Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. 13.12.2025 mi bude ukončen pracovní poměr z důvodu zrušení mého místa. Dostanu 10-ti násobek odstupného a půjdu se nahlásit na úřad práce. Vím že mám nárok na 11 měsíců podpory současně s odstupným. Když bych šla na ÚP např. 15.12. tak dostanu podporu podle letošních podmínek ale od ledna 2026 se podpora procentuelně zvyšuje. Můžu nastoupit v prosinci a o podporu žádat až od ledna a nebo mám jít na ÚP až v lednu? Zdravotní a sociální za mně v prosinci ještě zaplatí zaměstnavatel. Děkuji.
Na ÚP se můžete zaevidovat kdykoliv, pokud nejste zaměstnaná. Myslím si, že je zvyklost, podat žádost o hmotné zabezpečení (lidově - o podporu) současně s žádostí o zprostředkování zaměstnání. Myslím si, že lepší by bylo, zajít na UP až v lednu.
Není povinné, zaevidovat se na ÚP do 8 dní po ukončení pracovího poměru. Je povinnost, oznámit určitou změnu (např. evidenci na ÚP) v příslušné zdravotní pojišťovně do 8 dní. Je také povinnost, oznámit na ÚP do 8 dní např. to, že uchazeč o zaměstnání podepsal nějakou pracovní smlouvu
Ale pokud někdo ukončí zaměstnání, tak tomu člověku nevzniká povinnost, zaevidovat se na ÚP. Pokud se tento člověk nezaeviduje na ÚP a nepodepíše jinou pracovní smlouvu popř. nezačně podnikat, tak mu následně vznikne povinnost, zaevidovat se v příslušné zdravotní pojišťovně jako osba bez zdanitelných příjmů.
Také jsem to tak měl . dokonce 2x. ale je možné že toto změnili?! spíše ne, pochybuji že by přidali lidem k odstupnému ještě podporu!
Podmínky poskytnutí hmotného zabezpečení (podpory) byly dřív stanoveny ve vyhlášce. Vygooglil jsem tu vyhlášku
Je to vyhláška z roku 1991, což je dost stará vyhláška. Pravděpodobně byla nahrazena jinou vyhláškou.
V paragrafu 8 té vyhlášky je uvedeno toto:
Uchazeči o zaměstnání, kterému bylo v posledním zaměstnání poskytnuto odstupné podle předpisů o zabezpečení zaměstnanců při organizačních změnách, se hmotné zabezpečení poskytne až po uplynutí doby, která odpovídá výši poskytnutého odstupného. Tato doba se určí podle příslušného násobku průměrného měsíčního výdělku, kterým byla uchazeči o zaměstnání stanovena výše odstupného. Ustanovením věty první není dotčeno poskytování hmotného zabezpečení po celkovou dobu stanovenou zákonem o zaměstnanosti.
Přdpokládám, že stejný princip platí do současnosti.
Teď čtu něčí příspěvek ze včerejška z 16:01
Je tam uvedeno toto:
Důležitou změnou, která ovšem v roce 2024 nastává je ta, že v případě pokud zaměstnanec dostane od zaměstnavatele odstupné, tak od ledna již podpora v nezaměstnanosti nebude posunuta a čerpání probíhá ihned od prvního měsíce. Účelem má být to, že zaměstnanec dostane od zaměstnavatele kompenzaci za ztrátu zaměstnání a neměl by být znevýhodněn při čerpání podpory.
Teoreticky asi můžete zažádat později, ale jelikož stačí, když se přihlásíte nejpozději 31. ledna tak bych v prosinci nikam nechodil.
Btw. Co vám brání nastoupit od ledna do nové práce?
Teď je to do tří dnů hlavně kvůli zdravotnímu pojištění ale já budu mít zdravotní zaplacené ještě za prosinec zaměstnavatelem.
Díky všem za rady. Na ÚP půjdu hned začátkem ledna. Po 43,5 letech včetně školy a 38 letech u jednoho zaměstnavatele si už opravdu ráda ,,odfrknu,, seberu podporu a půjdu do předčasného důchodu. Ať pracují ti mladí .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.