je stejné foto, co vložil tazatel. (Tak jsem druhá).
Ony jsou Libíny ale dva. Jeden v J. Čechách pod Třeboní, a druhý u Jičína.
mm: kousek jižně na mapě je vidět i to koupaliště
jak jste přišel na název chaičky inovec? nikde jsem nic nedohledal. jednu vlastním, tak mě to zajímá. děkuji
Název Inovec si dobře pamtuji ještě z 80. let, kdy jsem na jeden takový tábor jezdil jako vedoucí (a podepisoval jsem inventář). Dohledat na Googlu se to dá obtížně, protože do toho skáčou odkazy na chaty v Inovci, případně odkazy na "novodobé"chatičky z OSB desek, které vypdají jako vysoká "Áčka".
Jednu z mála zmínek jsem našel zde: tabor-sopka.cz/...
Mimochodem, čím dál více si myslím, že ona chatka z dotazu je (v odkazu téz zmiňovaná) typizovaná chatka MDU.
Chatky z tábora Horník stojí v kempu Lužany,Kemp chatová osada.Byly převezeny bez rozebírání a postaveny vcelku.Několik jich stojí i v obci Lužany.
bratrh: proje jsem si to na panoramě a vypadá to, že v kempu lužany jsou jiné chaty než na této pohlednici
mimochodem ty by mě také zajímalo jak se jmenují, to jsou typové, panelové
Těch chatek je tam více než 20. Skoro bych se přikláněl k hypotéze, že jde o nějaký sériový typ (zvláště, pokud nepocházejí jenom z toho pionýrského tábora).
@km
Máte pravdu, ty chatky z dotazu jsou větší než MDU 85 a mají (pokud dobře vidím) patro s okénkem. Asi to bude typ na obrázku (viz). Určitě je to také sériové "Made in ČSSR", ale název jsem ani zaboha nenašel.
Zdá se - že to na foto je BA-22 - Rýchorka. Vyrábělo se to v závodě Potštejn za MC 10530 Kčs. Za stavěná plocha 10,65 m2, Když jí rozměr přízemí zdá se 274 x 390 cm cca
Podle kusovníku, který mám, a který nikde na internetu není k nalezení, tak tento model je navržen v červnu 1967 s prodával se ještě v roce 1978...
@chad
BRAVO! To je přesně ona! Hledal jsem opravdu dlouho (včetně zde zmiňovaného "Rýchory"), ale pohořel jsem.
Tábor "Horník" bychom tedy dokázali zrekonstruovat do posledního prkýnka. Informace k ničemu, ale příjemná zábava na dva večery.
Zde máte virtuální 3D prohlídku Rýchorky camp-straznice.cz/...
No jak je vidět, na internetu toho spousta není, a tyto plány i možná plány k tomu co hledá tazatel jde najít třeba v oblastním archivu Zámrsk, tam by měli mít i katalogy výrobců, Jen vědět co hledat
Pro zajímavost, dneska taková chatka, vyjde na 2,3M třeba tahle walfer.cz/...
Zařídil jste nám pár pěkných chvil s detektivním hledáním táborových chatiček a vzpomínek na mládí (bez ironie), abyste nakonec ukázal chatku úplně jinou.
Princip rozebrání bude u podobných větších chatek podobný: Základem jsou nosné trámky v lepším případě "opláštěné" stěnovými díly (potom hurá), v horším případě prkny přibitými přímo na ty trámky (tohle bych rozebírat a hlavně znovu skládat nechtěl). Uvnitř může být jak holé dřevo, tak tepelná izolace (hobra ap.), často s povrchovou úpravou ve stylu "omítky".
Zaplaťpámbu to má plechovou střechu, takže odpadá starost s azbestem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.