Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej zahrádky od města-musím koupit?

Od: karolok odpovědí: 61 změna:

Město nám chce nabízet naše zahrádky ke koupi . Byli jsme 50let v pronájmu .

Metr čtvereční bude za 1100Kč.Mám 530m2 a nemám na to peníze . Musím si to koupit ,nebo mohu zůstat v nájmu?

Může si to koupit třetí osoba a jí odtud musím pryč.?

Chrání to nějak OZ , nebo jsou to pravidla města o prodeji městskýh pozemků?

Děkuji za vysvětlení Karel , důchidce 73letý.

61 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Když nekoupíte Vy, koupí jiný. A pokud Vás tam nechá, zcela jistě výrazně zvýší nájemné, aby se mu investice brzo zaplatila. Pak od něj možná dostanete výpověď.

mm

S manželkou si chceme na prahu důchodu koupit malou zahrádku co nejblíž našemu bydlišti, ideálně v dosahu MHD, shodou okolností právě něco kolem těch 500 m2. Cena nerozhoduje, prostředků budeme mít dost z prodeje rodinného domku s obrovskou zahradou po rodičích, bohužel ale 150 km od Prahy (a auto nebudu mít věčně).

Zatím je všechno pro nás relativně daleko, nejlevnější za 2500 Kč/m2, běžně je m2 za 3 až 4 tisíce Kč. Za zahradu na okraji Prahy obvyklá cena.

Být na místě tazatele, neváhám ani minutu. Jinak to koupí někdo podobný jako já, klidně i za dvojnásobek. A určitě ne proto, aby to pronajímal, ale aby to mohl co nejdříve užívat.

2024
hodnocení

6x
To nejsou vaše zahrádky, to jsou pozemky města.
Aktuálně jsem dva týdny ubytovaný v penzionu, a nemám žádné přednostní právo koupit ani ten penzion, ba ani pokoj v kterém dočasně bydlíme.
Třeba se stín během těch padesáti let dalo něco dělat, třeba jste mohl našetřit, třeba koupit něco jiného v jiné lokalitě.
Ale město je na vás hodné, nabídlo vám prodej.

hodnocení

4x

Je to smutný příběh. Město potřebuje peníze a současně se potřebuje zbavit těchto pozemků. Nikoho nezajímá, jak dlouho a s jakou láskou jste udržoval. Při prvním zájmu nového kupce mu pozemek prodají a vás vystěhují. Nemůžete koupit jen část? S chatkou a nejbližším okolím? A udělat si z toho ctnost? Mít kde trávit víkendy a kde vypít kafe? *hej*

karolok
hodnocení

Přesně jste popsala moje a manželky myšlenky a starosti . Jsme tam 50let, máme to ještě porodíčích. Bydlíme 50let v paneláku , zahrádku máme 3 km od domova v krásně klidné čtvrti hned za městem. Je tam potok a velý strom jabloň podkterou sedíme ve stínu. Chatku máme , ale jenom tak na uložení nářadí a vařič na propan butan.na kávu El,.tam není.

Je to hnusná doba a sobeckost od města , postavili novou halu na hokej ,tak potřebují peníze A prodávají co se dá.

Tak kdo má prachy , ten si to toho investuje a vyhodí nás. ale plocha na stavbu to není.

Dostaneme první nabídku na odkoupení a potom ,když nebudeme chtít koupit nabídnou to třetí osobě.

Nám je 73 let a chtěli jsme tam dožít v klidu , ale asi to nepůjde . Půjčovat si půl milionu od nikoho nebudu ,ani bych to nesplatil . děti nemají také volné peníze a už jsou ve věku 48 a 44 let.oba kluci , bez dětí.

k2

@karolok:Co je sobeckeho na tom, ze mesto prodava nepotrebny majetek? Kdyz by ho prodalo po Vasi smrti tak uz to nesobecke nebude? Kdyby to bylo prodalo mesto po smrti Vasich prarodicu, tak by to take sobecke nebylo?

km

karolok: mysím si, že vás tam můžou nechat "dožít", ale je třeba si to "vymoci".

k2

@km: Jak (na zaklade ceho) si lze (pravne) vymoci narok na uzivani neceho, co mam v najmu, neni a nikdy moje nebylo?

