Nejste přihlášen/a.
Co se změnilo v GDPR že najednou není možné nahlédnout do karty (myslím okamžitě nebo po domluvě třeba v konkrétní den). Ani mi kartu nedaj do ruky v ordinaci. Dělaj drahoty jak kdyby ta karta nebyla moje. Chci říct, že abych směl nahlédnout, musím cosi podepsat, takže byrokracie navíc a vedení to musí schválit a maj na to 30 dnů.
Pacient má ze zákona právo nahlížet do své zdravotní dokumentace, a to i bez čekání. Ideálně po domluvě, ale ne až za 30 dní, jak někteří lékaři tvrdí. GDPR neznemožňuje přístup, jen klade důraz na dokumentování a souhlas, což si někteří poskytovatelé špatně vykládají nebo zneužívají k byrokratizaci. Lékař ti sice nedá kartu fyzicky do ruky (je to majetek poskytovatele), ale musí ti umožnit nahlédnout, pořizovat si výpisky nebo fotky. Povinnost podávat písemnou žádost s 30denní lhůtou platí hlavně pro kopie nebo výpisy, ne pro běžné nahlížení. Pokud lékař dělá zbytečné obstrukce, je možné se obrátit na krajský úřad (odbor zdravotnictví).
Díky. Já chtěl nejprve nahlédnout, ale když budou lidi v ordinaci a budou se různě bavit sestra - pacient tak bych se hůře soustředil... Stejně bych si potřeboval dělat opisky. Tak jednodušší je to okopírovat. Dvě strany. Nejprve mi vrchní sestra tvrdila, papír k podpisu souhlas, vedení musí odsouhlasit do 14-ti dnů. Ale kdyby tam nebyla ta kopie, tak by jak říkáte, mělo to být jinak. Tu kopii jsem zaškrtl dodatečně když tam ta možnost byla.
Nedomnívám se, že jde o nějakou novotu. Je na lékaři, kdy vám to umožní (rozhodně se nikde nepíše, že to musí umožnit ihned, jak tvrdí "Anzionka"). Standardní postup je, že podáte žádost a domluvíte si termín.Pokud vás nějaký lékař nechá jen tak kouknout, tak je to jeho dobrá vůle. A možná i lenost, protože u toho nahlédnutí musí být přítomna pověřená osoba (tedy vás s ní nemůže nechat odejít třeba do čekárny) a musí se o něm učinit zápis. Toto zabere nějaký čas, takže si v rámci návštěvy z jiného důvodu si toto nemůžete vynucovat.
Jo koukal jsem, že v. sestra nebyla zrovna nadšená (ale nedala to najevo) jen ta poznámka, že dnes fakt nestihaj Tu kopii bohužel se mi jiným způsobem nepovedlo získat, takže touto cestou musím. Ale víte jak, doktorka mi nabízela, že mi to přečte (dvě A4 ha ha)... No já si to chci pečlivě prostudovat.
Nevím jak kde a u koho,ale já s tím problém nemám.Co je napsáno v kartě vím ( jsou v ní záznamy už od mateřské školky ).Když jsem přecházel od minulé lékařky k té nynější,tak jsem ji normálně dostal do ruky.Jsem si to ze zvědavosti prolistoval a stejně jsem té jejich latině a zkratkám nerozuměl a tomu ještě tenkrát psanému škrabopisu už vůbec ne.Až to začali psát na psacím stroji,tak jsem to aspoň přečetl,ale výsledek skoro neznalosti byl podobný.A to co do ní zakládá a píše nyní vím taky.Zprávy ze všech vyšetření dostanu do ruky a pak je lékařce předávám.Když něco datluje na klávesnici,tak si to říká nahlas.Jaký mám tlak mi řekne a jaké léky dostanu a dávkování vím.Protože mám přístup do karty života,tak se můžu i podívat kolik které vyšetření u koho stálo moji pojišťovnu,které léky beru a jaké dávkování,kolik pojišťovně má lékařka účtuje,kdy a kde jsem byl na jakém vyšetření atd...
Ale zeptal bych se - na co je to dobrý k životu vědět co v té kartě je?
Spíš oceňuji e-recept.Zavolám lékařce,ona pošle čísílka na mobil,podívám se na netu jestli je recept v pořádku ( což nemusím ) a přepošlu to do lékárny.Když to stihnu odeslat do lékárny dopoledne,tak mám ještě ten den odpoledne léky doma.Když jsem zrovna u lékařky na kontrole,tak to na mobil ani neposílá - zadá to do systému a v lékárně vyzvednu na občanku.
Tak mladý člověk v osmdesátých letech by toho moc do hlavy nepobral, ale dnes máme internet a přístup skoro ke všemu, kdomě té naší České republiky, kde se stále přístup k lékařským a farmaceutickým informacím tají pod hlavičkou jen pro odborníky a se souhlasem, že jste odborník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.