Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se rozhodnout s dědictvím

Od: mirka62® odpovědí: 35 změna:

Zemřel mně manžel a řízení u notáře je již ukončené. Už nejsem nejmladší a tak přemýšlím co udělat dál se svým majetkem. Mám jednu dceru, která nemá zájem se stýkat a vnuka, kterého jsem nikdy neviděla. Bydlím v RD na malém městě, kam jsem šla kvůli manželovi a nic mě tu nedrží. Mám ještě navíc nějaké peníze a chtěla bych RD prodat a koupit byt ve velkém městě, odkud pocházím. Nevím komu odkázat svůj majetek, jestli to nechat bez závěti a nebo sepsat závěť třeba ve prospěch vnuka.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Pokud nezanecháte závěť, majetek zdědí dcera. I když závěť zanecháte a určíte tak, komu dědictví připadne (vnuk), dcera bude neopomenutelným dědicem, která má právo na svůj díl. Ledaže byste ji řádně vydědila, důvod k tomu máte kvůli tomu, že se s vámi nestýká. To musíte zařídit u notáře.

hodnocení

1x

To, že vám zemřel manžel, ještě neznamená, že se musíte stěhovat do nějaké králíkárny a uvažovat o smrti. Můžete si najít rovnocenného partnera a dál s ním žít v domku plnohodnotný společný život. V pořadí důležitosti by teď bylo asi lepší řešit dřív partnerství než dědictví. Vypadá to, že dcera vám v případě potřeby na blízku nebude.

hodnocení

0x

Dcera nemá zájem se s Vámi stýkat a vnuka jste nikdy neviděla. Proč tedy chcete učinit vnuka svým dědicem? Nikdy Vám nedal trochu radosti, neprojevil o Vás zájem. Takoví lidé by dědit neměli, i když ze zákona je jasné, že jim dedictví stejně do klína spadne. Není to dobré řešení.

Klidně bych je vydědila. Když s Vámi nechtěli kontakt dřív, proč je obdarovávat? Dědictví bych dala buď /teď uvažuji podle sebe/:

1/ Jsem ve spolku turistů, díky nim jsem prožila krásné výlety, pobyty a spoustu legrace. Odkázala bych jim to, ať se někam zajedou splečně podívat /třeba i několikrát/ a tam si na mě vzpomenou.

2/ Určitě máte nějakou dobrou kamarádku /kamarádky, s kterými popovídáte, vypijete kafíčko, jdete na procházku. Které Vám třeba pomohou. Ty bych ocenila a ráda.

3/ Zvířecí útulek. Ale musel by být solidní.

Vnuk, který je pro Vás cizím člověkem, nikdy Vám neukázal své vysvědčení, neobejmul Vás, nepřinesl kytičku k svátku, podle mě není vnukem.

Mám 2 děti, hodné, starají se, jsem s nimi v úzkém kontaktu, tak tento problém nemám, ale pokud bych měla takové xindly, jako máte Vy, z dědictví bych je vyjmula. Bez sebemenší výčitky svědomí. Jaga.

k2

Pokud je vnuk jeste maly, tak nevidat se s prarodicem asi neni tak uplne jeho rozhodnuti, respektive tezko neco ovlivni...

hodnocení

Děkuji za odpověď. Možná tomu vnukovi maminka řekla, že už nežiju, nebo jsem třeba nějaká mrcha co o něj nemá zájem, kdo ví. Kamarády jsem měla, ale když zjistili, že mám peníze, tak to bylo samé půjč mně, já ti to vrátím a už nevrátili. Tak je lepší než takové kamarády, raději žádné. Nejvěrnější kamarád je můj kocour, je to smutné. Mirka

runner2

babajaga:

vůči tomu vnukovi mi to od vás příjde velmi tvrdé, a nepatřičné když vůbec nevíte jak to u nich bylo.

kam

Mirko, a jak to zjistili?

S kamarády se nikdy nebavíme: o penězích

Co se týče vnuka: a co jste udělala hry proto, abyste se s ním viděla? Ostatně na to máte právo ze zákona.

hodnocení

0x

V daných vztahových situacích jsou dvě možnosti.

1) odpustíte všem jejich "hříchy" vůči vám a určíte své dítě dědicem, případně necháte na státu vyřešení věci

2) zbavíte se všech nemovitých a zbytných majetků, půjdete třeba do podnájmu a budete si užívat život, dokud to půjde. Při nemohoucnosti se o vás stejně dcera starat nebude a zůstane to na státu (nás poplatnících...) - takže proč si "spořit"...

