Dobrý den, dostala jsem od spolupracovníků dárek, který je ze dřeva šířka 15 cm výška 20 cm podle výrazu Je to nějaký bůžek, ale chtěla bych se dozvědět o předmětu něco víc. Můžete mi někdo poradit. Děkuji. Jiřina ♥♥
Co jste spolupracovníkům provedla, že Vás poctili takovýmto dárkem? Spíš než pro radost to vypadá jako dárek ze msty.
V Číně tedy mají bohy jedna radost. Vzpomínám, si, že se říkávalo spojení: "čínský bůh srandy." Tenhle tedy moc srandovně nevypadá.
Protože mám kolem sebe ráda pěkné věci, tohle bych si do bytu rozhodně nedala. Spolupracovníci asi šlápli vedle. Ale není Vaší povinností to vystavovat, pokud při pohledu na toto dílo máte nepříjemné pocity. Já je teda mám. Jaga.
km
"Spolupracovníci asi šlápli vedle" oni ho ale nedali vám, ale tazatelce
Dobrý den, internet pravil zhruba toto: "Ručně vyřezávaná maska čínského boha (možná démona) z ořechového dřeva. Je jich několik druhů a každá z nich je čínským božstvem." A není to zrovna levné (300,- až 500,- USD) Zdravím!
doplněno 29.07.25 22:18:
Povzdech - je škoda, kolik rad je zde mimo dotaz, tedy neurčuje předmět/jeho původ či znázornění, ale hodnotí ho (negativně), což tazatelce nepomůže a radost neudělá. Ani se nedivím, že už jen mlčí a zírá, čeho se tady dočkala.
Tento kousek není z daleké Asie ani antiky, ale z alpské lidové tradice – je to vyřezávaná dřevěná maska (resp. hlava) pro průvody Krampus/Perchten z oblasti Rakouska/Bavorska (jižní Tyrolsko apod.).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.