Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohu prosím nějak zjistit, jestli si na mě nebo na někoho z mé rodiny někdo nevzal půjčku? Například přes nějaký registr nebo podobně? Mám jisté podezření, ale z dotyčné osoby vzhledem k jejímu věku a schopnostem zacházení s chytrým telefonem nemám šanci dostat nějaké informace. Dotyčný bankovní účet (a myslím, že ani bankovní identitu) nemá, ale myslím, že to by pro nějaké vykuky nebyla překážka. Děkuji za odpověď.
Přihlásíte se do internetového bankovnictví a tam se podíváte na aktuální půjčky. Pokud to neumíte tak navštivte banku, kde máte účet a oni vám to řeknou.
Ano, vím, že to mohu tak zjistit, pokud si někdo vezme půjčku u mé banky. Ale jde o to, jak to zjistit, pokud někdo zneužije mé osobní informace a vezme si půjčku třeba u nějaké nebankovní společnosti či jiné banky. A to platí i u té druhé osoby, která účet vůbec nemá, ale někdo jí mohl nabourat telefon (údajně měla zadávat někam nějaké kódy, ale neví, o co jde, ani to nijak neřeší). Mám zde na mysli zneužití osobních informací, či "nevědomky" poskytnutý přístup přes telefon (ve stylu, že přijde sms: "Dobrý den, nechtěně jsem zadal špatné číslo a přišel kód k Vám na mobil. Můžete mi ho prosím přeposlat? Děkuji.."). Samozřejmě u banky to asi tak nejde. Dotyčný má paušál, má ho veden na svoje jméno (nemá bankovní účet) a co se týče osobních informací, jako jména a adresy, datumu narození atd., tak se dá říci že jak jméno, tak i adresu, datumy narození, jak svoje, tak i jiných blízkých, prostě všemožné informace, rozdává na počkání...Proto se ptám, jestli je možné, že takový člověk, nebo někdo blízký, koho takhle "napráská", může mít někde pak půjčky, o kterých ani neví(m), i tedy s tím, že nemá bankovní účet. A kde to tedy případně zjistit. Jedná se samozřejmě třeba i o nákupy v internetových obchodech, kdy se to ověřuje např. také přes PIN, kódy? Kdy to nějaký vykuk vyzvedne a dotyčný to pak zaplatí, jelikož to přes svůj telefon potvrdil...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.