Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
když jsem kontroloval své dokumenty z již bývalého zaměstnání, zjistil jsem, že na 3 ELDP mám chybně vyplněné jméno a příjmení. Respektive, jak jsou ty kolonky Příjmení (poslední) a Jméno, tak své osobné údaje mám obráceně. Místo příjmení mám jméno a místo jména příjmení.
Jedná se o ELDP z let 2013,14 a 15.
Ostatní údaje jsou tam v pořádku. Informativní listy, které mám z daných let, obsahují mé pojištěné doby zcela správně z oné doby.
Otázka spíše je, jestli toto je ještě tedy nějaký problém a druhá otázka je, jestli ČSSZ všechny jí došlé ELDP ze strany zaměstnavatelů kontroluje a pokud jsou tam takové chyby, jestli na ně zaměstnavatele upozorní nebo je nějakým způsobem opraví u sebe a díky mému rodnému číslu údaje zaznamená do své "databáze". Jeslikož mám takto chybné 3 ELDP v rocích po sobě, tak se domnívám, že ČSSZ to opravila jen někde u sebe a dále se tímto nezabývala. Nevím jak to funguje.
Případně, mám já nárok nebo možnost, si nechat i takto staré ELDP opravit u bývalého zaměstnavatele za předpokladu, pokud by to problém nebyl (v informativním listě záznamy máme v pořádku)
Děkuji za názor
Pokud jste údaje o pojištěné době, vyměřovacích základech a vyloučené době z uvedených evidenčáků našel zahrnuté v informativním listu, je to v pořádku. V zásadě se ELDP přiřazují podle rodného čísla a důležité je i rodné příjmení. Bydliště je proměnlivá veličina a příjmení vlastně také. Zřejmě byla ČSSZ schopná si podle RČ zjistit, že jde jen o administrativní chybu, a ELDP s přehozeným jménem a příjmením načetla správně do Vašich nárokových podkladů. Můžete si to zkusit ověřit telefonicky na infolince ČSSZ, ale podle mého názoru máte data z ELDP načtená tam, kde mají být.
Samozřejmě můžete i tak bývalého zaměstnavatele požádat o opravu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.