Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Morální dilema

Od: dann odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, obracím se na Vás s trošku morální otázkou, jelikož nevím, jak se přesně zachovat a váhám. Ve svojí teď už bývalé práci jsme měli mít meeting na hotelu. Ze začátku jsem vůbec nevěděl, že je to povinné, cena za to byla kolem 3k. Já se nikam nezapisoval, moc jsem nepočítal s tím, že tam pojedu skrz že mi moc nevycházel termín časově. Jedna moje "šéfová" mě tam zapsala za mě, říkala mi to a já nikterak neprotestoval defakto. Byl jsem ticho a čas šel nějak dál.

Pak jsme měli nějaký online meeting a já říkal, že tam nejspíš nebudu moct jít, jelikož mi to časově nevychází, na což mi ředitelka řekla, že je to povinné a chce mě tam vidět (na což jsem taky nic neřekl), ale proč tam teda jsem zapsaný, na což se ozvala "šéfka," že ona mě zapsala. Zase to šlo nějak dál, ptali se, kdy pošlu peníze za hotel, já napsal, že další ráno, ale místo peněz jsem skončil ve firmě z vícero důvodů. Taky to už bylo zarezervované a počítalo se semnou, takže kdybych řekl, že to chci zrušit, tak by to stejně bylo jedno. To je důležité říct dle mě.

A teď jsem vlastně ve fázi, kdy po mě chtějí peníze za ten hotel a já moc nevím, jak se zachovat. Na jednu stranu já tam moc nechtěl a nepočítal s tím, nezapsal jsem se tam, někdo jiný mě tam zapsal. Na druhou stranu ale jsem o tom věděl a byl zticha, neřešil následky apod., takže se taky nedá říct, že jsem v tom nevinně? Peníze asi vem čert, 3k není málo, ale asi to jsem připravený obětovat. Jak to z morálního hlediska vidíte Vy? Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Z mého hlediska - já se nikam nezapsal,můj podpis to není - nic platit nebudu.S šéfovou jsem o tom nemluvil.Nevím/neznám.

re4zon
hodnocení

0x
Vubec neresit. Pro firmu jsi zdroj, nic vic, za penize si kupuje tvuj cas. Vyhodi te bez mrknuti oka, typri odchodu uvazuj stejne. A neexistuje, aby bylo neco povinne a tys to mel platit, pokud te tam chteji, musi ti ubytovani zaplatit a proplatit ti i cas plus pripadne priplatky a diety. Pustit z hlavy, neplatit ani korunu.

frantaflinta
hodnocení

0x

Názor pro nick dann.

Dle dotazu předpokládám, že jsi ve věku 18 - 25 let. Takže k situace: Při první akci jsi byl de facto "pozván" s provedeným přihlášením, aniž bys byl o tom předem informován...Přesto jsi akceptoval pozvání.Konala se následná akce, kdy jsi byl rovněž bez tvého vědomí přihlášen! Opět jsi byl logicky přítomen. A nyní podstata věci. Sám jsi se nikam nehlásil, a z logiky věci jsi se přesto účastnil...Jinak řečeno, je zde klasický příměr, "POZVU KOHOKOLI NA OBĚD, VEČEŘI ČI DO HORNÍ DOLNÍ", KDYŽ NÁSLEDNĚ POZVANÉMU-ÝM PŘEDLOŽÍM ÚČET S ODKAZEM JEJICH ÚHRADY ...Pochopil jsi konečně význam věci? Takže na závěr, VŠE HRADÍ TEN, KDO ZVAL! A že ani korunu šedesát bych nikomu neuhradil !Navíc bych takového člověka zneuctil na 10 (slovy deset) dob! A že bych ani nevěřil, že jsou mezi námi tací šmejdi a kriplové...A tobě fakticky tleskám již proto, že jsi našel odvahu toto svinstvo sem uvést ! Každý by to neudělal, když řada chytrolínů tě nazve hlupákem s odkazem, tak zaplať,když jsi tak bl.ej ...Závěrem přeji pevné nervy a odhodlanost konat vůči takovým banditům a chcípákům...

mll
hodnocení

0x

Normálně vypsat cesťák (to se asi mělo napsat před cestou, a prakticky to měl vypsat zaměstnavatel (na základě něj Vás na tu pracovní cestu vyslal), Vy potom doplnit vyúčtování, k němu přiložit jízdenky a prostě náklady na Vaší straně). Taky by měly být nějaké diety (stravné), ty jsou určené nějakou vyhláškou. Hotel platil zaměstnavatel, tak asi neni problém (nechápu, proč to chce od Vás).

Obvykle tak jednou za rok jedu na nějaký ten meeting, pokud to tak chceme nazývat (názvy jsou různé: symposium, konference nebo třeba právě meeting), nijak mi to nevadí. Moc nemám rád to papírování okolo, ale beru to jako zpestření. Letos jsem byl na Univerzitě na Tenerife, to bude zase papírování, protože jsem si to prodloužil o dovolenou. Letenky a konferenční poplatek podnik zaplatí nebo spíš už zaplatil. Zbývá nějaká ta místní doprava a ubytování (které se bude muset rozpočítat na pracovní a soukromé), to přinejhorším dám ze svého, to zas nebylo tolik peněz, zvolil jsem docela levný apartmán. Ale já tam jel rád, reprezentovat podnik a přišlo mi hloupé letět tam jen na 3 dny (ty strávit na univerzitě) a hned letět zpátky. To už bych se rovnou mohl účastnit online a vůbec tam fyzicky nebýt.

vili
hodnocení

0x
Chcete odpověď z morálního hlediska?
Vy jste se sice nikde nezapsal, ale nikdy jste neřekl ne. Dokonce na dotaz o penězích jste potvrdil budoucí účast tím, že jste slíbil zaplatit zítra ráno. Dokonce písemně.
Na druhou stranu nařízený povinný pobyt by z hlediska práva měl vždy a bezpodmínečně platit zaměstnavatel. V případě, že pracovník skončil, může se uplatnit storno. Pokud již storno pobytu provést nelze a vy ve firmě již nepracujete, je situace trochu složitější. Zaměstnavatel by totiž z ukončení pracovního poměru z vaší strany mohl vymáhat náklady, které mu vznikly. Je to případ od případu, záleží, co by se nárokovalo.
Neznám poměry ve firmě, ale takzvaně povinný pobyt lze chápat také jako neformální mimopracovní aktivitu, kterou si dohodnou sami kolegové. Větu o povinné účasti lze vyložit v tomto případě i jako opovaž se nepřijít, trháš partu. V takovém případě jde platba zcela za vámi. Stejně tak, když vás firma pošle na pobyt, který by později uhradila, a vy dohodou že dne na den skončíte. Ty peníze by měly být součástí vypořádání při ukončení pracovního poměru.
Pokud jste byl ve zkušební době a skončil jste podle zákona před uplynutím její lhůty, tam se domnívám, že zaměstnavatel by firemní aktivitu chtít proplatit neměl, v případě, že šlo o neformální setkání kolegů, to jde opět zcela za vámi.
Předpokládám, že náhradu nákladů firmy vůči vaší osobě se může projevit v posledním finančním vypořádání s vámi. Jinými slovy, v nižší poslední výplatě.

hodnocení

0x

Vubec bych se s nima nebavil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]