Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak rychle usnout?

Od: nimha® odpovědí: 56 změna:

Blbě spím, hlavně usínám, a pokud mě něco vzbudí v noci, je usínání ještě horší.

Na internetu je řada návodů typu "jak usnout do pár sekund". Pár jsem jich zkoušel, ale nic mi nefungovalo. Možná to chce delší cvik, možná se na to nehodím, možná byly mylné ty návody.

Chtěl jsem se tedy zeptat - zkoušeli jste někdo nějaký takový postup, který Vám fungoval? Pokud ano, mohli byste se o něj podělit?

Předem děkuji.

doplněno 21.07.25 16:06:

Myslím hlavně různé koncentrace, vizualizace, afirmace atd., ale klidně pište i obecné rady.

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Na mě nefunguje vůbec nic :(. Určitě ne úplná tma a ticho. Ani nejrůznější bylinky a potravinové doplňky. Usínám dlouho. Jakoukolv pomůcku (špunty do uší, rouška přes oči...) bych nesnesl a měla by přesně opačný účinek. Stejně tak ledová sprcha. Když se někdy (často) po půlnoci vzbudím, pustím si potichu televizi (mimo akčních filmů cokoliv) a rozsvítím lampičku nad vedlejší postelí. Většinou pak strávím zbytek noci v jakémsi polospánku. Pokud mě ale v noci přepadne jakákoliv nepříjemná myšlenka (třeba něco nevyřešeného), nemá skoro cenu se snažit znova usnout. V extrémním případě vstanu a jdu třeba natírat dveře. Obvykle se mi pak začne chtít spát kolem 4 ráno.

Za tu dlouhou řadu let už jsem si zvykl a brzo vstávat nemusím, takže to neřeším *frajer*. Nicméně, kdyby měl někdo radu, která by fungovala i na mě, nebyl bych proti ;).

Tak samo.
A taky se přidám, máte radu.
nov

Magdone, mám to podobně jako Vy. Kdybych byla z Prahy šla bych pomáhat s natíráním. ;)

liska5
hodnocení

4x

Vzít si hořčík, případně + bylinkový čaj na spaní, dát si pauzu od displejů, před spaním se nenacpat ani nepít alkohol. Vše, co mám udělat zítra, si napsat na papír, aby hlava byla čistá. Nejdřív teplá a pak vlažná sprcha, vyvětraná tmavá místnost, mačkat si "hřeben" hlavy, a pak metoda 478. Na 4 doby nádech, 7 dob výdrž, 8 dob pomalinký výdech. To víckrát opakovat, čímž klesne nasycenost krve kyslíkem a navodí se lépe spánek.

vili
hodnocení

4x
Já se vždycky zmrtvím nějakou těžkou fyzickou prací. Pak jsem rád, že se svalím do postele aspoň osprchovanej.
hodnocení

Tak jako to mi pomáhá, nebo když musím někam daleko řídit (> 300km), ale makat každý den kvůli tomu se mi nechce. :)

hodnocení

3x
Pro mě je důležité ticho (špuntová sluchátka v uších) a tma (tmavá bavlněná fuska na očích, lepší jak různé krytky). No a vylačit veškeré přemýšleni. Představuji si, jak třeba usínám pod širákem, nebo ve srubu u krbu a venku sněží. Pomůže i pivo těsně před spaním, stačí půlka.
hodnocení

Pro mě taky, ale špunty a maska, to nesnáším. Špunty tlačí, pod maskou se potím. Než maska, to už radši tmavé brýle (třeba když jedu přes noc busem). No a pivo, já dávám večer dvě, takže půlka mi nepomůže. Leda bych se musel pokaždé opít a to není cesta.

hodnocení

3x

Na každého platí něco jiného a každý má jiný styl života. Záleží i na věku.

Ale myslím, že důležité je hlavně to, co děláme přes den. Od toho se pak odvíjí i to, jak budeme spát.