km

k2: na základě toho, že město není firma a to o co mu jde, nebo má jít, není primárně zisk, ale je to primárně spokojenost občanů. to, že mají senioři kde se realizovat tam jednoznačně spadá.

nehledě na to, jak už jsem zde jinde napsal, jde o politické rozhodnutí, a taková rozhodnutí jde také politicky zvrátit

ps: všiml jste si těch uvozovek? všiml jste si, že jsem nic nepsal o právu? určitě ano

k2

@km: Mestu prece nejde primarne o zisk. Stejne ty inkasovane penize "prerozdeli" ke spokojenosti ci nespokojenosti jinych. Je opravdu proti spokojenosti 50tis obcanu to, ze 2 duchodci se budou rekreovat do smrti na 0,5ha za cenu 0,5mil Kc?

Jak konkretne tedy lze politicky zvratit platne politicke rozhodnuti? Predpokladam, ze je-li znama cena, tak radni o tom hlasovali a odhasovali. Ano, kazde politicke rozhodnuti lze napadnout (predpokladam stiznosti ci pak soudne), ale na zaklade ceho? Nebo co znamena Vase "rozhodnuti jde politicky zvratit"?

km

"2 duchodci se budou rekreovat do smrti na 0,5ha za cenu 0,5mil Kc?" to je trochu nesmysl ne? :-D nebo si myslíte, že po smrti nájemců bude mít pozemek hodnotu nula? *bzum*

myslím, že to bylo v brně kde se rozhodlo město zlikvidovat staré zahrádkářské kolonie a pozemky využít ke komerční výstavbě. podařilo se to zvrátit peticí a poté volbama.

k2

@km: A proti cemu konkretne ma tedy tazatel psat petici? Proti tomu ze nema 0,5M na koupi pozemku? Mesto nic likvidovat nechce a pozemky nechce vyuzit ke komercni vystavbe. Vzdyt jednani mesta je v tomto pripade nanejvys ferove. Ma pozemky, ktere nechce/nema pro ne vyuziti a nabizi je prednostne stavajicim najemcum.

Jake je podle Vas reseni? Schvalovat prodej kazde zahrady zvlast a pak (z pohledu mesta) vlastnit samostatne "rozkouskovane" parcely, ktere jsou mu jiz dnes uplne k hovnu?

výtka
Upozornění od sys milancukrar 06. 07. 2025 14:20:00
Prosím, vynechte sprostá slova. děkuji
km

diskuze s blbcem je taky úplně k tomu samému :)

městu ty pozemky chleba nežerou

výtka
Upozornění od sys milancukrar 06. 07. 2025 14:16:18
Prosím, mírněte se ve výrazech. Děkuji
k2

@km: Ale dosly argumenty, tak zacneme napadat? Je v zajmu mesta vlastnit zahradky a ty pak dale pronajimat (i kdyz chleba nezerou), nebo utrzene penize proinvestovat jinak? Rada nejak rozhodla, ale patent na rozum tu drzi pan @km?Jaky mestsky (nemovity) majetek je tedy podle Vas v poradku prodavat?

Co kdyz mesto vlastni nejake pole, louky nebo lesy pro budouci vystavbu cehokoliv se nehodici ci nemoznou? Ty si ma taky nechat, protoze chleba to nezere?

0rion

Souhlasím s km. Sice máte pravdu, že město nějak rozhodlo, tak by se to mělo respektovat, na druhou stranu města a obce často rozhodují ukvapeně a zbavují se majetku naprosto nesmyslně (a někdy ho pak po pár letech musejí kupovat zpět za trojnásobek). Pokud město postaví takovou nezbytnou věc jako je hokejová hala, a zadluží se tím tak, že pak musí vše rozprodávat a honit chybějící peníze, pak to zrovna nesvědčí o dobrém hospodaření. Prodávat pozemky, o které se obec nemusí nijak starat, naopak je dlouhodobě pronajímá a má z nich trvalý příjem, nepovažuji za moudré rozhodnutí. A to samozřejmě lze politicky změnit odvoláním zastupitelů nebo volbou jiných, případně peticí, pokud se sežene dost podpisů.

