Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce v kanceláři a vysoké teploty

Od: horkovkanclu odpovědí: 38 změna:
Dobrý den,
před pár měsíci jsem nastoupila do svojí úplně první práce. Kancelář, ve které sedím, je - kolegy potvrzeno - nejteplejší místnost v celé budově. Vedoucí mi v dobré víře poradila neotvírat okna, ale se zavřenými okny je tam po pár minutách nedýchatelno. Mám k dispozici větrák, jinak nic. Pít můžu podle potřeby. Pracuju hlavou a už po poledni v posledních dnech cítím, jak mě to teplo sežvýkává. Máte rady, jak se ochladit, aby člověk vydržel pracovat? Práce jako taková mi vyhovuje, kolegové jsou zlatí, ale to vedro mi fakt požírá mozek a tím pádem schopnost pracovat. Homeoffice si můžeme brát v omezené míře, ale podobné vedro mám i doma, takže by mi homeoffice nepomohl a práci z domova bych stejně po návratu do kanceláře musela přetahovat do pracovního systému. Děkuju za rady - a ano, vím, že v těhle vedrech lidé pracují i fyzicky, já bych ráda ale četla tipy pro sebe coby kancelářského člověka.

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ono to tedy všude nejde - ale já mívala pod stolem lavorek se studenou vodou a občas si smočila nohy. Nebo zkuste chladící ručník, nabídek je spousta.

hujerbratr

Myslíš si, že jsi sama komu je v práci vedro? Tesaři, pokrývači apod. profese, zkrátka ti co pracují venku mají dělat co?

Pokud jseš ve své první práci tak radím zvykat si - bude hůř! V dřívějších letech žádná home office nebyla a taky jsme to vydrželi. Museli jsme. Sousedka také v létě nadává na ta vedra v létě a v práááci-no hrozný! Koncem prázdnin jezděj

za teplem Egypt apod na dovču. Jinak jít pracovat do Mrazíren...

Přesně. Umožňuje-li to režim kanceláře (nechodí tam klienti apod.), je lavór se studenou vodou to nejlepší řešení. U nás tedy frčela i "miss mokré tričko", velmi účinné na ochlazení. Z mých kolegů a kolegyň se nikdo nad ničím nepohoršuje a všichni máme pro všechny pochopení.

alahavaj
hodnocení

1x

Nemůžete se domluvit, že budete všichni pracovat v plavkách?

0rion
hodnocení

1x

Koukám tady se zase sešlo kvalitních rádců. Řešením by mohl být větrák nebo lépe mobilní klimatizace. U toho druhého řešení je ale potřeba zajistit, aby bylo kam vyfukovat teplý vzduch. Dělá se to nejčastěji skrze okno, které se utěsní speciálním těsnícím textilním návlekem, esteticky to nevypadá bůhvíjak, ale funguje to dobře.

Tazatelka větrák má.

zima

Orion: Ty jsi taky kvalitní rádce.Píše,že větrák má a ty jí ho poradíš *smich* .Tu radu máš taky z horka?

halamus

Foukáte (teplý) vzduch ven. Píšete o utěsnění okna. Takže teoreticky, při dokonalém utěsnění by po čase v místnosti bylo vakuum. Naštěstí je netěsností spousta a hádejte ze dvou možností, jaký vzduch nětesnostmi proniká, teplý, nebo studený?

0rion

Doporučuji o tom něco přečíst. V místnosti skutečně vzniká mírný podtlak, vzduch se nasává dalším oknem, nebo třeba z chodby, pokud je tam chladnější. Vtip je v tom, že zatímco hadicí vyfouknete vzduch např. 50°C, nově nasátý vzduch má třeba 35°C. A hádejte co se stane, když trvale vyfukujete 50°C a nasáváte 35°C? Ale můžete pořídit i drahou dvouhadicovou klimošku, ta žádný podtlak nezpůsobuje.

hodnocení

1x

Brzy ráno za chládku vyvětrat průvanem (nebo si nechat vyvětrat ochotnou osobou ...). Pak jen větrák - zatemnit, neotvírat ...

vetrniky

ráno ne, celou noc větrat, aby budova nasála chlad

bramburka
hodnocení

1x

Ja bych to asi znovu resila s vedenim firmy. Bud at ti poridi malou mobilni klimatizaci anebo jestli neni moznost na letni mesice prestehovat stul nekam do chladnejsiho prostredi. Jeden psaci stul se preci nekam vejde? Jako nouzovka, treba na 2 mesice.
Kdyz ti nevyjdou vstric, asi bych si ve vlastnim zajmu nejakou malou klimosku poridila na vlastni naklady. Preci jen jde o tve zdravi a ve firme chces pracovat dal.
Ty rady se zavesy a vetranim v tomhle pripade asi neprinesou nic.

