Nejste přihlášen/a.
Manželaka si zažádala v únoru o průkaz tělesně postiženého - po operaci páteře . Nyní dostala rozhodnutí.- dostane jen průkat tělesně postiženého . Je to vůbec k něčemu?
Mysleljsem že ji budu vozit autem a můžeme zastavit na invalidech . To asi né? tak je to vůbec k něčemu?
Mám ho a je prakticky k ničemu.Jen vlastně možnost sezení v MHD na invalidech a jinak nic.Žádné slevy ani úlevy.Na to parkovací průkaz nezískáte a na invalidech stát autem nesmíte.Ani nevím kde ho mám,ale dostal jsem upozornění od ÚP že mu končí platnost a mám si vyřídit novej.
PS: Vlastně jo - můžete získat EuroKlíč a nemusíte na úřadech a hlavně v obchoďácích čekat frontu na WC .
Myslím, že paní bylo plně vyhověno. Píšete, že požádala o průkaz tělesně postiženého a úřad rozhodl, že dostane průkaz tělesně postiženého. Dostala tedy přesně to, oč žádala.
Průkaz TP pomáhá držiteli jen ve 2 případech:
1/ má nárok na sezení bv jakémkoliv veřejném dopravním prostředku.
2/ při zařizování čehokoli na úřadech má při čekání přednost ve vyřízení. Nevím, zda toto platí i v čekárně u lékaře.
Na parkování na vyhrazených místech se používá průkazka ZTP. K ní karta na vystavení do auta. Myslím si ale, že operace páteře není trvalé omezení a že se časem zdravotní stav paní zase zlepší. Na podobné problémy průkazku ZTP zřejmě nedostanete. Dávají je na trvalé zhoršení zdrav. stavu a to v případě Vaší paní není. Jaga.
Možnost: vysadit paní před prodejnou, poliklinikou, úřadem, aby to měla blízko a sám pak odjet vyhledat jinde dle možností parkovací místo.
Karolok, píšete, že vozíte manželku na vyšetření a potřebujete parkovat/zastavit blízko u vchodu.
Rok nazpět jsme pomáhala nechodícímu pánovi, před TEP. Dojeli jsme na parkoviště (třeba Prosek poliklinika, a mnohdy až to druhé vzadu).
Pán zůstal v autě a já jsem došla k vrátnici a tam jsem vyzvedla invalidní vozík a s ním jsem dojela k zaparkovanému autu. Pán si přesedl a já ho povozila k ordinacím, odběrům, na kafíčko.
Takže to dělejte také tak, je to minimální ztráta času. Vše v klidu.
Snad tedy zapůjčení vozíků i tam v Jihlavě funguje.
Naše zázračné zdravotnictní nějakým administrativním výnosem uzdravilo pár (desítek) tisíc invalidů . Prostě se změnily tabulky .Navíc pokud máte více postižení, tyto se nesčítají ale bere se ohled jen na nejnepříznivější takže pokud máte 10 postižení s nízkým hodnocením, máte smůlu Na to že na trhu práce nemáte uplatnění nikdo neřeší
A co čekání u lékaře? V čekárně , je nějaká přednost? Myslím, když bych zastavil chvilku na invalidech než třeba manželka vystoupí z auto mohli by policisté přihmouřit oko a nedat pokutu?
Jaká přednost v čekárně u lékaře? Objednávám se přes net na určité datum a hodinu.Jestli jdu o půl hodiny později neřeším.Pořadí pacientů stejně určuje lékař a zkuste tam vytáhnout blbou průkazku TP.Ostatní vytáhnou minimálně ZTP a můžete to dát do rubriky vtipy.Dnes jsem na středisku byl a o púl deváté ani noha - kdepak asi ti ,,kartičkáři,, jsou? Invalidy zkuste a uvidíte na koho narazíte.
Dělali jsem na místě kdy byl nedostatek parkování a jak je běžné, šéfové kašlou na to aby bylo kde zaparkovat, dokonce ani pro služební toto neudělají! Kolega tehdy, protože potřeboval, jel svým , našel místo zaparkoval, v ten moment u něj byla pohádková bytost- rozumný měšťák a slovy jsetli chcete pokutu zůstaňte, pokud ne, couvněte o půl metru dozadu-přední částí auta totiž přesáhnul čáru na invalidním stání!
Pokud bude dbát na literu zákona tak může dát pokutu!
Parkoviště u nemocnice Jihlava a Domu zdraví jsou , ale zastavit se tam dopoledne prostě nedá . A kdo je tělesně postižený , potřebuje co nejblíž ke vchodu a né jít půl kilometru.
@karolok: Ptáte se: A co čekání u lékaře? V čekárně je nějaká přednost?
Našla jsem si to na netu, bylo to hned. Tedy, jak jsem už psala:
1/ právo na místo k sezení ve veřejných dopr. prostředcích
2/ přednost při vyřizování osobních záležitostí /např. na úřadech/
POZOR! Za osobní záležitost se nepovažuje nákup zboží ani vyšetření u lékaře. Tedy jen ty úřady. Jaga.
Žijete ve velkém městě, jistě u vás jezdí seniortaxi. Není to drahé, je to myšleno hlavně pro starší lidi. Objednáte si cestu, odvezou vás do nemocnice. Po vyšetření si telefonem zařídíte cestu zpět domů. Tady jich už jezdí několik a jsou velmi žádané.
Jinak, zastavení na "invalidech" bez patřičné karty je policií trestáno velice přísně. Když přivezou třeba jednonohého a místo mu zabírá někdo, kdo tam nemá co dělat. Byla jsem jednou svědkem a nebylo to vůbec pěkné.
karolok: ...A kdo je tělesně postižený , potřebuje co nejblíž ke vchodu a né jít půl kilometru...
Hloupost.Taky jsem tělesně postižený a jdu i čtyři kilometry pěšky.Nevozím si zadek v autě a proto nemám problém s parkováním.
Zažádala si o průkaz tělesně postiženého.Dostala rozhodnutí- dostane průkaz tělesně postiženého . Však mohla podat nějaké odvolání nebo jak se to jmenuje proti tomu rozhodnutí.Udělala to? Ten průkaz se hlavně vydává podle lékařských zpráv co dodala ona a co napíší lékaři.O tom prvním vydání se rozhoduje ,,od stolu,,.Kdyby se odvolala,tak jde před komitét.
Ještě dám jednu radu - kupte jí chodítko.Při chůzi se o něj může držet a když bude muset jít víc jak 499 metrů pěšky,tak se dá zabrzdit,sednout si na něj a odpočnout si.Např.:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.