Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše sociálního a zdravotního pojištění při vedlejší činnosti

Od: hany odpovědí: 3 změna:
Dobrý den,
prosím mohl by mi někdo napsat, když bych si pro zaměstnání na HPP zřídil živnost a začal bych podnikat na vedlejší činnost, kolik bych musel odvádět pak zdravotní a sociální pojištění?
Z informací na internetu mi to není moc jasné.
Jde mi o to, aby se mi to vyplatilo?
Děkuji za vysvětlení

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

gj
hodnocení

2x
Asi nějak takhle. Je tam pak i odkaz na zdravotní pojištění.
idoklad.cz/...
hany
hodnocení

Děkuji za odkaz, je tam krásně vysvětlené sociální pojištění, jen u zdravotního pojištění jsem nenašel, jak se počítá ze zisku, abych si mohl spočítat jestli se mi podnikání vyplatí.
Prosím nemůžete mu to nějdo upřesnit?

hodnocení

0x

V tom odkazu, co sem dal kolega, máte vše popsané, jen je to potřeba pořádně proklikat.

Kopíruji:

Vedlejší činnost OSVČ: zdravotní pojištění:

Pro vedlejší činnost nejsou stanovené žádné minimální částky odvodů zdravotního pojištění. Vyměřovacím základem pro vedlejší činnosti je skutečný základ daně, takže můžete zaplatit i méně, než je stanovené minimum.

příklad:

V roce 2024 pracujete na plný úvazek ve firmě, která za vás odvádí zálohy na zdravotní pojištění alespoň v minimální stanovené výši. Při vedlejší činnosti dosáhnete příjmů 100 000 Kč, uplatňujete výdaje paušálem ve výši 60 % (tedy 60 000 Kč). Váš základ daně činí 40 000 Kč. Při odeslání přehledu o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně jednorázově doplatíte zdravotní pojištění za uplynulý rok ve výši 2 700 Kč (40 000 Kč × 0,5 × 0,135). Výše odvodu závisí na skutečně dosaženém příjmu.

Podrobněji v odkazu... Jaké zálohy na zd/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]