Při nemohoucnosti peníze potřebujete, čím víc, tím lépe, a ne je rozfofrovat.

prostromek*
hodnocení

0x

Bratr mi řekl, že po tátovi nic nechce (neměli jsme dobré dětství) a také to dodržel, nebyl na pohřbu, ani u notáře, oznámil, že se vzdává.

Každý si uspořádá poslední věci jak chce, jak to cítí.

Pokud byste tedy nechtěla všechno dávat dceři anebo vnukovi, můžete jim ponechat jenom část. Stále je to Vaše krev. I nehodní mohou dědit a mít třeba i v tomto lepší myšlenky na tu kterou osobu. Jinak ještě za života, po prodeji a po svém zajištění, můžete finance různě rozdělit. Pomůže notář.

Já bych třeba měla v mysli nadaci Dobrý anděl, líbil se mi počátek vzniku a drží si stále stejnou myšlenku"všechny dary (příjmy) rozdělit do posledního haléře.

A dále bych si vytipovala (a osobně poznala též) nějaký útulek, psi, kočky, koně, dobyteček, nebo záchrannou stanici pro volně žijící zvířata.

dobryandel.cz/...

hodnocení

0x

Trochu bych se zastal vnuka. Možná o Vás vůbec neví a to, že jste ho nikdy neviděla tedy není vina, ale vina a úmysl dcery. Nepíšete, jak stará je dcera a jak žije, ani jak je starý vnuk. Předně bych si zjistil, jaký ten vnuk je, je-li slušný, jak se učí, a podobně. Toto vše už jsem jedné babičce ze sousedství zjišťoval, samozřejmě zadarmo, a stálo mě to dost času i peněz, ale bavilo mě to i těšilo, někomu jsem prostě pomohl. Nyní má babi báječného vnuka a hodně radosti, co může být krásnějšího. Takže, hledejte, ať víte, přeji Vám hodně radosti /snad!/.

hodnocení

Děkuji za odpověď, vnukovi může být asi 10 roků a chtěla bych ho alespoň jednou vidět. Kde bydlí nevím, pokusím se to zjistit na matrice. Mirka

k2

@mirka62: Predpokladam, ze 10lete dite bydli u sve matky. Tedy nevite, kde bydli Vase dcera? Z toho mi vyplyva, ze nezajem se stykat s dcerou a vnukem je tak nejak oboustranny, nebo mi neco unika?

hodnocení

Já telefon na dceru nemám, psala jsem jí na email vícekrát a neodpověděla. Dcera neměla zájem ani o svého dědečka, tedy mého otce, který ji mimochodem dal hodně peněz na pořízení bytu.

k2

@mirka62: Me je to fakt uplne jedno, prede mnou se obhajovat nemusite. Vy zde stale pisete, jak dcera nema a nemela zajem, ale jestli Vase aktivita za (minimalne) 10let bylo nekolik emailu, tak si stale myslim to same...

smode2
hodnocení

0x

Neexistuje že by se potomek v normálně fungující rodině nechtěl stýkat se svým rodičem. Ale protože jste dceru k jejímu chování, aby se s vámi nechtěla stýkat, vedla, je pozdě trhat kalhoty. Jsou to vaše peníze, tak si byt kupte a dělejte si s nimi i nadále co potřebujete. Na vašem místě bych vůbec neřešil nějaké odkazování majetku. Není proč. Věc se časem vyřeší sama tak jako tak. Též máte možnost vše utratit - také řešení.

Jinak dozvědět se že potenciálnímu potomkovi prarodič odkázal jakýkoliv majetek (a mě nic) a obešel mě, přemýšlel bych čím konkrétně svému rodiči urazit hlavu. Jinak řečeno tímto gestem vztahy určitě nezlepšíte. Pravděpodobně spíše naopak.

Nesouhlasím. Já bych byl potěšen. Já třeba dělám maximum abych svým dětem zajistil co nejlepší budoucnost a start do dospělého života. Pokud by snad moji rodiče chtěli obdarovat místo mě mé děti, tak by to určitě bylo lepší než to darovat někomu úplně jinému. Když tedy ne dceři, tak alespoň vnukovi. Dcera by měla být i tak ráda.
smode2

Jedině po osobním schválení rodičem. Vnuk je vnuk a ne syn. Babička nemá sebemenší právo si cokoliv sama s vnukem domlouvat. Zvláště není-li plnoletý, tyto machinace bez vědomí rodiče jsou pokusem o kontrolu vnuka a osobně bych to tvrdě ztrestal.