Někdy usnu na můj vkus docela brzo-třeba i za půl hodiny *smich* a někdy zas za hodku, hodku a půl. Záleží jak mi sedne přes den pohyb, jídlo a bla bla bla. Ovšem nekamoším s kofeinem, takže se mu snažím vyhýbat jen jak to jde.

Dřív jsem měl velké problémy se spaním a musel jsem postupně pozjištovat, co mi dělá z potravin dobře a co ne, případně i z potr.doplnků apod. Byl to běh na dlouhou trat at se to nezdá. Další věc je, že všechno to musím nějak +- dodržovat, jinak mám problém. A někdy se holt zpustím a vědomě si zadělávám na trochu probděnou noc *ee*

hodnocení

3x
Tak ono to chce celý komplex opatření, zázrak na lusknutí prstu není(mimo nějakého matroše do žíly). Omezit modré světlo před spaním, jídlo max 2h před spaním, bylinky atd. Mě třeba pěkně ukolébává knížka. Pomůžou i meditační a uvolňovací techniky. Zkus i ty techniky americké armády, ale je to potřeba provádět poctivě a několik týdnů, než se dostaví výsledek.

hodnocení

2x

Pokud je vám horko a jste zpocený -s prominutím- jako prase, tak se vám logicky špatně usíná.
Musíte si dát před spaním studenou sprchu, áno - zcela studenou.
Je to šok *sok*, ale pak usnete do pár minut.

nov

Myslím, že to způsobí pravý opak...probere vás a nedoporučuje se to. Já bych po ledové sprše usnula možná navěky.:-D

hodnocení

Jo, vhodná teplota je základ. Já se občas potím, ale to pak řeším tenkým pyžamem a/nebo tenkou dekou a větráním.

futra
hodnocení

2x
Luštím křížovky.anebo si čtu dokud se mi nepřivírají víčka.

hodnocení

2x

Zcela jistě to chce nějakou dobu trénovat. Mně se například velmi osvědčilo, když si pohodlně lehnu, zavřu oči a začnu "rekonstruovat byt". Po jednom kusu vyhazuji nábytek. posouvám příčky a dveře, odstraním podlahu, okopu omítky až na cihlu... promýšlím do detailů, co kde bude a jak to bude vypadat. Většinou se ztratím, když vybírám obklady do koupelny. Vážně. Můžete si nahodit jakýkoli scénář, něco, co Vás pohltí a jste schopen o tom detailně hloubat. Třeba bodybuilding. Jakmile usnete, vznese se s Vámi postel a odletí... kam, to už je na Vás. Vizualizujte si bazény, posilovny, speciální stravu... a sám sebe, jak se měníte. Mě to hrozně baví a kolikrát se večer i těším, jak si lehnu do postele, na příběh, který si nechám před očima rozvinout. Funguje to bezchybně. Nesmíte se ale v myšlenkách odvracet ke kravinám jako je práce, hádka se ženou, zítřejší návštěva lékaře a podobně. To je právě to, co chce cvik.

"...zavřu oči a začnu "rekonstruovat byt"." *ee*

Proboha jenom to ne! Na rozdíl od Vašeho příjemného snění je to pro mě tvrdá realita. Jeden byt zrovna už hezky dlouho rekonstruuju a když si na to vzpomenu, je to spolehlivý budíček na několik následujících hodin a noční můra na noce příští. Přemýšlím, kde seženu podlaháře a instalatéra, kolik budou stát kachlíky, kam přistavit kontejner na suť, jak dostanu do 5 patra šestimetrový trám, jestli mi EU nezakáže plynové topení... Rozhodně nic, co by člověka uspávalo. *blee*

@magdon ale to nééé... já taky nepřemýšlím před spaním o daňových přiznáních a evidenčních listech, probůh. Třeba myslím na to, že jsem na rok někde na krásném ostrově se vším komfortem, někdo se mi bude věnovat (trenér) a vyřeším si svoje zdravotní problémy, konečně se naučím řídit auto, budu denně aspoň hodinu plavat a osvěžím si němčinu, kterou jsem kdysi uměla velmi dobře... a promýšlím detaily, jako jestli budu mluvit s rodinou přes nějaký komunikační kanál jednou denně 10 minut, nebo jednou týdně hodinu...a spím jak dudek.

hodnocení

No, nevím.. pak se mi jetště bude zdát, jak dělám nejen ve dne, ale i v noci :)

tm
hodnocení

2x
Je zajímavé, kolik lidí má problém s usínáním. Já jsem v rodině nejspíš jediný - všichni lehnou a spí napovel. Já lehnu, začnu přemýšlet s je konec.