Orion, připomenul jste mi. Zavřeli mi školku, rušili ji mnoho. Byla to vesnická, dobře vybavená dvoutřídka, s jídelnou, vlastní kuchyní. Jeden dědeček si dal práci a s ředitelkou vyčíslili náklady na jedno dítě. Vyšlo to, že to bylo na 60ti % nákladů na dítě ve velké školce. Vybavení šlo do stoupy a školku zavřeli. *alene* A teď nejsou volná místa ve školkách a to ani nevzpomínám povinnou docházku předškoláků a také to, že do školky mohou děti už od 2 let. *alene* Hodně smutný přáběh nejen té mé školky. Před okny mám jednu, velice podobnou, ale s luxusním vybavením. Všechno to šlo do . . . a teď povolují lesní školky, sousedské skupiny atd. Bez koncepce, jen hlídání a nějaká činnost, jakože "kdo si hraje, nezlobí".

k2

@0rion:

"lze politicky změnit odvoláním zastupitelů nebo volbou jiných" Jak toto v praxi tazatel provede?

případně peticí, pokud se sežene dost podpisů. Co bude obsahem te petice?

My, nize podepsani nesouhlasime s prodejem pozemku jejich najemcum z duvodu, ze chleba to nezere, nebo z duvodu ze obec se o ne nemusi starat a ma z nich trvaly prijem?

Vy jako obcan mesta byste takovou petici podepsal?

Porad mam pocit, ze problem neni v tom, ze mesto neco prodava, ale ze tazatel nema penize na koupi...

07.07.25 18:33

k2 - *palec* *smich*

@k2: Pán v dotazu hned zkraje přiznává, že "ale nemám na to peníze". Takže Váš pocit je správný. A není to jen pocit, ale je to pravda.

Jedině to přenechat buď dětem, nebo blízkým příbuzným s tím, že byste si tam mohl sám na části něco pěstovat a chodit tam, jak jste byli zvyklí. Pro 2 starší lidi je to zbytečně velké.

Zvykli jste si na to, ale co jiného dělat? Jsem na tom podobně. Budu s velkou pravděpodobností muset prodat náš veliký dvougenerační dům, sama to ve svých letech v pořádku neudržím. Bývalo nás tady kdysi i 7 členů rodiny. Dneska tu jsem sama. A žiju tu 50 let. Tak vím, že je to těžké. Ale život jde dál, co naděláme? Ubyde Vám práce, užijete si klidu. Tak to vidím já. Nic netrvá navěky. Jaga.

0rion

k2: Máte právo účastnit se zasedání zastupitelstva a vyjadřovat se k projednávaným věcem. Klidně můžete navrhnout odvolání některého zastupitele.
Ohledně referenda: to byla snaha o vtip nebo opravdu neumíte navrhnout lepší otázky?

fik
Mě není jasný, že dva důchodci a/nebo dva synové v produktivním věku (bez závazků navíc) nedají 0.5M dohromady.
k2

@0rion: Nejsem nejaky znalec prava, ale predpokladam, ze takovyto prodej se schvaluje nadpolovicni vetsinou. Pokud je to odhlasovane (coz predpokladam), tak na dalsim jednani zastupitelstva jako obcan navrhnete odvolani vice nez pulky zastupitelstva, ktere hlasovalo pro? A kdo ji na Vas navrh odvola? Ta mensina, co byla proti (za predpokladu, ze nekdo vubec proti byl)? To nezni jako uplne realny model.

Zadne otazky do referenda jsem nenavrhoval, to mate asi problem se ctenim ci chapanim psaneho textu. Jen me zajima, jak byste Vy formuloval obsah petice proti prodeji zahrad. Ono tedy asi ze zakona nemusi byt na petici uveden zadny duvod, staci pouze prosty nesouhlas s danym aktem (prodej), ale na samotny nesouhlas bez duvodu asi moc petentu nesezenete.

Vy i @km stale omilate pojmy jako politicky zvratit/zmenit danou situaci ci sepsat petici, ale stale mi tu chybi realny popis JAK.

