Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DOplacení chybějících let soc.pojištění u ID 3st

Od: rtg odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, moje známá byla delší dobu vedena na ÚP a nyní ji byl přiznán invalidní důchod 3.stupně. Splnila podmínky pro přiznání ID a byla jí vyměřena důchodová částka (17tis. Kč). Chtěla bych se vás zeptat na tři otázky: *zmateny*

1. dočetla jsem se, že je možné doplatit "Dobrovolnou účast na pojištění na důchodovém pojištění" za dobu, kdy byla vedena na ÚP až do výše 15let zpětně. Je to pravda?

2. pokud doplatí roky vedené na ÚP (8let), bude moci požádat o vyměření nového výměru ID?

3. má cenu doplatit 8let tohoto pojištění, resp. jaké může být navýšení ID?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrm
hodnocení

2x

Na vaše otázky neodpovím, ale doporučím poradnu, kde vám jistě a ochotně odpoví opravdový znalec.

naseduchody.cz/...

rtg
12.07.25 14:58
hodnocení

Děkuji *palec*

abel
hodnocení

0x

zpětně lze doplatit 1 rok (tedy V červenci 2025 můžeš doplatit pouze červenec 24 a novější) a 15 let je doba, Které lze platit celkem dobrovolně.

Vím to, protože jsem oBZP, Mám příjmy z investic, z pronájmů atd. (Nikoliv ze zaměstnání či podnikání) a tak si platím dobrovolně. Jestli pro ty invalidní a na úřadu práce nezaměstnané platí jiné - Výhodnější - podmínky, tak to bych se dost divil

takže kde jste se to dočetla? Přečtěte si to znovu nebo poskytnete odkaz

petrm

Pokud doba evidence na ÚP není hodnocena jako doba pojištění, tak lze doplatit vždy (pokud to dobře chápu), viz

naseduchody.cz/...

" Chybějící doby pojištění v obdobích, ve kterých občan neměl evidence na úřadu práce hodnoceny jako pojištěné a také ostatní doby uvedené v § 6 odst. 1, lze doplatit vždy a neplatí pro ně omezení v doplacení důchodového pojištění jeden rok zpětně. Není však možné doplácet dobu před 1. lednem 1996."

abel

Tak to pak jo, jestli to je aktuální, no tak mají ti na úřadu práce tuto výhodu, že si to mohli doplatit. Otázka je, jestli po vyměření důchodu lze ještě něco nějak někde měnit... Napsal bych do toho vkou na Českou správu sociálního zabezpečení požadavek, návrh, Že si chci doplatit ty a ty období z úřadu práce a že očekávám přepočet důchodu, ať mi dají další pokyny kam a kolik mám zaplatit - musí ho vyřídit - odpovědět-

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]