Tak přemýšlejte o něčem příjemném. O něčem, co Vás baví, zajímá, myšlenky pilujte do detailů, je to důležité. Nedovolte jim vrátit se k běžným starostem. Fantazii se meze nekladou a je to příjemné usínání. Vím, že to zní, jako bych mluvila o sexu, ale není to tak :-D. Popisuji to výše. Já si třeba představuji, jak jdu pěšinou krásným vysokým hustým lesem, cítím, jak voní a jaký je tam chládek... přijdu na palouk a tam stojí chata. A rozvinu myšlenky - před chatou je zahrádka, jak vypadá, co tam kvete, je tam pejsek, chata je otevřená a jak je zařízená... to už spím...

tm
Jo přemýšlím, jak třeba co vyrobit... jenže pak mám nutkání vstát a jít to nakreslit. A nebo vycházka lesem - sakra, musím objednat dřevo - to zase bude peněz... můžu si to dovolit? Na zahradě... do háje, je potřeba tohle a tohle... ne při tomto přemýšlení fakt neusnu))
hodnocení

Tak to máte kliku...

hodnocení

Teda vlastně nemáte, četl jsem to blbě...

hodnocení

2x

Čas od času mám problém s usnutím to je tak snad jednou? dvakrát za rok a trvalo to nejdéle týden. jinak kolikrát mi moje říká-"nohy máš ješětě na zemi a už spíš". I když nyní s přibývajícími lety je to horší, ale když to období nastane, a nemůžu usnout, bezmu knížku, rozsvítím si v pokoji abych nerušil moji a vezmu si knížku a čtu si. PC, TBL , MZ ne to světlo mne probere tak že pak to trvá déle než usnu. Jinak tma přiměřeně dle venkovní tmy a vždy hraje rádio, pianko, že u cz tvorby nedokážu vnímat slova jen melodie. Ideál na toto byl v hluboké minulosti noční proud, pak Radio VOX (sloních půlek), v současnosti mi po desáté vyhovuje rock radio .

prostromek*
hodnocení

1x

Mě pomáhá si v duchu plánovat, co mám zítra udělat, od kolika hodin do kolika a co potom bude následovat.

Ruku v ruce i potom počítání, když půjdu do obchodu, co nakoupit a kolik to bude stát.

Zapojíte jinou hemisféru, nebo si počítejte v hlavě peníze na účtu, co budete tento měsíc platit.

Dříve fungovalo počítání oveček, ale to je pro malé děti, to si myslím až tak nefunguje.

hodnocení

Tak je pravda, že za studií se mi nejlíp dařilo usínat u učebnic matematiky - statistiky a ekonomentrie. Ty byly tak odpudivý, že tělo reagovalo hned usínáním. Skoro lituju, že jsem si ty učebnice nenechal. :)

hodnocení

1x

Já pro usnutí počítám do tří... (no, někdy taky do čtyř či půl páté *smich*).

O té doby, co nemusím vstávat, jsem to vzdala, protože krom chemie mi mezabírá nic, tak usínám nad knížkou "až to přijde tak to přijde". Krom toho mám potichounku puštěný ČRO plus, protože tam se jen mluví, což mi vyhovuje i v případě, že se během noci budím.

hodnocení

... nezávidím...

aaa
hodnocení

0x

Mně hodně pomáhá od doktora hypnotikum Zopitin. Za chvilku su tuhej

hodnocení

Práškou na spaní bych se chtěl vyhnout. Už teď beru něco bylinného, na první usnutí dobré, ale když se pak vzbudím uprostřed noci, tak bych si musel dát znova, a to se mi nechce.

