Nejste přihlášen/a.
Pásový opar nemůžete chytit od druhého člověka, pokud jste prodělala plané neštovice v dětství. Virus už ve vás je, zůstává v těle skrytý a může se kdykoliv znovu aktivovat, hlavně při oslabení imunity, stresu nebo nemoci. Takže můžete stejně mít pásový opar, ale nechytíte ho.
Ne, nemůžete se nakazit. Pokud žena prodělala v dětství plané neštovice, má virus v těle už dávno. Kontakt s člověkem, který má pásový opar, rozhodně nezpůsobí nákazu zvenčí, protože ten virus už uvnitř těla má. Pásový opar u ní může vzniknout jen reaktivací jejího vlastního viru, ne přenosem od druhého.
To, co píšete, by nastalo, kdyby tazatelka nikdy neštovice či pásový opar neprodělala. Pak kontaktem s tekutinou puchýřku může dojít k přenosu viru. Nebo z vámi zmiňovaného ručníku.
I pokud jste měla plané neštovice (ne pravé), může se virus reaktivovat - jak píše anzionka.
Asi u jednoho z pěti nositelů viru dojde k takzvané reaktivaci: Virus se rozmnoží a napadne příslušný nerv. Následné onemocnění se projeví silnou bolestí příslušné oblasti a do 24 hod výsevem puchýřků se zánětlivým lemem. Důvodem k probuzení viru bývá nejčastěji oslabená obranyschopnostorganismu. Spouštěcím mechanismem může být úraz, operace, závažnější onemocnění, porucha výživy, nadměrná únava nebo stres.
viz Pásový opar
Dobře, odpovím na to, na co jste se ptala (je to ve výše odkazovaném článku):
Infekčnost pásového oparu
Jaká je nakažlivost pásového oparu? Onemocnění je infekční, ale výrazně méně než neštovice. Na rozdíl od neštovic pásový opar není přenosný kapénkově (tedy vzduchem).
Jak dlouho je pásový opar infekční? Období nakažlivosti bývá zhruba 1 až 2 dny před prvními příznaky a maximálně 5 dní po objevení puchýřků (po zaschnutí posledního ložiska).
---
Takže ano, můžete se nakazit virem pásového oparu, ale pokud jste prodělala (plané) neštovice, máte proti tomuto viru protilátky.
Je to možné. Záleží jak moc si imunita ten virus pamatuje. Je to ten stejný virus, neštovice podruhé nechytíte (prý to teda je naprosto ojedinělé, aby někdo dostal podruhé neštovice), ale právě můžete z toho mít ten pásový opar. Teď nevím, jestli to byla maminka, která ho měla nějakou dobu poté co jsme měli neštovice, nebo babička, která ho měla poté co maminka měla neštovice. Já tyhle příhody dost zapomínám.
Asi záleží jak důkladně jste ty neštovice prodělala, třeba neteře a obzvlášť jedna z nich, je měli tak důkladné, že je na pohotovosti pochválili, že jim pásový opar v dospělosti nehrozí ale jinak že s tím nic neudělají (jinak se s neštovicema dneska ani nechodí k doktorovi, tomu se jen přes nějaký vocap napíše a on v SMS pošle recept na pudr, to je pod úroveň lékařů řešit nějaké neštovice v ordinaci).
Virus pásového oparu máte v sobě spící. Přetrvává v nervové soustavě, nejčastěji objevuje v průběhu mezižeberních nervů. Tedy pokud jste někdy prodělala pl.neštovice. Pásový opar pak vyvolá příliš slunce, fyzické vyčerpání, jiná infekce, stresová situace, často vše dohromady. Když mi pásový opar propukl, nejdřív jsem myslela, že je to poštípání hmyzem a klidně jsem u vody v plavkách nosila své malé nahé vnouče. Kontakt s mým pásovým oparem mimino ustálo bez následků. Sestřička v ordinaci říkala, že pásák není tak infekční, jak se traduje. Že ošetřovala hodně osob s pásovým oparem a nikdy ho nedostala. Když u mne propukl, hodně mi pomohly kapky Vironal a Dračí krev, které jsem brala nastřídačku. Předešla jsem tak bolesti a opar se rychle zhojil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.