@bramburka vždyť píše, že je tam pár měsíců. Všichni to vydrží a ona bude vystrkovat rohy? Vedro máme v kanclech teď všichni, ne že by to bylo správně, ale konkrétně můj zaměstnavatel si pronajímá prostory ve starém domě památkově chráněném. Myslíte, že si může pod okny probourat díry ven na klimatizaci?

bramburka

@inzinyrka: Ja vim, ze to uz resila s vedenim. Ale zaroven vedeni vi, ze je to nejteplejsi kancelar. Mozna by se nejake reseni naslo. Treba je tam i nejaky prostor, ktery by se dal provizorne vyuzit.
A existuji i mobilni klimatizace bez vyvodu z okna. Staci se informovat.

0rion

Mobilní klimatizace se bez vývodu, tedy bez hadice neobejde, když ji nedáte do okna, musíte najít jiné umístění (ideálně šéfové do kanclu *smich*).

Mobilní klima bez výdechu bude ve finále jen topit...
halamus

Mobilní klimatizace bez hadice: novinka na trhu nebo mýtus?
zdroj: alza.cz/...

Teda ten "článek" je taky perla. Nabízí speciální těsnění kolem odvodní hadice do okna, aby se do místnosti nedostával teplej vzduch... Ale jak se ten odvedenej nahradí už nezmiňuje :)
A že do ochlazovace je nejlepší dát kostky ledu- ty vzniknou jak? Většina uživatelů je vytvoří pomocí mrazáku v "ochlazovaném" prostoru :)
0rion

Ten článek není špatný, jen věci nevysvětluje do detailu. Princip je ten, že vyfukovaný vzduch je navíc ohřátý výměníkem tepelného čerpadla uvnitř klimošky. Čili vzduch v místnosti má třeba 30°C, ale vyfukovaný vzduch má 40°C i víc, zkrátka pokud je dostatečný rozdíl v teplotách mezi vyfukovaným vzduchem a vzduchem v místnosti, tak klimoška funguje. Čerstvý vzduch může jít dovnitř z chodby či z druhého okna a může být teplý, s tím si klimoška poradí. Lednice je také tepelné čerpadlo, vnitřek ochlazuje a odebrané teplo předává do místnosti, ale většinou bývá někde v kuchyňce mimo kancelář.

hodnocení

0x
Začít pracovat dřív a dřív jít domů.

zima
hodnocení

0x

Co to je horko nebo vysoká teplota? Vám je třeba horko,ale je tak i ostatním? Mám tady 31 stupňů a na nohách zimní ponožky a tepláky a popíjím horký čaj.Chudáci skláři a slévači.Běžte dělat pokladní na koupaliště - budete sedět taky v horku a ani se nevykoupete.Klimatizaci jsme měli v kanclu už v r.90 tak si o ni zažádejte.Pravidelné přestávky dle ZP jistě máte.

hodnocení

0x

Dobrý den, na bezpecnostprace.info/... je info o minimální a maximálních povolených teplotách na pracovišti. Pro kancelářské prostory se uvádí 27st a ideálně cca 23st.

Zkuste se se zaměstnavatelem domluvit na pořízení/opravě klimatizace. Připadně alespoň zajištění závěsů do oken, které trochu pomohou a ventilátory.

Popřípadě se domluvit na úpravě pracovaní doby - možnost začít dříve, pokud to charakter práce umožňuje. Nebo se dohodnout na více dnů na HO v době teplých dnů - pokud vám to pomůže (teoreticky je možnost pracovat někde v kavárně nebo třeba obchoďáku, kde klima je :) )

Ne vždy je to řešitelné - ať už z technických důvodů nebo neochotě zaměstnavatele. Pokud by nic z toho neprošlo, tak pak už si jen hodit na misku vah, zda je to místo, kde chcete pracovat a toto strpět nebo se porozhlédnout po jiné práci v lepších pracovních podmínkách.

Přeji hodně zdaru při řešení a ochotu zaměstnavatele problém co nejvíce vyřešit.

