Nejste přihlášen/a.
Původní název otázky: Muže mi zaměstnavatel snížit plat
Od: jek odpovědí: 31 změna:Dobrý den jsem zaměstán jako operator výroby už pár let ve strojirenství ve smlouvě mám v podstatě hodinovou mzdu odpovídajicí minimalní mzdě. Dlouhodobě však pobírám na výplatu plus asi 90% ve formě premií k hodinovce takže mám základ + premie. Muže mi zaměstanavatel např příští měsíc dat jen onu hodinovku co mám ve smlouvě bez premií... takže bych skončil na minimalní mzdě? Moc si ted nerozumíme- byl jsem marod... po navratu si povinnosti plním stale stejně . Jak se mohu branit v případě že to nastane? Už jednou mě takto kdysi strhával penize na dotaz proč mám menčí vyplatu mi odsekl že sem marodil v předchozích měsícíh. Co je vlastně zaručená mzda? Děkuji
jedna se mi o měsíc-e kde není pracovni neschopnost- za daný měsíc bych to ješte pochopil i když trestat někoho za nemoc - kde to žiju... není tu na vyběr mají to tak všichni...
Prémie jsou peníze navíc ( odměna k platu za vykonanou práci ).Když se marodí nebo je na dovolené,tak můžou být prémie menší nebo i nula.Není na ně žádný nárok.Zaručená je vlastně minimální mzda a nebo to co je napsáno ve smlouvě.Podobně to funguje u poukázek na jídlo ( stravenkách ) nepracuje se - je jich méně.
souhlas a k doplnění - je špatně položená otázka. Zaměstnavatel ti nesnižuje plat, ale prémie tj. pohyblivá součást
od 0% - u tebe až těch 90%. (Zároveň tím zaměstnavatel vyjadřuje jak byl s tebou spokojený, co jsi mu odvedl za práci a v jaké kvalitě atd. A když nejsi v práci? Tak jsi mu nic neodvedl, a proto ti tvůj šéf nemůže dát prémie. Jasné?)
Nevim, kolik je vam let? Ale na vasem miste bych se snazila, najit si zamestnani s vyssim platem. Az jednou pujdete do duchodu, bude se vam vypocitavat ze mzdy, a ne z premii. Nejsem odbornik, ale myslim si, ze tomu tak je? Za informaci nic nedate.
Důchod se vypočítává z hrubých ročních výdělků /tam spadají všechny odměny, tedy i prémie/. Z výdělků, ze kterých bylo odváděno důchodové pojištění.
brambora tohle by platilo kdyby ty prémie dostával bokem mimo systém. Mzda je to co je na výplatní i s prémiema.
Tazatel co sis dohodnul to máš, když jste ochotní za těchto podmínek tam být tak to tak máte. Sundat prémie za nemoc nebo úraz - kde to jsme, trest za nemoc je na úrovní vydírání (pokud nejde o simulanta který toho zneužívá)
Dohodl sis základní plat minimální mzdu. Prémie jsou navíc a žádný nárok na ně nemáš.
Přesně tak. Prémie jsou nenároková složka mzdy. Kdy někdo přistoupí na to, že základ je minimálka a zbytek prémie, tak je s prominutím ducha mdlého.
byl jste marod-nechodil do práce-ano -zaměstnavatel Vám může přiměřeně podle délky doby nemoci nebo ůplně sebrat prémie-asi to nechcete slyšet ale proč by Vám měl platit něco navíc když jste v práci nebyl-Vy byste taky někomu platil navíc za nic?
@libor007 I kdyby se zaměstnavatel jen tak z plezíru rozhodl mu nedat prémie i kdyby pracovník makal bez jediné absence či prohřešku v práci, tak může.
Nechápeš, co je rozdíl mezi základní mzdou a prémiemi? Základní mzdu máš vždycky, i když si nemocný, i když pracuješ špatně a děláš chyby, i když se na šéfa hnusně podíváš. A prémie, to je něco jakože, když se šéf špatně vyspí, tak ti prémie nevyplatí. Když šéf usoudí, že tvůj prd, který vypustíš v práci, moc zapáchá, tak ti je nevyplatí. Šéfovi se bude zdát, že je na obloze moc mraků, tak ti je nevyplatí. Onemocníš, taky ti je nevyplatí. Prostě jak ho to napadne. A proto sis měl sjednat tu mzdu, co máš, plus prémie, jako fixní mzdu, a neměl bys tyto problémy.
kež by to tak bylo jak každej prezentuje že si muže člověk vybírat je to nesmysl jen keci a nebo jit možna pryč z čr nebo uplně do jineho kraje kde budu bydlet jak kus hovna
A teď teda pracuješ jako kus h*vna. To ti nevadí? Základem je něco umět, aby o tebe zaměstnavatelé měli zájem a ty sis mohl vybírat. Za dobrou prací se v minulosti stěhovalo, stěhuje se a stěhovat bude. Ostatní jsou jen trapný výmluvy. Nes za svůj život odpovědnost, a netvař se, že si hroznej chudáček.
No jo, marod, takže zaměstnavatel platil nemocenskou ze svého, tak teď se chce zahojit. Zaměstnanec je užitečný, když pracuje, ne když je doma. Prémie nejsou nárokové, zaměstnavatel je nemusí vyplatit částečně či vůbec dle své libovůle, pokud ovšem není stanoveno ve smlouvě jinak, v takovém případě se pak jejich vyplácení řídí smlouvou nebo interními předpisy firmy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.