Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní neschopnost nebo ošetřování?

Od: dubrovnik* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám otázku, na kterou si nevím rady odpovědět. S koleginí v práci jsme zavedli diskuzi, oba dva jsme zaměstnáni jako operátoři ve výrobě. Problém je následující: Ani já ani ona nejsme zaměstnanci firmy, ale zaměstnanci Agentury Práce. Ona má problém, jelikož má sedmiletýho syna a zanedlouho nebude mít zajištěné žádné hlídání ( jsme dlouho v práci ). Otázka zní: Co bude výhodnější? Jít marodit na syna ( vzít si tzv. Paragraf ) Nebo jít marodit na sebe? Co bude pro ni jako matku syna výhodnější, pokud víte, že není klasický zaměstnanec? Paragraf by byl cca na týden. Za odpovědi děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michal958*
hodnocení

0x

pokud pude marodit na sebe bude potrebovat nejspise neschopenku , jabbych bych radil paragraf

dubrovnik*
hodnocení

Děkuji, ale to není odpověď zcela adekvátní, ptal jsem se co bude výhodnější pro matku s dítětem? Ne na rozdíl mezi paragrafem a neschopenkou.

michal958*
hodnocení

0x

v tomto pripade bude lepsi neschopenka

zuzee*

jjá myslím že výhodnější bude paragraf, který je placen už od prvního dne 60% a myslím že ani nechodíá kontrola.

hodnocení

0x

Nerozumím otázce. Co je to "jít marodit"? Jak "na sebe" nebo "na syna"? Syn je nemocný? Nebo matka je nemocná? Takže když matce nemá kdo hlídat syna, tak se vydojí z nemocenského pojištění dávka? A ještě si vybereme, co vynese víc? Co na to opravdu nemocní lidi?

Chápu, že jsme na poradně a ne na kritizovně, ale přesto - opravdu se vám to zdá normální?

doplněno 13.11.10 09:17:

A abych tedy i poradila - ošetřovné se vyplácí už od prvního dne, ale jenom 9 kalendářních dní, i kdyby potřeba ošetřování (tj. nemoc dítěte) trvala déle. Osamělá (svobodná nebo rozvedená, která prohlásí, že nežije s druhem) matka má nárok na 16 dní dávek.

Nemocenská - prvních 14 kal.dní nemoci je nárok na výplatu náhrady mzdy za 4. a následující pracovní směny, nemocenské dávky se vyplácejí až od 15. kalend.dne nemoci. Pozor ale na to - s kým je sepsaná pracovní smlouva? S agenturou práce? pak všechny doklady předávat do agentury práce, nikoli zaměstnavateli, u kterého práci vykonáváte. Tam jste jenom "pronajatí".

doplněno 13.11.10 09:18:

Pokud Vás nezajímá rozdíl mezi nemocenskou a ošetřovačkou, pak nevím, z jakého hlediska chcete posoudit "výhodnost" využití té nebo oné dávky.

dubrovnik*
hodnocení

Pokud vím, tento web je o radách a ne o kritice, pokud dotyční lidé neumí odpovědět,ale pouze a výlučně KRITIZOVAT, když je stát tak sdílnej, politici by se přetrhly,aby lidem pomohli a inzeniri mají peněz dost. Obyčejný člověk co vydělává 9000,- korun čistýho to má asi NENORMÁLNÍ.ŽE? Když neuníte odpovědět, nepište nic! Nepíšeme sem abychom byli kritizováni,ale abychom zde našli radu.

karina*

dubrovnik, tento web je poradna a je o radách. To máte pravdu. Ovšem lidé, kteří tady radí si ještě povětšinou (naštěstí) zachovali morální štát čistý a i zdravý rozum. Takže na nich prostě nechtějte aby vám radili nějaké vyčůranosti. Karina.

doplněno 13.11.10 10:06:

Navíc i rádce má právo říci si vlastní názor *jasne*K.

nicknick

...nemluv za ostatní parazite.

dubrovnik: Možná jste si nevšiml, že až se mi uklidnil adrenalin, odpověděla jsem Vám, jak to nejlépe šlo.

sarusinek*
hodnocení

0x

Můžete mi prosím poradit,jak se dá marodit "na sebe".

U své lékařky si to doopravdy neumím představit.

lm®

Nebudu soudit,nebojte.

K otázce.Jste přes agenturu,dříve tedy než budete chybějící hlídání falešnou nemocí svou nebo syna,ujistěte se,zda za Vás agentura pořádně platí ZP abyste pak nebyla úplně bez prostředků.

Sarusinek: to by mě taky zajímalo. Už několikrát jsem se (z čiré zvědavosti) ptala lidí, kteří chtěli vědět, jestli je lepší (?) jít na ÚP nebo "marodit", co tak řeknou doktorovi? Můj doktor je můj dobrý známý, ale nedovedu si představit, že bych mu řekla, že teď potřebuji tak měsíc, dva marodit. Styděla bych se před ním, i když je to asi rozšířenější, než si dovedu představit (a snad i proto taky státní finance vypadají jak vypadají, když se zdravým marodům vyplácí nemocenská a pak nejsou peníze na léčení závažných nemocí).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]