0rion

Máte pravdu, řeč je o petici a nikoliv o referendu, omlouvám se.
Ad zastupitelstvo. Část zastupitelů jsou jen zvedači rukou, problému nerozumí, přesněji řečeno ne všemu, pochopitelně, a hlasují podle toho, jaké dostanou materiály. A ty někdy bývají dosti jednostranné, eufemisticky řečeno. Často stačí znevěrohodnit či odvolat předkladatele a ostatní hlasy odpadnou. No evidentně nevíte jak zastupitelstva fungují.
Ad petice. Ta by měla šanci na úspěch nejspíš jen v případě, že se nejedná pouze o prodej zahrádek, ale že se město pustilo do masivního rozprodeje majetku. Pak by mohlo být v petici uvedeno, že žádáme město o přehodnocení radikálního rozprodeje městského majetku. V takovém případě by možná nebylo od věci i zmíněné referendum.

k2

@0rion: Vidim, ze Vy evidentne velice dobre vite, jak zastupitelstava funguji. Pokud predpokladame, ze dany prodej je odhlasovany, tak jak (ci cemu) pomuze odvolani ci zneverohodneni predkladatele? Vec je schvalena a tezko se znovu vyvola hlasovani o neschvaleni. O situaci, kdy uz samotny prodej probiha (probehl) ani nemluve.

Porad ale nevidim nic spatneho na prodeji zahrad jejich stavajicim najemcum. Na to nemusi byt zastupitel odbornik, nebo extra znalec problemu. Ale treba patrim, podle Vaseho meritka, jen k tem zvedacum rukou podle dodanych not.

0rion

Zřejmě se domníváte, že když něco zastupitelstvo odhlasuje, tak to nelze zvrátit. Ujišťuji vás, že to je mylná domněnka. Zvláště když situace ještě nenastala, všimněte si, že tazatel píše v budoucím čase.
Na prodeji zahrádek současným nájemcům nevidím nic špatného. Psal jsem jen, že to nepovažuji za moudré rozhodnutí.

hodnocení

4x
Už z reakcí zde můžete vidět, že pokud to za těch 1100 Kč nekoupíte vy, tak po tom někdo jiný velmi rychle skočí..
futra
Celkem to je 583000 Kč.
To asi většina zvládne spočítat, ale to je dnes za pozemek stále dost málo.

hodnocení

4x

Mesto je vlastnik a podla znenia najomnej zmluvy vam da nejaku tam napisanu vypovednu dobu, ak nekupite. Nasledne stratite pravo pozemok uzivat a musite vypadnut prec.

hodnocení

3x

Milý Karle, i takovéto případy se dějí.

Musím si to koupit ,****Nemusíte, nikdo nesmí nutit druhého ke koupi něčeho, co nechce.

nebo mohu zůstat v nájmu****to záleží na městu.

Může si to koupit třetí osoba****ano, může to koupit třeba i soused z vedlejší zahrádky

a jít odtud musím pryč.****to záleží na novém vlastníkovi

Město postupuju zřejmě podle OZ. Neviděl jsem smlouvy, ale určitě to mají ošetřené.

prostromek
hodnocení

2x

Pokud máte děti, sourozence, tak se zkuste s nimi domluvit.

Kdo na tu zahrádku jezdil na víkendy, dovolené, kdo si odvážel úrodu, pokud jste něco vypěstoval, případně pomáhal?

Pokud by se dalo i nadále v tomto pokračovat, tak by stálo za to se složit a sepsat smlouvy, co a jak. Záleží, jaké máte doteď vztahy, jak si rozumíte. Peníze byste měl splácet, brát to jako půjčku od příbuzných. U dětí domluva případně o dědictví.

Nebo po určité době převod na některé dítě, které by mělo o zahrádku eminentní zájem a bydlelo v blízkosti.

Případně prodat některému zájemcem zde. Domluvit se o pár dalších rocích užívání. 2 - 3 - 5 let? Ale podívejte se, máte 73 let, zdraví už Vám také hapruje (soudím podle dotazů zde), tak já osobně bych se toho zbavila, jak píšu, pokud by některé vlastní děcko nechtělo.

