Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chronicky ucpane dutiny

Od: qwr odpovědí: 11 změna:
Zdravim, delsi dobu se potykam s chronicky ucpanymi dutinami na prave strane obliceje a zaroven mam ucpanou pravou nosni dirku (bez smrkani). Nejdrive jsem byl nemocny cca na prelomu dubna / kvetna, mel jsem hrozne ucpany nos a zalehle usi, opravdu to bylo neprijemne ale podomacku jsem to vylecil. Byl jsem v pohode ale cca od konce kvetna mi zacal tlak v prave dutine pod okem a na prave strane nosu. Neprikladal jsem tomu vahu ale byl jsem na dovolene, kde bylo hrozne dusno a tam se mi ucpala prava nosni dirka (bez smrkani). Po dovolene jsem sel rovnou na ORL, kde jsem dostal antb PenLac, kortikoidovy sprej do nosu, zodac a erdomed. Dr. mi udelala ultrazvuk a rikala ze mam tu sliznici nosu oteklou a dutiny lehce zastrene. Antb jsem bral 10 dnu a momentalni stav je takovy, ze tlak lehce ustoupil ale nos mam ucpany stale promenlive. Koupil jsem si konvicku na vyplachy pomoci fyzio roztoku, coz mi castecne ulevuje, ale jinak nic moc. Cetl jsem ruzne, ze antb nemusi pomoci a uz takto chronicke dutiny se mohou lecit obtizne… uprimne moc nevim, je to celkem omezujici a myslim, ze za ti muze prave ta prvni viroza, kterou jsem pravdepodobne poradne nedolecil a v dutinach mi zustal sekret, ktery pozdeji zacal delat zle a momentalne mi to prijde uz jako chronicky stav. Ve ctvrtek planuju navstivit ORL znovu, sama mi rekla at prijdu, kdyby se to nezlepsilo. Tudiz se chci prosim zeptat, kdo to nekdo z Vas mel obdobne, tak co mu pomohlo. Hodne mi pomaha na noc ibalgin, rano se probudim a tlak v dutinach na ten den skoro uplne ustoupi, ale nechci do sebe porad davat ibalgin… diky moc

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Po septoplastice (vyplálení obou nosních cest-sliznic) jsem byl tuším 2 dny v nemocnici. Spoluležící pacienti byly na stejném kvůli polypům. Tito pánové nadávali celou dobu, že pokud by si to měli zopakovat, nikdy na to nepůjdou. Několik dnů dýcháte výhradně ústy, nemůžete pořádně jíst, spát atd. Operace v anestezii, po vytažení všech "ucpávek" si dlouhé týdny zvykáte na až nepříjemný nádech - studený. Po letech se mi pořád nezacelila rána dostatečně, možná je sliznice přepálená... nebo jak to popsat. Často mám krvavé šušně a na tom místě se přilepují - což je nepříjemné.No spousta negativ... ALE! Po tomto zákroku jsem z původních 3-6ti onemocnění za rok s ATB na max 2. Lépe se mi dýchá, lépe se mi spí, samozřejmě že manželce taky (když nechrápu). Kapky do nosu jsem kupoval 1x měsíčně nyní tak 2x za rok "do rodiny".K zákroku jsem se odhodlal po dlouhých letech, co jsem kapal do nosu kapky, žral prášky, kortikoidy atd.

hodnocení

1x

Nevím jak až to máš závažné, ale zkušenost mám a dost velkou. Napíšu spíš jenom důsledek, ale předtím nevěděl nikdo nic. Syn měl zřejmě od narození zúžené dutiny při nachlazení a rýmě se mu udělal za okem zánět... Ale to tehdy nikdo nevěděl od čeho to je, na zubním tvrdili, že od zubů. Tak přišel tehdy o dvě osmičky co ještě nebyly vyrostlé a pak ještě i o sedmičku. Tehdy mu bylo 14 let a na svůj věk byl docela vyspělý, proto i na běžné vytržení zubu jsem musel přijet podepsat papír, že s tím souhlasíme. V obličeji byl tak oteklý tak, že nebylo vůbec vidět oko... Původně jsme s ním došli na zubní do nemocnice kde ho přijali, ale skončil na ORL. V podstatě na něho nic nepůsobilo a nic nepomáhalo. Celkově byl 18 dní na JIPce... Měl dvě drenážní hadičky do dutin, jedna byla dlouhá 11 a druhá 23 cm a měl je "přišité" k hornímu rtu... Podle lékařů nám bylo sděleno, že je pravděpodobné, že by mohl přijít i o oko... Nakonec všechno dobře dopadlo, řekl bych že za minutu 12 ... Začalo se to zlepšovat a zánět ustupovat, ale čekali jsme i to nejhorší... Bylo to asi nejhorší období máho života... Potom si dlouho musel stříkat do dutin kortikoidy a pak tuším, že po půl (?) roce byl na "rozšíření" těch dutin... Což jak říká je nejhorší zážitek v životě. Je to cca dvacet let, ale stejně ho to v některých obdobích bolí. Myslím si, že se lékaři docela věnovali. Nechal jsem si tehdy udělat výpis z pojišťovny: operační sál, lumbálka 2x, několikrát CT, tel. konzultace do jiné nemocnice do Prahy...