Nezdá se mi, že by to byl tenhle případ. Myslím tu kontrolu vnuka bez vědomí rodiče.

hodnocení

0x
Píšete že řízení u notáře je již ukončené.
To ten notář nekontaktoval vaší dceru?
Já jen že manželova půlka jde přece jí a vám.
Tak jaký prodej, nemusíte se napřed domluvit s dědicem?

@juraja - To ten notář nekontaktoval vaší dceru?

Nemusel, pokud nebyla jeho potomek. V tom případě by ze zákona nedědila.

hodnocení

Ano dcera nebyla jeho potomek, měli jsme každý své děti, společné jsme neměli.

km
hodnocení

0x
1/ prodejte nemovitosti, jdete do podnajmu a uzivejte si penez az do sve smrti
2/ darujte penize na dobrou vec, ale prosim ne zadnemu s.r.o. atp. spis cerveny kriz atp.

notarius
hodnocení

0x
Majetek neresit, uzivat si penez, klidne muzete vsechno utratit, vylety, darecky, nesetrit.

hodnocení

0x

Můžu odpovědět z jiného konce, než se ptáte? Pohybuji se mezi starými a nemocnými lidmi, kteří dostávají příspěvek na péči. Ze všech těch lidí byla paní, byla hodně samostatná, pečovala o sebe a pomoc příliš nepotřebovala. Měly jsme se velmi rády a rozuměly jsme si. Ta zaměstnala, právě z té dávky na péči + něco přidala, už několik let paní, která byla na důchodu. Měla svůj byt a toto měla jako zaměstnání. Dělala společnost, zašly na kávu, do kina, na procházku a hlavně, starala se o byt a o ni, dělala malé nákupy, velké přivezl Rohlík, na okna pozvaly firmu. Obě byly velmi spokojené. Tak fungovaly několik let. Paní nešetřila, užila si peněz, které měla a také, dala práci a zbavila pocitu zbytečnosti paní, která by jinak seděla doma u telky a pc. ;) Měla můj obdiv za velkorysost, smysl pro humor, nadhled a laskavost. Jak to dopadlo? Přidala se ještě ta škaredá nemoc, kterou se bojíme i vyslovit. Podepsala reverz na dialýze a odstěhovala se na týden do hospicu. Bez ledvin není třeba delší doba. S láskou na ni vzpomínám.

Tímhle povídáním vám chci říci, ať si těch peněz užijete. Existují cestovky pro staré lidi, které počítají se vším, co jejich klienti potřebují. Žijte a nepočítejte! *srdce*

kam
hodnocení

0x

Mirko! Jak jste dceru vychovala, taková je. Asi jste se jí moc nevěnovala, když ona se nechce věnovat vám, těžko říct. Každopádně starší by měl být moudřejší she a kašlat na to a tu dceru třeba navštívit anebo jí napsat dopis. Ten dopis je snadno napíšete přes ministerstvo vnitra, za 500 Kč jí ten váš dopis doručí a už bude jen na ní, jestli se vám ozve nebo ne. mv.gov.cz/...

Když tam napíšete, že zrovna budete dělit pozůstalost, a psát poslední vůli, tak se na 99% ozve :-D Tedy pokud jste si neudělali něco opravdu hezkého co ani nechcete napsat.

Co se týče toho mailu, tak nikdy nevíte, jestli jí opravdu došel (Když vám na něj neodpověděla). Dceru můžete zkusit najít taky podle registru podnikatelů nebo firem jestli je někde zapsaná osoba (Třeba jako osoba v orgánech družstva nebo společenství vlastníků, Anebo taky podle jména a rodného čísla si můžete vyjet katastr nemovitostí (za peníze) a zjistíte kde má nemovitosti).

Tak nám napište, jak se zadařilo, držím palce.

kam

Anebo ještě jednodušeji rovnou podáš žalobu k soudu:

Příslušná úprava

§ 927 občanského zákoníku (OZ):
"Nedohodnou-li se rodiče dítěte s prarodičem nebo jinou osobou dítěti blízkou o styku s dítětem, může tato osoba navrhnout, aby styk upravil soud."

§ 888 OZ (obecně o styku):
"Dítě má právo stýkat se s každým z rodičů, ledaže by to bylo v rozporu se zájmy dítěte."
– to je základní ustanovení o styku rodičů a dětí, ale přes § 927 se obdobně rozšiřuje i na prarodiče či jiné blízké osoby.