Souhlasím.

yarda1
hodnocení

2x

Co potomci, už jste se jich na to ptal? Půl melounu není tak moc, pokud to nejsou lemplové s tulení nemocí, nějaké peníze mají a vlastnictví pozemku není tak špatná investice.

makk
hodnocení

1x

Kupovat nemusíte. V nájmu teoreticky zůstat můžete, ale s tím musí souhlasit majitel a to on nejspíš nebude, protože proto to prodává. Ano, pokud to nekoupíte, prodají to komukoliv a vy budete muset odejít. Leda, že byste se s novým majitelem dohodl a on vás tam nechal v nájmu. OZ nemá co chránit, majitel nejste a nájem je možno vypovědět. Samozřejmě nevím, co máte uvedeno v nájemní smlouvě, ale odhaduji, že v nejlepším případě máte předkupní právo a možnost si to koupit nyní máte. Pozdě bycha honit, ale bývalo by bylo nejlepší hned po revoluci začít usilovat o odkoupení. Možná by se to podařilo a tenkrát to mohlo být za pár korun. Ono vám něco přes půl milionu připadá hodně, ale na druhou stranu za ty peníze dnes nekoupíte ani pořádné auto.

karolok
hodnocení

Nesouhlasím, já teď koupil VW Fox , pěkný z roku 2011 a za 55 000. Třetí majitel , původ Rakousko.

A ty peníze prostě nemám , půl milionu pro mě v 73 letech? Stavět se tam nedá. Usilovali jsme o koupi nějolikrát v posledních 30letech . Teď když postavili hokejovou halu , tak najednou všude všechno prodávají a dělají modrý zony. za 120korun na rok

"pořádné auto" je zjevně dost relativní pojem. :)

Řeč byla o pořádném autě. 14 let starý WV po 2 majitelích lze za takové auto bez ohledu na najeté km jen těžko považovat. To je tak na doježdění. Pokud je ale v bezvadném stavu, může být ta cena přiměřená.

id
hodnocení

1x
Na jedné straně se považujete za starého seniora, tak k čemu potřebujete k rekreaci 530 m2 zahrady. Najděte si kupce na polovinu pozemku, se souhlasem města zaplatíte geodeta a polovinu si snad odkoupíte. Že jednou tato situace nastane jste musel počítat. Platit 50 let nájemné je pořádný balík peněz. Za tu cenu jste již mohl mít vlastní pozemek.
kkk
Tak pořádný balík peněz to nebude určtitě.Máte velké oči.Tyhle zahrádečky od města nebo obce stály vždy málo až ted se to trochu pohlo nahoru.A pokud to pán platí cca 50 let tak skoro půlka plateb je v komunismu a to byly opravdu pětikoruny a desetikoruny za metry.
id
Kkk- očka mám malý*smich*
Kdyby před 10-20 lety pán koupil za ty vaše pětikoruny pozemek, tak do dnešní doby /bez pronájmu /by byl ještě v plusu.

jir
hodnocení

0x
To se musíte zeptat na tom úřadě.
A nechtěl by to koupit někdo z vašich rodiny, vy byste tam tak mohl být dál.
Já řeším opačný případ: město chce, abych jim pozemek prodal, hluboko pod cenou, nevím, co mohou použít, aby mě donutili. Někteří podlehli a udělali to, případně to udělali zadarmo.

Poradil bych vydržet a trvat na vaší ceně. Pokud je na úrovni tržní, mělo by to být časem schůdné. Funguje i nějaký institut vyvlastnění ale děje se v krajním případě a tuším, že to musí pro situace veřejného zájmu. A nejsem si jist, zda k němu mohou přistoupit i obce nebo pouze stát.

Mrkněte se na podmínky, proberte s právníky a dohodněte se na vhodném postupu.

Pokud z vaší strany prodeji brání jen nabízená cena, tak se zkuste případně domluvit na směně za jiný pozemek.

vikos - To je nesmysl. Obec se rozhodla pozemek prodat a přednostně ho nabídla nájemci. Pokud nájemce nemá za nabídnutou cenu zájem, vůbec nic obci nebrání nájem ukončit (v souladu s nájemní smlouvou) a prodat to někomu jinému.

@vikos : pan nemoze na nicom ako najomca trvat. Zakonnu ponuku na odkup ako najomca dostal a nechce, najom sa ukonci, zahradka vyprata a preda tomu, kto zaplati mestu.

km

"Já řeším opačný případ: město chce, abych jim pozemek prodal, hluboko pod cenou" tak chcít může, pokud to prodáte... pokud ne, má smůlu, leda že by to byl veřejný zájem a pak dostanete odhadní cenu tržní: "Hodnota pozemku je stanovena znaleckým posudkem, který zohledňuje jeho obvyklou cenu", takže nemalujte čerty.

km. Město prodává svůj pozemek Ne cizí.

