Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpovědní lhůta

Od: doutnak® odpovědí: 10 změna:
Ahoj..Sice jsem si pročetl novelu zákoníku práce, ale dnes mne jedna osoba nahlodala..Údajně má zaměstnavatel právo mne po podání výpovědi z mé strany držet až pět měsíců v případě,že za mne nebude mít náhradu..Hodlám v nejbližší době podat výpověď, tak mne zajímá,jestli je to nesmysl nebo ne..Díky ;)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Změna výpovědní doby, která vstoupila v platnost 1. června 2025, spočívá v tom, že výpovědní doba začíná běžet dnem doručení výpovědi, nikoli až prvním dnem následujícího měsíce. Nově dle zákoníku práce výpovědní doba skončí dnem, který svým číselným označením odpovídá dni, kdy byla výpověď doručena s připočtením adekvátního počtu měsíců délky výpovědní doby. Flexinovela v této souvislosti rovněž explicitně stanoví, že pokud takový den v příslušném kalendářním měsíci není, skončí výpovědní doba posledním dnem tohoto měsíce. Toto se uplatní v kratších kalendářních měsících. Nakonec však bude na zaměstnavateli, jakou cestu běhu výpovědní doby se vydá, jelikož je možné se od této úpravy odchýlit ujednáním v pracovní smlouvě a zachovat kupříkladu stávající režimu běhu výpovědní doby, jak platil před flexinovelou. Ovšem pokud toto ujednání nemáte v pracovní smlouvě (s pravděpodobností hraničící s jistotou mohu tvrdit, že nemáte), Váš pracovní den skončí dnem stejného číselného označení, jako byla výpověď podána, + dva měsíce.

To, jestli za Vás zam-tel má nebo nemá náhradu, Vás nemusí vůbec zajímat. Na to má ty dva měsíce. Kdyby dal výpověď on Vám, taky Vás nebude držet dalšího půl roku, protože jste si nenašel jinou práci. Navíc by to bylo nelegální zaměstnávání, neboť smlouva Vám ze zákona končí, jak bylo uvedeno výše. A pracovat bez smlouvy je nelegální.

Výše uvedené platí pro výpověď podanou po 31.5.2025, tedy 1.6.2025 a později. Neuvádíte, kdy jste výpověď podal. Pokud do konce května, platí původní právní úprava (výpovědní doba začne běžet 1.6.2025 a skončí 31.7.2025).

hodnocení

Hodlám jí teprve podat..v nejbližších dnech

@doutnak omlouvám se, přehlédla jsem, že jste to psal. Ať Vám zaměstnavatel najde v zákoníku práce paragraf, který podpoří jeho tvrzení.

hodnocení

Tvrdil mi to kolega z jiného úseku,který nedávno výpověď podal..A tomu to prý zase řekl někdo z vedení..Trochu mne teda uklidnilo,že je to nesmysl..Díky

mate59
hodnocení

0x

Výpovědní doba je 2 měsíce,zaměstnavatel žádných 5 měsíců vás držet nemůže.

hodnocení

Od července prý je to jen měsíc. Ale asi v případě, že bych výpověď dostal já..
mate59

Výjimkou, kdy dojde k jejímu zkrácení, jsou výp.důvody v § 52, písmeno f) až h) zákoníku práce (jedná se například o porušení povinností zaměstnance zvlášť hrubým způsobem nebo soustavné méně závažné porušování povinností, pozbytí předpokladů nebo nesplnění požadavků pro výkon sjednané práce a podobně). V těchto případech se výpovědní lhůta výpovědi dané zaměstnavatelem zkracuje na 1 měsíc.

Ano je tam napsáno, že je dvouměsíční od datumu podání a případně měsíční jen z důvodu porušení pracovní kázně...

Tedy z logiky věci podaná zaměstnancem je zřejmě dvouměsíční od datumu podání...

pavel
hodnocení

0x

Nemá a konec je to mýtus.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]