shazam
hodnocení

0x
Deset prstu pro život, kousek místa na spaní a co víc?
no co bych si moch víc teď přát ...*palec*

hodnocení

0x
Dávám si před spaním panáka něčeho dobrého. To se pak usíná.
hodnocení

Tak to dělám pořád, ale už to moc nezabírá :)

mathew
hodnocení

0x

Mně pomáhá pořádně se najíst a pak si lehnout na pláž. Další možnost je jít spát až další den

25.07.25 11:58
hodnocení

:)

hodnocení

0x
Užívám melatonin forte.
21.07.25 21:15

Nepomohl.

hodnocení

0x

Mne v minulosti pomáhalo snažiť sa na nič nemyslieť,vypnúť myšlienky. Usnul som hneď. Dnes,ak sa chcem vyspať kvôli bolesťiam tak mi zaberá hneď Zolpidem.

surzok
hodnocení

0x

Zkusil jste všecko až na lužko? zkuste vyměnit matracu

hodnocení

Matrace je cajk. Před nějakými 12 lety stála cca 7,5 tis. Kč, takže žádný šunt. Povlečení a deku mám taky kvalitní.

12 let matrace, to je nejvyšší čas na pořízení nové.
hodnocení

Ano, časově je to dlouho, ale zdají se mi být ok. Mám ještě jednu v pokoji pro návštěvy, na které se tak spalo 30-40x celkem, takže udělám srovnání. Ty staré se když tak dají dát na chatu, tam je jen molitan a nějaké pérové matrace. Záda trpí víc, ale spí se tam líp.

coze
hodnocení

0x
Já za sebe bych to řešil tak, že bych si koupil kvalitní vaporizér a poohlédl se po bylinkách. Akorát v ČR těžko seženete sušinu konkrétní odrůdy (což je základ pro daný účinek), neboť to odporuje zdejším zákonům - holt většinová společnost ještě pořád nedospěla na tolik, aby si uvědomila, že tato bylina je doslova darem od Boha. Co vše se z ní dá vyrobit, resp. na co vše se dá zpracovat. Nenáročná jednoletá bylina, která dokáže zázraky. Abych teda jenom nekritizoval, tak přece jenom se to někam posouvá, viz. možnost péstovat pro osobní potřebu tři květiny od 1.1.2026.
1. Northern Lights
Typ: Převážně Indika
Účinky: Silně relaxační, uvolňující, výborná na večer a před spaním.
Poznámka: Patří mezi klasiky – velmi oblíbená pro léčbu nespavosti a stresu.
2. Afghani #1
Typ: Čistá Indika
Účinky: Velmi sedativní, fyzicky uklidňující, ideální na konec dne.
Poznámka: Tradiční genetika – rychlý nástup ospalosti.
3. Black Domina
Typ: Indika-dominantní hybrid
Účinky: Těžce uklidňující, mírně euforická – perfektní na hluboký spánek.
Poznámka: Oblíbená pro relaxaci a léčbu bolesti i nespavosti.
4. Hindu Kush
Typ: Čistá Indika
Účinky: Uklidňující tělo i mysl, pomáhá při úzkostech a napětí.
Poznámka: Přírodní čistý původ z pohoří Hindúkuš – klasika pro večerní použití.
hodnocení

Nevím úplně jaká květina, ale tuším :) No, problém je auto a abych kvůli tomu nepřišel o papíry, takže to asi zkoušet nebudu. Ale diky za tip.

hodnocení

0x

Spánek je pasivní proces, stejně jako dýchání nebo trávení. Nelze ho ovládat a vynutit si ho. Nejlepším způsobem je tak přestat se snažit a spánek bude po čase přirozeně následovat.