jir
km: město se snaží vykoupit od lidí garáže a pozemky - parcely, které byly v 90. letech určeny a rozparcelovány pro stavbu garáží. Řada řada garáží byla zkolaudována, některé nedokončeny a některé se ani stavět nezačaly. Podle nového územního tam má být nyní veřejná zeleň. Město tlačí na vlastníky, aby svoje pozemky prodali za jejich cenu, bez rozdílu, jestli je to prázdný pozemek nebo zkolaudovaná garáž. Někteří podlehli a pozemky dokonce městu věnovali, protože by jinak museli garáž (některé byly ve špatném stavu) odstranit.
km

rozumímale tlačit může, ale jen v rámci mezí, takže žádná šikana se konat nesmí. majitel prodal nemusí. stavbu musí majitel odstranit pouze v případě, že ohrožuje okolí nebo pokud je černá. to, že se někdo rozhodne pozemek i se stavbou darovat je jeho věc. prostě chci říct, že rozhoduje majitel.

hodnocení

0x
Jaké město prosím?
karolok
04.07.25 10:56
hodnocení

Jihlava

karel*
hodnocení

0x

Dobrý den, napište mi na mail pacovkar@centrum.cz

smode2
hodnocení

0x

Možností by bylo nakoupit na splátky, avšak je nutné ručit - nejspíše něčím co mají potomci. Se splátkami by také mohli pomoci.

km
hodnocení

0x

musíte se zeptat na té dané obci a podívat se do své smlouvy. ale obecně je to politické rozhodnutí, takže to jde zvrátit politickou cestou.

km

odpovědi na své otázky jste dostal.

pokud byste potřeboval poradit, co udělat pro zachování stávajícího stavu, musel byste napsat víc informací hlavně o tom pozemku.

obecně si myslím, že pokud to město prodává, protože potřebuje peníze, jak naznačujete, nemusí to znamenat, že musíte koupit a pokud nekoupíte, že koupí jiný. řada lidí bude ráda, že může koupit, protože peníze má. ti co nemají a nekoupí, zůstanou v nájmu a město se pokusí prodat až nájem nájemci ukončí, ovšem pouze když bude stále potřebovat peníze, mnohem spíš se na to zapomene...

východisek je ale řada, popsal jsem nejpravděpodobnější

0rion
hodnocení

0x

Podle mě to nebude tak jednoznačné, že pozemek koupí někdo jiný když nezaplatíte. Na pozemku máte předpokládám chatku a ta je jistě ve vašem vlastnictví, a mám takový pocit, že vás nesmí nutit chatku likvidovat. Že by se hrnuli zájemci do koupě zahrádkářského pozemku s cizí chatkou za 1100Kč/m, tomu moc nevěřím. Zeptejte se někde na bezplatné právní poradně, jaké máte možnosti.
Zkuste s městem domluvit rozdělení pozemku, že byste koupil jen část.

Chatka bude bud cierna stavba alebo nieco, kde sa pri prenajme zaviazal neprekrocit m2, sposob zakotvenia voci terenu a odstranit to, ak mesto poziada.

Dodam, co sa chatky tyka, rozhodujuci je kataster a tam tazko bude nieco zapisane. Papierovo tam chatka nie je, nemozno hovorit o vlastnictve.

0rion

Pokud se nepletu, tak tyhle malé zahrádkářské chatičky nemusely/nemusejí být zapsány v KN. A že něco není uvedeno v KN vás nezbavuje vlastnických práv. Velmi bych pánovi doporučoval obrátit se na právní poradnu.

id
hodnocení

0x
V katastru chatka nebude a nemusí být i dnes postavená. Město chatka nezajímá, pozemek byl jen v nájmu. Jsou 2 možnosti. Město může nárokovat dát pozemek do původního stavu bez chatky, což je nepravděpodobné. Majitel chatky se může pokusit dohodnout s novým majitelem za odstupné a na ceně za vybavení. Jde pouze o dohodu, ne právní nárok.

jirkaqwe
hodnocení

0x
Také jsme měli zahradku nejdřív nájem pár stovek za rok, pak s novým majitelem přes tisíc za měsíc.
mm

Tisícovka měsíčně je pořád ještě v pohodě. Za to dnes ve městě nepořídíte ani parkovací místo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]