Nejste přihlášen/a.
Dobrý den jsem zaměstán jako operator výroby už pár let ve strojirenství ve smlouvě mám v podstatě hodinovou mzdu odpovídajicí minimalní mzdě. Dlouhodobě však pobírám na výplatu plus asi 90% ve formě premií k hodinovce takže mám základ + premie. Muže mi zaměstanavatel např příští měsíc dat jen onu hodinovku co mám ve smlouvě bez premií... takže bych skončil na minimalní mzdě? Moc si ted nerozumíme- byl jsem marod... po navratu si povinnosti plním stale stejně . Jak se mohu branit v případě že to nastane? Už jednou mě takto kdysi strhával penize na dotaz proč mám menčí vyplatu mi odsekl že sem marodil v předchozích měsícíh. Co je vlastně zaručená mzda? Děkuji
Prémie jsou peníze navíc ( odměna k platu za vykonanou práci ).Když se marodí nebo je na dovolené,tak můžou být prémie menší nebo i nula.Není na ně žádný nárok.Zaručená je vlastně minimální mzda a nebo to co je napsáno ve smlouvě.Podobně to funguje u poukázek na jídlo ( stravenkách ) nepracuje se - je jich méně.
souhlas a k doplnění - je špatně položená otázka. Zaměstnavatel ti nesnižuje plat, ale prémie tj. pohyblivá součást
od 0% - u tebe až těch 90%. (Zároveň tím zaměstnavatel vyjadřuje jak byl s tebou spokojený, co jsi mu odvedl za práci a v jaké kvalitě atd. A když nejsi v práci? Tak jsi mu nic neodvedl, a proto ti tvůj šéf nemůže dát prémie. Jasné?)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.