Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej vydrženeho pozemku

Od: pavlis odpovědí: 8 změna:

Dobrý den

Před nedávnem jsem koupil pozemek od paní a přes uličku za plotem má kousek pozemku jenž je pozustatkem původní velké parcely. Bohužel je již dlouhá léta od pána naproti zaplocený a mohlo by se stát že je vydržený. Je možné prodejem pozemku zvrátit vydžení nebo to jinak popřípadě zvrátit.? Hodil by se mi jako parkovací místo a nevím jestli má smysl s majitelkou jednat když by se mohlo stát že je vydržený. Nerad bych pozemek koupil a pak mi ho pán vydržel...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

1. Pozrite si kataster

2. Ak je tam pozemok vedeny ako majetok pani, kupte ho a dajte zapisat do katastra

3. Pan by sa musel zlozito a zdlhavo sudit, to neurobi

Takto mam kupenu luku pre chatou, sused tam mal dlhe roky oplotenu zahradku so zeleninou, ked som luku kupil, tvrdil, ze to je jeho a "urcite najde papiere, kde je to napisane". Nic nenasiel, lebo nic take nema, podpisali sme zmluvu o symbolickom prenajme za euro rocne, nedavno zomrel a je pokoj.

hodnocení

0x
Vydržený není automatické, o tom by musel rozhodnout soud. Tedy pokud je paní podle karastru vlastníkem, tak jím je, dokud případně soud nerozhodne jinak. Ovšem může se stát, že dotyčný se bude dožadovat práva vydržení poté, co ten pozemek koupíte. Navíc vy víte, co kupujete, pozemek jste viděl a vědomě kupujete pozemek oplocený třetí osobou. K tomu soud může přihlédnout.
pavlis
hodnocení

Ano je to za plotem a je tam hromada kamení a nepořádku. Takže i kdyby si pozemek oplotila tak se na tom nic nemění?

0rion

Pokud pán pozemek neužívá a je tam jen nějaká skládka, tak to podle mě trochu mění situaci. Pozemek lze vydržet jen když ho používám, samotný plot nehraje roli. Já na vašem místě bych po domluvě s majitelkou plot zboural a udělal svůj. Čekal bych na reakci pána a případně mu nabídl nějaké "odškodné".

km
hodnocení

0x

souhlasím s peter a tomkk. a doplním, že to co zobrazuje katastrální mapa nemusí být 100% pravda, může to být chyba či nepřesnost. v katastrálních mapách je mnoho chyb (vlastní zkušenost).

0rion
hodnocení

0x

Pokud je pozemek "dlouhá léta oplocený" a paní majitelka s tím nic nedělala, tak by pán případný soud nejspíš vyhrál.

km

víte o nějakém takovém případě? nemusí být ve vašem okolí, klidně pouze medializovaný. děkuji.

Ovšem je otázka, jestli by to nebylo pyrrhovo vítězství. Při dnešních cenách za právníky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]