Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jsem od konce listopadu vedený na úřadu práce a zatím jsem si práci nenašel. Nebudu lhát, občas hledám práci aktivně, rozesílám životopisy. Ale pošlu v noci 7 životopisu, druhý den ráno už mi dojde odpověď, že hledají jiného kandidáta který lépe splňuje požadavky a pak buď nedostanu žádnou odpověď nebo po čase mi dojde takový ten generovaný mail, že smůla. To se pak dostávám celkem do pasivity a mám to na háku. Musím se přiznat, že co se týče zpracování životopisu tak tápu, už dvakrát jsem se té úřednice na něco ptal, jednou ohledně CV, podruhé ohledně pohovorů ale ona mi neporadí, nic neřekne. S ní je to rychlý, ona si odškrkne že hledám sám, vytiskne mi nějaké ty nezávazné nabídky a dá mi tam kontakt za 3 měsíce...posledně už se ale tvářila, že asi hledám dlouho, nebo nevím. Toť je moje situace.
Moje otázka zní - Jak dlouho Vás nechají na pracáku než Vám dají takovou závaznou doporučenku co nesmíte odmítnout? Někde jsem slyšel, že Vás nechají rok a tu doporučenku dávají po 12 měsících. Jdu tam k samému konci července tak přemýšlím, jestli mám čekat, že mě někam pošle nebo mi to ještě o čtvrt roku prodlouží a nažene mě někam pak na přelomu října/listopadu kdybych nic nenašel.
Vzhledem k tomu, že je léto a že jdu v půlce srpna na zákrok do špitálu tak to opravdu nehodlám hrotit a jsem připraven i na nejhorší variantu, že pracák ende a že se nahlásím na pojišťovnu jako samoplátce a holt si těch pár měsíců ty necelý 3 tisíce zaplatím.
Děkuji za odpověď
Když vám doporučenku dají, tak to znamená, že musíte dojít na pracovní pohovor a pohovorovat.
Na pracovním pohovoru budete referovat vaše nadšení pro pracovní pozici, že pracovat chcete a rozhodně u nich. Jestli se zeptají, jestli umíte to a to, řeknete, že neumíte, a ve stresu hodně zmatkujete, ale že se to hned doučíte, ale pro jistotu byste potřeboval někoho, kdo vám to několikrát bude opakovat, protože máte blbou pamět a komu nebude vadit, že budete zmatkovat a dělat chyby. A jestli se zeptají, jestli jste manuálně zručný, tak začnete referovat, že se snažíte být, ale že ta polička, co jste doma už pětkrát na zeď montoval, tak pokaždé upadla a při šestém pokusu ji připevnit na zeď jste se zranil, že pro vás musela jet záchranka. Budou se ptát, jak vycházíte v kolektivu, tak řeknete samozřejmě, že dobře, ale když nějaká kolegyně bude mít velkou prdel, tak jí to narovinu řeknete, jaképak copak, mluvíte se všema napřímo. A když kolegovi bude smrdět z úst, tak mu prostě řeknete: "No ty vole! Páchne ti z h*by." Nakonec projevíte obrovskou chuť k nim nastoupit, a budete se tázat, jestli k nim nastoupit můžete, že hrozně chcete.
Však uchazeč nebude práci odmítat a už vůbec ne bez důvodu, za každou větou, kterou řekne, pronese, že o práci má děsný zájem a jestli může nastoupit. Klidně si uchazeč může průběh pohovoru nahrát, aby měl důkaz pro úřad práce. Úřad práce vás nevyhodí za to, že řeknete na pohovoru, že mluvíte s lidmi napřímo a že potenciální kolegyni řeknete, že má velký zadek. Nebo že budete na pohovoru vyprávět o tom, jak jste neúspěšně doma připevňoval poličku.
Anzionka:
Zaměstnavatel může napsat: Nepřijat z důvodu nevhodného chování v průběhu pohovoru, kde uvedl např. že říká kolegyním, že má velký zadek, kolegovi smrdí z úst a další nesmysly. I tohle by stačilo pro vyřazení. Ale opravdu vím o zaměstnavatelích, kteří když vidí toto divadlo, automaticky píší, že uchazeč nemá o zaměstnání zájem, tak pozor.
Pokud jde o ten diktafon, uchazeč nemá právo ho používat. Zaměstnavatel může říct, že to odmítá, pokud uchazeč odmítne, může mu zaměstnavatel napsat, že pohovor nemohl být proveden, protože i přes nesouhlas zaměstnavatele uchazeč pořizoval záznam z pohovoru. I tohle bohatě stačí pro vyřazení uchazeče z evidence uchazečů o zaměstnání, protože na pořizování zvukového záznamu není právní nárok. Může to být sice pořizováno potajmu, na druhou stranu nemusí vám to pomoci, neprokážete, že toto je skutečně záznam z pohovoru. Kdyby došlo na lámání chleba, tak zaměstnavatel to může všechno snadno popřít a pak je to tvrzení proti tvrzení.
Někteří zaměstnavatelé se snaží úřadu práce pomoci zbavit se těch, kteří o příslušnou práci nemají moc zájem.
A jak se dá podle vás ze sebe blbce a zároveň říkat, že všechno víte a znáte? Aby vám zaměstnavatel takhle blbě neškodil?
Akademickou otazkou budiz to, zda je darebak ten, kdo napise, ze odmitate praci, nebo ten, kdo zamlci, ze pracovat nemuze/nechce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.