Jak to funguje v praxi

Právo není automatické, vždy se posuzuje zájem dítěte (§ 875 OZ: "zájem dítěte je předním hlediskem").

Pokud rodiče styku brání a dohoda není možná, prarodič podá návrh k soudu na úpravu styku.

Soud pak zkoumá:

kvalitu vztahu vnuka s prarodičem,

vliv na psychiku dítěte,

zda rodiče oprávněně brání (např. nevhodné chování, bezpečnostní důvody).

Shrnutí

Právo prarodiče na styk s vnukem je výslovně zakotveno v § 927 OZ.

Nejde o absolutní právo – soud vždy musí zvažovat nejlepší zájem dítěte.

VZOR:

Návrh na úpravu styku prarodiče s nezletilým dítětem

podle § 927 občanského zákoníku

I. Účastníci řízení

Navrhovatel (prarodič):
Jméno a příjmení
Datum narození
Adresa

Nezletilý:
Jméno a příjmení
Datum narození
Zákonní zástupci nezletilého (rodiče):
Jméno a příjmení otce, datum narození, adresa
Jméno a příjmení matky, datum narození, adresa

II. Příslušný soud

Okresní soud v místě bydliště nezletilého dítěte (§ 467 zákona o zvláštních řízeních soudních).

III. Návrh výroku

Navrhuji, aby soud vydal toto rozhodnutí:

"Soud upravuje styk prarodiče [jméno navrhovatele] s nezletilým [jméno dítěte] takto:

navrhovatel je oprávněn stýkat se s nezletilým každou sudou sobotu od 9:00 do 17:00 hodin,

rodiče jsou povinni nezletilého na styk řádně připravit a předat navrhovateli v místě jeho bydliště,

po skončení styku je navrhovatel povinen nezletilého předat rodičům v místě jejich bydliště."

(Konkrétní dny, časy a místo uprav podle své situace – může jít i o kratší interval, prázdniny apod.)

IV. Odůvodnění

Jsem [babička/dědeček] nezletilého [jméno dítěte].

K nezletilému mám citový vztah, od narození jsme spolu trávili pravidelně čas, podílel/a jsem se na jeho výchově a péči.

Rodiče mi však v poslední době brání ve styku s nezletilým, a to bez vážného důvodu.

Domluva s rodiči nebyla možná.

Styk se mnou je v zájmu dítěte, protože dítě má ke mně citovou vazbu a omezení kontaktu by pro něj znamenalo újmu.

Proto navrhuji, aby soud upravil styk výše uvedeným způsobem.

V. Důkazy

výslech navrhovatele,

výslech rodičů,

případně svědci (další příbuzní),

listinné důkazy (fotografie, zprávy, korespondence dokazující vztah k dítěti).

VI. Závěr

Z výše uvedených důvodů žádám soud o vydání rozhodnutí ve smyslu návrhu výroku.

V [město], dne [datum]

..........................................

podpis navrhovatele

kam

Anebo ještě jednodušeji - pokud jsi v tom nevinně - rovnou podáš žalobu k soudu A jako argumentaci uvedeš,, že nebylo reagováno na ty emaily a jejích kopie přiložíš:

Příslušná úprava

"Nedohodnou-li se rodiče dítěte s prarodičem nebo jinou osobou dítěti blízkou o styku s dítětem, může tato osoba navrhnout, aby styk upravil soud."

"Dítě má právo stýkat se s každým z rodičů, ledaže by to bylo v rozporu se zájmy dítěte."
– to je základní ustanovení o styku rodičů a dětí, ale přes § 927 se obdobně rozšiřuje i na prarodiče či jiné blízké osoby.

Jak to funguje v praxi

Právo není automatické, vždy se posuzuje zájem dítěte (§ 875 OZ: "zájem dítěte je předním hlediskem").

Pokud rodiče styku brání a dohoda není možná, prarodič podá návrh k soudu na úpravu styku.

Soud pak zkoumá:

vliv na psychiku dítěte,

Shrnutí

VZOR:

I. Účastníci řízení

Navrhovatel (prarodič):
Jméno a příjmení
Datum narození
Adresa

Nezletilý:
Jméno a příjmení
Datum narození

II. Příslušný soud

Okresní soud v místě bydliště nezletilého dítěte (§ 467 zákona o zvláštních řízeních soudních).

