Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DPP-zdravotni, sociální

Od: oli odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, mám možnost pracovat na DPP. Chtěla jsem se zeptat, jak je to se zdravotním a sociálním, kdo ho platí? Co jsem tak počítala tak bych si mohla vydělat přes 12 000kč za měsíc. Platí to jen zaměstnavatel nebo i já?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když si na DPP vyděláte v měsíci (posuzuje se každý měsíc zvlášť) 11.499 Kč a méně, rozumí se hrubého, nepodléhá taková částka odvodům a je Vám sražena pouze daň. Jestli si u zaměstnavatele podepíšete daňové prohlášení (tzn. uplatníte si základní slevu na poplatníka), daň bude zcela pokryta slevou. Musíte si však jako samoplátce uhradit zdravotní pojištění - za předpokladu, že nejste např. student, tj. že nepatříte do kategorie pojištěnců, za které platí ZP stát. To není starost zaměstnavatele. Sociální pojištění není v tomto případě povinné. Prostě se neplatí - s důsledkem, že Vám (možná) jednou bude chybět 30 dní do povinného počtu odpracovaných pojištěných let pro vznik nároku na důchod.

Když si vyděláte 11.500 Kč a více, zaměstnavatel Vás musí přihlásit na ZP a na OSSZ a kromě daně Vám srazí z hrubé odměny sociální (7,1 %) a zdravotní (4,5 %) pojištění. U zdravotního pojištění je ještě taková věc, že nejste-li státní pojištěnec (student atd.), musí být odvedeno z odměny pojistné nejméně ve výši 2.808 Kč, jako byste dosáhla minimální mzdy. Nejste-li zdravotně pojištěna jinde, musí být ZP uhrazeno alespoň v této minimální výši.

Zaměstnavatel v tom případě, že Vaše odměna z dohody podléhá odvodům, platí kromě pojistného sraženého z Vašich peněz sociální a zdravotní pojištění za Vás ještě "ze svého", to jsou jeho mzdové náklady.

oli
Děkuji za odpověď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]