Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podnikání v 90.letech

Od: zivvo odpovědí: 7 změna:
Jaké to bylo podnikat v 90.letech? Mám na mysli běžné živnostičení, ne žádné podnikatele typu Krejčíř apod. Jak na to vzpomínáte, pokud jste podnikali, či někoho takového znali? Bylo to jednoduší vydělat velké peníze, bylo méně byrokracie? Znal jsem (byť ne moc, proto jsem se ho ani na to moc nechtěl ptat, spíše z doslechu znal) jednoho člověka, co tehdy zbohatnul extrémně na servisu výpočetní techniky, což mě docela překvapilo, protože jsem si nikdy nemyslel, že v té době šlo běžnou živností takhle vydělat. Jak na to vzpomínáte na 90.leta z hlediska živností a podnikání?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Byla ohromná euforie. Podnikat chtěl každý, ve všem možném i nemožném. Každý myslel, že přes noc zbohatne. Bohužel, nebylo to tak a zrno se brzy oddělilo od plev. My zákazníci se zase těšili, jak si budeme moci vybírat nejlepšího a nejlevnějšího řemeslníka. ;) Chacha.

Lidé šíleli po kupónové privatizaci. Také jsme si s manželem koupili knížky a prodělali všechno. Známá paní investovala do cementáren a vydělala na tom tolik, že i koupila nového Formana, což nebyla levná záležitost. Jo, člověk v tom musel buď umět chodit, nebo mít štěstí. S podnikáním to bylo stejné.

V každé sebemenší vesničce se chopil nějaký soukromník prodejny. Jezdila jsem jako OZ z velkoobchodu na objednávky. Denně kolem 20 prodejen. Tedy asi 100 a OZ jsme byli čtyři. Dneska, když tamtudy jedu, spočítala bych současné prodejny na prstech jedné ruky. Maximálně Vietnamci. Všechno vzalo za své. Jak jsem psala v úvodu - velká euforie a tvrdé vystřízlivění.

Na Západě bylo dnikání o něčem jiném. Děti vyrůstaly ve firmě, žily v tom řemesle, v dospělosti uměly, věděly a přebíraly od rodičů živnost. U nás nebyly zkušenosti, vařilo se z vody. Proto - velký radostný vzestup a pak často tvrdý pád. Jaga.

Souhlas, učili jsme se všichni. Někteří měli více informací, jiní dravost.

Pamatuji boje o stánky PNS na zastávkách..

hodnocení

0x

Normální. Stejný.

mate59
hodnocení

0x

Obchodovat se dalo se vším a nebyla skoro žádná byrokracie,hygiena,HCCP,na živosťák nákup a prodej zboží se dalo podnikat se vším.Ze západu se dalo vozit různé zboží,které tady nebylo,mrazáky,ledničky,elektronika,drogerie... všechno se platilo kešem,byl to Klondajk,dali se vydělat lehce a dobré peníze.

petrm
hodnocení

0x

Nevím, jak se vydělávalo na servisu výpočetní techniky. Znal jsem pár lidí, kteří si vydělávali dovozem VT a jejich prodejem. Tady se daly koupit pouze počítače TNS ze Slušovic za cca 350 000 Kč. V Německu se podobné PC dalo koupit za cca 1000 marek (=25 000 Kčs), přivézt sem, nechat si ho ohodnotit u soudního znalce a prodat firmě za 250 000. Takže na jednu otočku vydělal 1 mil. Kčs. Ale to trvalo pouze chvíli po otevření hranic. Podobně začal podnikat Petr Kelner s kopírkami a tiskárnami.

Petře, jak jsem napsal výše:

Někteří měli více informací, jiní dravost.

petrm

Hlavně to vyžadovalo mít dobré známé, celniky, soudní znalce, vedoucí v prodejně Klenoty (obdoba dnešních bazarů) a zdroje valut.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]