Spánek je jako holubice, která přiletěla blízko k vám. Zůstane tam do té doby, dokud jí člověk nebude věnovat žádnou pozornost – když se ji pokusí chytit, rychle odletí.

hodnocení

Ok, napsal jsem to možná blbě, jde o to, jak si ho navodit a ne odehnat. Myslím, že to, co vadí, mám docela zmáklé (leda moc přemýšlím). Teď jde o to jak si ho navodit.

hodnocení

0x
Já to dělám tak, že si sednu do křesla nebo lehnu...a spím. Nebo se dívám na TV ci TV v telefonu...zavřu oči- tj jen poslouchám...a spím. Když to tak sleduji tak mám o problém méně.
hodnocení

tichá závist... :)

hodnocení

0x
Asi se vás to týkat nebude, ale já mám poslední rok a lůl kvůli nějaké prímovní vzácné nemoci na noc bipap dýchací přístroj - masku. No a z nějakého důvodu to teď funguje tak, že jak nasadím masku, tak spím. Neexisuje jako dříve, že jsem se před usnutím třeba hodinu mlátil. Mechanismus neznám, jestli mě třeba ukolíbává to rytmické funění, nebo to, že to za mě do značné míry dýchá.
Neumím ani říct, jestli stejně ukolíbává běžnější cpap, který dostávají lidé s obstrukční apnoe.
hodnocení

Díky za tip, ale to asi fakt nevyužiju... měl jsem masku kvůli světlu, ale strašně jsem se v ní potil, navíc se nedalo moc ležet na boku, což ležím nejčastěji.

S dýchací maskou spím převážně na boku.

isp
hodnocení

0x

vstáváte v 6, poslední jídlo pití v 18 hod., spát ve 22 hod., neexistuje abyste se válela přes den anebo po jídle. A žádný kafe odpoledne!

Pokud neusnete v této situaci, tak mi dejte vědět :)

Za předpokladu, že nemáte nějaké duševní poruchy, neberete medikaci, hormony, tak Výše uvedený návod funguje A nepotřebujete žádné meditace aformace, Stačí jen přirozeně se unavit a přirozeně fungovat.

Rozesmívají mě lidé, kteří před spaním čumí do modrého světla (displeje, obrazovky), čím naboří melatonin, Nebo se na dlábnou nebo snad dokonce pí kafe a pak se diví že to tělo je v neklidu. Nevyspáním si vytvoří daleko větší narušení a časem se tělo oslabí úplně

No nevím, každej to asi máme jinak, že? Odpoledne si klidně dám kafe, či dvě, když to jde, po obědě si na chvilku zdřímnu, po šestý hodině večer se najím, napiju, před lehnutim si dám velkýho panáka něčeho dobrého a spím jako špalek. Když náhodou hned neusnu, pustím si televizi, dám vypnutí za 15 minut a usnu nahned.
hodnocení

Vstávám a jdu spát pokaždé jinak; co se týče "modrého záření", tak to skutečně řeším - půl hodiny - hodinu odkládám mobil a vypínám TV. Kafe piju obecně málo a večer už ne.

hiphop
hodnocení

0x

Na práci s podvědomím se vykašli. Jednoduše si kup nebo nech předepsat melatonin. Já pokud nutně potřebuju tak 2.5 mg pokud si to ale správně pamatuju, je to půlka 5 mg tablety. Jinak trochu pomáhá od Jamča čaj na spánek. Ale taky se zbudím uprostřed noci, to bych spíš musel mít ten melatonin. Dále duševní hygiena, nelézt v noci na sociální sítě a nepouštět si reals. Já třeba někdy začnu koukat a když mě to pohltí tak pak taky mám to rozhozený.

Ještě k tomu co tu psal isp. Tak já mám nastavený černý pracovní prostředí na Linux Mintu v xFce to mám v pohodě a taky nemůžu spát. Je to o práci dlouho do noci a čumění na zprávy o válce na Ukrajině na twitteru apod. Taky každý chodí spát jinak, mě by vyhovovalo v 22h a vstávat v šest, ale noc je mladá, takže chodím až po půlnoci :)

hodnocení

Já melatonin kdysi měl, ještě když se tu nesměl prodávat a defacto se pašoval z SK, ale moc na mě nefungoval, resp. spíš mi po něm bylo tak nějak divně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]