Proto jestli je to závažnějšího charakteru, tak bych to nepodceňoval...

hodnocení

0x

Mne pomohla operacia, robi sa to endoskopom cez nos, ziadne rezy zvonku. Musite mat CT / RTG potvrdeny nalez v dutinach. Za 2 dni ste doma, potom 2 tyzdne setrenia sa, 2 mesiace zakaz bazenu a pod

liska5

Cituji z knihy Miroslav Hrabica: Co nám tělo říká, kapitola: Zánět vedlejších nosních /čelních/ dutin, str.68 dole. ..

...Projevuje se bolestí hlavy u toho, kdo se domnívá, že prorazí hlavou zeď, a chybně si většinou myslí, že jeho názor je nejlepší, a tudíž musí zvítězit a realizovat se. Toho, kdo je přesvědčen o své pravdě, nepřesvědčíš ani nepřehádáš. Na to, že se mýlí, musí přijít sám /často hodně bolestnými stezkami/...

@liska5 : ziadne bolesti hlavy som nemal, len zhorsene dychanie nosom, po vysetreni na CT sa ukazali dutiny vyplnene niecim. Doktorka podozrievala huby, pytala sa, ci som napriklad nebol dlhsie v starej vlhkej drevostavbe. Rozbor materialu odstraneneho z dutin neukazal nic zaujimave. Povahovo som na tom rovnako pred aj po operacii, ale dychanie nosom sa zlepsilo.

hodnocení

0x

Já měla letos, doktorka mi předepsala ATB kapky do nosu, doporučila Sinupret- je vyloženě na dutiny a je volně prodejný a spray Mořská voda 6x denně Dr. Max Mořská vo/...

Vše mi zabralo a za pár dní jsem si už mohla sáhnout na lícní kosti, předklonit se, aniž by mě třeštila hlava a vyspat se.

doplněno 13.08.25 07:07:

@stir, moje praktická mi vysvětlila, že musí nejdřív zjistit o jaký zánět se jedná a správně zacílit léčbu. Dělala mi CRP. Vzhledem k tomu, že jsem ho měla vysoký, tudíž bakteriální, bylo nasazení ATB v nějaké formě nutné.

hodnocení

0x
Nastartovaný zánětlivý proces. Ten antibiotiky nevylecite, ty tomu ještě víc přitíží. Odstraníte následky, krátkodobě, nikoliv příčinu. Operace opět udělá úlevu na několik týdnů, možná měsíců, záleží na stravě. Takže jestli se chcete vyléčit, je třeba přerušit zánětlivý proces v těle buďto očistou střev nebo nakoupit kysané zelí a být tři dny jen na tom zelí. Už druhý den jsem cítil úlevu, za další dva dny jsem měl nos čistý a já operaci zrušil. Po měsíci jsem se ukázal na ORL, podle kontrolního snímku všechny dutiny čisté a ona si myslela, že mě vyléčily ty její antibiotika. Je to již 13let bez problémů a když cítím náznaky, stačí úprava stravy, občas přidat více ovoce zeleniny, prostě to, co tělo potřebuje.
liska5

Taky bych nejdřív upravila jídelníček. Dala se na pestrou protizánětlivou stravu. Vynechala průmyslově vyráběné potraviny, chipsy, slazené limonády, energeťáky, uzeniny, taveňáky, plísňové sýry, přepálený omastek, omáčky ze sáčku, sladké tyčinky, tvanlivé majonézové saláty, levné paštiky, někdy i rajčata vadí.

Naopak zařadila pravidelně potraviny, např. česnek, borůvky, zelenou petržel, avocado, cereálie, lněné semínko mleté, olivový olej, zelený čaj, ryby /bacha na původ/ kvašenou zeleninu, brokolici, hokkaido...ořechy, krůtí, králíka, zeleninu, ovoce, ...

Od zahlenění mnoha lidem pomůže vynechat mléko a mléčné výrobky /kromě kefíru/, jinému vadí mouka, příliš cukru...Pak bych zařadila pohyb v přírodě, ideálně v borovicovém lese a do života víc pohody. Napařování nad hrncem s odvarem z hřebíčku a jiných bylin, co doporučí v lékárně.

Je to tak. Doktor léčí, ale nevyléčí, potřebuje zákazníka. Když jiný doktor, známý, začne mluvit o nastartovaném zánětlivém procesu, je to jasné. Ale takto by přišlo zdravotnictví o hodně peněz, proto to v ambulanci nahlas nikomu neřekne a napíše prášky, které ho v tom stavu budou nějakou dobu udržovat a člověk se hezky zase vrátí zpět.
liska5

Nechci brát prášky. Každý má nějaké vedlejší účinky. To je pak začarovanej kruh. To je lepší si hlídat životosprávu. A když si občas dám decku červeného nebo zákusek ke kafíčku, tak to beru jako příspěvek k duševní rovnováze :))

non
hodnocení

0x
Dobrý deň,ne pomohla operácia asi na 5 rokov, o mesiac sa chystám na druhú. Je to dlhodobý stav, ja ho mám na podklade alergií, takže sa mi to opakuje. Taktiež veľmi mi pomohla dovolenka pri mori.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]