Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčka přes chytrý telefon

Od: zdenka odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mohu prosím nějak zjistit, jestli si na mě nebo na někoho z mé rodiny někdo nevzal půjčku? Například přes nějaký registr nebo podobně? Mám jisté podezření, ale z dotyčné osoby vzhledem k jejímu věku a schopnostem zacházení s chytrým telefonem nemám šanci dostat nějaké informace. Dotyčný bankovní účet (a myslím, že ani bankovní identitu) nemá, ale myslím, že to by pro nějaké vykuky nebyla překážka. Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

4x

Přihlásíte se do internetového bankovnictví a tam se podíváte na aktuální půjčky. Pokud to neumíte tak navštivte banku, kde máte účet a oni vám to řeknou.

zdenka
hodnocení

Ano, vím, že to mohu tak zjistit, pokud si někdo vezme půjčku u mé banky. Ale jde o to, jak to zjistit, pokud někdo zneužije mé osobní informace a vezme si půjčku třeba u nějaké nebankovní společnosti či jiné banky. A to platí i u té druhé osoby, která účet vůbec nemá, ale někdo jí mohl nabourat telefon (údajně měla zadávat někam nějaké kódy, ale neví, o co jde, ani to nijak neřeší). Mám zde na mysli zneužití osobních informací, či "nevědomky" poskytnutý přístup přes telefon (ve stylu, že přijde sms: "Dobrý den, nechtěně jsem zadal špatné číslo a přišel kód k Vám na mobil. Můžete mi ho prosím přeposlat? Děkuji.."). Samozřejmě u banky to asi tak nejde. Dotyčný má paušál, má ho veden na svoje jméno (nemá bankovní účet) a co se týče osobních informací, jako jména a adresy, datumu narození atd., tak se dá říci že jak jméno, tak i adresu, datumy narození, jak svoje, tak i jiných blízkých, prostě všemožné informace, rozdává na počkání...Proto se ptám, jestli je možné, že takový člověk, nebo někdo blízký, koho takhle "napráská", může mít někde pak půjčky, o kterých ani neví(m), i tedy s tím, že nemá bankovní účet. A kde to tedy případně zjistit. Jedná se samozřejmě třeba i o nákupy v internetových obchodech, kdy se to ověřuje např. také přes PIN, kódy? Kdy to nějaký vykuk vyzvedne a dotyčný to pak zaplatí, jelikož to přes svůj telefon potvrdil...

mathew

Jednodušší a bezpečnější je vylákat z někoho přístup k internetovému bankovnictví než jít do banky s padělanými nebo cizími doklady a dožadovat se půjčky. Pokud jste si nic ani příbuzní nic nepůjčili osobně tak se nemáte čeho bát a nemá cenu to řešit.

hodnocení

0x

Nevěřte pochybným novinářským kachnám. Žádný věřilel nepošle někam peníze bez řádného prověření věřitele. Ukládá mu to zákon o ochrane spotřebitele. JInak by byla smlouva neplatná a mohl by o peníze přijít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]