III. Návrh výroku

"Soud upravuje styk prarodiče [jméno navrhovatele] s nezletilým [jméno dítěte] takto:

navrhovatel je oprávněn stýkat se s nezletilým každou sudou sobotu od 9:00 do 17:00 hodin,

rodiče jsou povinni nezletilého na styk řádně připravit a předat navrhovateli v místě jeho bydliště,

po skončení styku je navrhovatel povinen nezletilého předat rodičům v místě jejich bydliště."

(Konkrétní dny, časy a místo uprav podle své situace – může jít i o kratší interval, prázdniny apod.)

IV. Odůvodnění

K nezletilému mám citový vztah, od narození jsme spolu trávili pravidelně čas, podílel/a jsem se na jeho výchově a péči.

Rodiče mi však v poslední době brání ve styku s nezletilým, a to bez vážného důvodu.

Styk se mnou je v zájmu dítěte, protože dítě má ke mně citovou vazbu a omezení kontaktu by pro něj znamenalo újmu.

V. Důkazy

výslech navrhovatele,

výslech rodičů,

VI. Závěr

V [město], dne [datum]

podpis navrhovatele

kam

Anebo ještě jednodušeji - pokud jsi v tom nevinně - rovnou podáš žalobu k soudu A jako argumentaci uvedeš,, že nebylo reagováno na ty emaily a jejích kopie přiložíš (Pokud nevíš bydliště, holt podáš u vás a budeš navrhovat, aby si soud zjistil přes MV pobyt a předal to na příslušný soud)...

Asi to je dobré udělat ještě v době, kdy jsi mobilní a můžeš se zatím dítětem vypravit nebo za dcerou třeba že by to bylo na druhém konci republiky, případně se minimálně dozvíš, že jsou mimo republiku?

Příslušná úprava

Jak to funguje v praxi

Soud pak zkoumá:

vliv na psychiku dítěte,

Shrnutí

VZOR:

I. Účastníci řízení

Navrhovatel (prarodič):
Jméno a příjmení
Datum narození
Adresa

Nezletilý:
Jméno a příjmení
Datum narození

II. Příslušný soud

III. Návrh výroku

IV. Odůvodnění

V. Důkazy

výslech navrhovatele,

výslech rodičů,

VI. Závěr

V [město], dne [datum]

podpis navrhovatele

k2

Spravne! Idealni zacatek navazni vztahu s vnukem a obnoveni vztahu s dcerou zacina zalobou k soudu. Titul babicka roku zajisten.

kam

To je řešení situace pro případ, že dcera veme kramle případně unese vnuka Neznámo kam a neodpovídá (na dopisy).

Ale ty máš jistě lepší způsob pro tento případ, tak já si ho rád poslechnu

k2

@kam: To je řešení situace pro případ, že dcera veme kramle případně unese vnuka Neznámo kam a neodpovídá (na dopisy).

Aha, tak to tu od Vas jeste chybi reseni situace kdy dceru s vnukem unesou mimozemstani, nebo pracuji v utajeni pro cizi (samozrejme nepratelsou) rozvedku...

hodnocení

Děkuji za radu, ale dcera měla kdysi bydliště na obecním úřadě, takže tahle informace za 500 Kč mně moc nepomůže. A řeči typu jak jsem si ji vychovala? Nesuďte, když nic nevíte. Prostě se tam promítly geny z manželovy strany.

Jaký únos vnuka máš jako na mysli? Vnuk je snad syn té dcery ne? Tak snad o něj normálně pečuje a nikdo nikoho neunáší.
kam

Že měla kdysi neznamená že má teď, no pokud na dceru nahlížíte jakože obyvatele obecního úřadu, tedy spodina společnosti, pak OK...

Já jen že TP potřebuje kvůli škole, školce aktuální a i na tom úřadu o ní vědí, musí si tam vyzvedávat právě tu poštu... :)

Zkrátka váš dopis bude doručen tam, Kam se takovému občanu doručuje, tedy na obecní úřad. Není to žádná informace,

Z toho co jste napsala je jasné, že o dceru nestojíte. Každopádně práva patří pouze bdělým Ale se svým majetkem můžete naložit jak chcete! Tedy Můžete si najít v tom městě nájem a platit ho z prodaného domu a důchodu, Nezvednou dceru nemusíte řešit, Dostane jen to, co vám zbyde na účtu...

Za mě vlastně nemovitosti když to nemáte komu (nechcete) odkázat je hloupost Ale můžete zanechat závěť že 75% odkazujete vnukovi (Nebo komukoliv, třeba sousedce) a tak to bude platné... Nepominutelný díl pro zletilé potomky je 25%

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]