Nejste přihlášen/a.
Původní název otázky: Uročení vkladů na spoříím učtu
Od: jirkajc® odpovědí: 17 změna:Dobrý den,prodal jsem byt a rád bych peníze uložil na spořící učty. Jde mi především o to aby byla jistota nějákého uročení. Nechci ryskovat koupi akcii nebo dluhopisu kde to může jít i do mínusu nebo kde o peníze můžu přijít.Uvažoval jsem i o zlatě,ale z recenzí o spětném výkupu nemám dobrý pocit. U lehce poskrábaného plastového obalu slitku už vám strhavají peníze. Děkuji za Vaš typ.
K denešnímu dni:
Raiffeisen 4 % do 500 000, 3 x použít kartu. Od srpna 10 x.
Partners 3,06 % bez omezení, 5 x kartou.
Trinity 3,33 do 400 000.
Air bank termínovaný na 3 měsíce 3,2 % bez omezení.
Pokud se nechcete odborně věnovat akciovému trhu, tak se nenechte zblbnout do žádných investičních fondů. Stejně tak se zdaleka vyhněte privátním dluhopisům. Lepší způsoby zhodnocení existují, představují ale vklad vlastního času a horší likviditu.
Před pár týdny mi Raifka oznámila nové podmínky na spoř.účtu od 1.8.2025 : úrok 1.5% a 10x platba kartou.
1,5% máte na spořícím účtu.Musíte si tento účet aktualizovat na bonusový spořící účet,pak máte 4% do 500 000 Kč,od 1.8. zaplatit jakoukoliv částku 10x kartou.Můžete mít víc běžných účtů a k nim ke každému jeden bonusový spořící.
Nemáte pravdu. Základní úroková sazba je 0.1%, bonusová sazba je 1.4% při plnění Aktivity. Aktivita je dotěď 3x platba kartou, od 1.8. je to 10x platba kartou. Možná si to pletete s aktivním běžným účtem.
Cituji ze zprávy:
"Na Vašem Bonusovém spořicím účtu Vám i nadále nabízíme jednu z nejvýhodnějších sazeb až 4 % p.a.
Abychom tuto sazbu mohli poskytovat, od 1. 8. 2025 upravujeme:
Pravidlo pro získání bonusového úroku:
Pro získání bonusového úroku proveďte 10 plateb debetní nebo kreditní kartou."
![]() |
Pravidla reklamní akce.pdf | 167.88 kB |
Nejlepší spořící účet nabízí Partners Banka kde je 3.06% bez omezení, stačí 5x zaplatit kartou. Ostatní banky mají pásmová úročení a vyšší úroky nabízí do 500 tis. Kč. Vklady jsou pojištěny do 100 000 EUR cca 2,5 milionu Kč, takže zbylé peníze je vhodné uložit do jiné banky.
Nechat si byt by asi bylo lepší, ale zase nevíme, jestli pán z prodeje bytu někoho nevyplácel. Pronajímat byt taky není žádná výhra, natrefit na slušného podnájemníka v dnešní době je umění. Možná se podívat po nějaké garáži, ty také bývají dobré jako investice do nemovitosti.
Dobrý den, před časem jsem se díval na podmínky spořícího účtu (který lze založit online, ale nikoliv přes Bank ID) u Trinity Bank a nemají skoro žádné požadavky ve smyslu placení kartou nebo omezení výběru apod. Jinak větší sumu určitě rozdělit a vložit do více bank (zlato je na velmi dlouhé investování, ale starožitné zlaté šperky mohou být zajímavé na prodej u nás i v cizině). Zdravím!
Sice sa tomu branite, ale dajte aspon tretinu penazi do akciovych fondov. Po troch rokoch si pozrite, kolko zarobii fondy a kolko terminovany vklad. Potom odpocitajte inflaciu.
Teraz som predal rozne fondy kupene cez banku pred 10 rokmi, celkove zhodnotenie je od 60 do 110% za 10 rokov.
A kolik to dělá po odečtení inflace. V čechách se za tu dobu ceny víc než zdvojnásobily (já vím, že inflace je něco jiného, ale z růstu cen spotřebního koše se určuje její hodnota). Zrovna v sobotu mi padnul zrak na vajíčka v "akci" 5,99 za kus (desetibalení za 59,90), naposledy jsem (a to může být 10 let) postřehnul, když cena šla nad 2 koruny. Tím jak nenakupuju, tak nemám takový přehled.
Každopádně je to dobrý výsledek, těch 60% za 10 let dělá zhruba 5% p.a. a těch 110 dělá necelých 8 procent, tohle vám žádná banka nedá.
Bohužel pronajímat nikoliv. 15 let to fungovalo a nyní se mě hlasí lidi ,snad to tady ani nebudu psát. Nehledě na to že už muže nastat to, že ceny pujdou dolů. Jako když byla hypoteční krize v USA v rpce 2008 až 2010.
Na splasknutí té bubliny se čeká už nejmíň 30 let, až praskne, bude to pěkná rána. Ale zatím si to realitní makléři drží a nenechají to jen tak klesnout, i kdyby mělo být spousta domů prázdných, zak paneláková garsonka v dosahu Prahy bude za těch 7 mega (pokud už to neni víc). V USA byla (doufám) jiná situace, tam byly úvěry ručené nemovitostmi podle jejich tržní hodnoty, která byla vyhnaná právě tou bublinou, a došlo tam snad i k nějakému zacyklení, kdy banky jako konglomerát právě měly ty nemovitosti a tak nějak se s tím šachovalo, až se někdo zeptal, kde jsou teda ty hodnoty, a nastala krize (jistě se najde na internetu lepší a odbornější vysvětlení) a banky zjistili, že mají úvěry, které nikdo nechce splácet, mají v zástavě nemovitosti, které ale nikdo za tu cenu nechce (na trhu byl najednou přebytek a cena šla dolů) a peníze najednou chybí.
Na účtu máte do 100 tisíc euro (cca 2.5 milionu) peníze pojištěné, ale právě je tu nějaký ten poločas znehodnocení, který vychází na 25 let když se počítá inflace 2.5 procenta. A úroky zdaleka neporazí inflaci. Ještě poměrně bezpečná varianta jsou termínované vklady, ale úroky na nich jsou menší než na spořicích účtech (za to pevně dané na celé období; dřív to bývalo naopak, vyšší úrok za cenu toho, že se na peníze celou dobu nepodíváte).
Zlato je pěkné tím, že má i nějakou reálnou hodnotu, ale právě se už prodává předražené (zlaté mince nejdou pod pětinásobek obsaženého zlata (mají sběratelskou a uměleckou hodnotu), zlaté slitky jsou na tom o něco lépe, ale pořád jsou o dost dražší, než ten kov v nich), při výkupu pak pochopitelně dostanete o něco míň než je hodnota toho kovu (koukněte se v jakých kancelářích vegetujou tihle poradci a navíc nedělají svoji práci zadarmo, živí sebe a firmu a něco jde na daně...). Zlato samo hodnotu neztrácí, ale nákupem i prodejem živíte lidi a firmy, co to zajišťujou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.