V zaměstnání ve státní správě jsem měla v kanclu 32,5 °C a jediná odpověď byla, že nemám kalibrovaný teploměr, takže nic. Tam to bylo všechno od začátku marné. Klima nepřicházela v celé budově v úvahu - během 13 let se při každé výměně ministra (a že jich za tu dobu bylo víc než svatých na orloji) všichni zhrozili, v čem to děláme, a že musí být rekonstrukce. Takže do rekonstrukce žádné úpravy (ani se nemalovalo, WC katastrofa). A tím to také pokaždé skončilo. Ted si můžu aspoň dát ty nohy do lavóru se studenou vodou a namočit si triko.

fik
Je to úplně jedno. Když tu hranici přešvihnete, tak má zaměstnavatel pouze povinnost "učinit opatření". To v 90% znamená, že vám dodá "ochranný nápoj". V lepším případě jonťák v horším pouze mineralizovanou vodu do výdejníku. Fertig, opatření učiněno. :)

njn, přijde mi, že ve státní správě se investuje jen tam, kde to aktuálně vládnoucí straně hodí politické body, nebo když se blíží volby. A ostatní si musí vystačit jen s málem nebo začít hodně nahlas křičet :-/

Nicméně, tazatelka se rozumně ptala, zda s tím může něco dělat a myslím, že pár odpovědí dostala. A jen záleží na tom, zda se podaří se zaměstnavatelem domluvit, on bude mít prostředky na nějaké investice nebo zda se rozhodne danou situaci strpět a na místě zůstat nebo půjde jinam. A myslím, že stejně tak to mají i jinde (ano, jsou obory, kde to prostě jinak nejde viz.např železárny, sklárny, pekárny, apod. ale toto není tento případ). Stejně tak i ve Vašem případě bylo setrvání na daném místě Vaše rozhodnutí a to vč. práce za vysokých teplot. Byť věřím, že pokud by jste chtěla, neměla by jste problém najít místo i jinde.

To je už na prioritách každého a ať je rozhodnutí jakékoliv, pokud se tak dotyčný rozhodl dobrovolně, není špatné ;) Není na nás aby jsme ostatní soudili

horkovkanclu
hodnocení

ra20z - do práce dojíždím skoro hodinu a půl, vstávám v pět ráno, není pro mě zvládnutelný vstávat JEŠTĚ o něco dřív, ale děkuju...
@jedubabicka - několikrát za den si chladím zápěstí proudem vody, zkusím chladit i nohy, děkuju:)
zima - asi nerozumíte psanému textu, píšu, že mi všichni kolegové, co danou kancelář znají, potvrdili, že je tam při vyšších teplotách vedro. Varovala mě před tím i kolegyně, co nedávno odcházela na mateřskou.
A jasně píšu, že klimatizaci nemám, že mám k dispozici jenom větrák. Nikdo v daném patře nemá v kanceláři klimatizaci, klimatizované jsou jenom prostory, kde se pohybuje veřejnost
@vikos - děkuju, společně s babičkou jediná inteligentní nerýpavá odpověď. Mám stažené rolety, s teplotou v téhle místnosti je problém od té doby, co se společnost do daných prostor přestěhovala a vedení ví, že je tam v létě na padnutí, na klimatizaci ale nejsou peníze. Kdekoli jinde (i když jdu na toaletu! *smich* ) je relativně příjemně, ale tahle kancelář je co se týče letního období hrozná a ví to všichni.

Rádo se stalo :) Ještě mě napadá, zda by teoreticky nebyla možnost pracovat na jiném místě v budově. Třeba u nás v práci jsou některé kancly prakticky prázdné, jen s ntb a monitorem a jednou kytkou na parapetu :) a jiné narvané různými materiály a nekteré kancly jsou po většinu týdne poloprázdné, bo jsou všichni doma. Tak třeba i to by mohlo být teoreticky řešením - sdílení míst a domluva, kdo kdy bude v práci

sauna

Žádné chlazení studenou vodou a pití studených věcí, to je pro tělo šok, bojuje s tím, vydá energii a bude Vám ve výsledku tepleji. Musíte právě na opak pít teplé čaje sprchovat se teplou vodou, aby tělo zlepšilo termoregulaci. Žádná zmrzlina ale sauna pomůže tělu si navyknout na horko.

hodnocení

0x
Chce to pár hadrů, které budete příležitostně namáčet v co nejvíce studené vodě. A pověsíte co nejblíže zezadu k ventilátoru, třeba k němu postavit židli a na opěradlo pověsit. Ventilátor bude nasávat vzduch který se přes hadry ochladí a to pomůže dokud bude hadr mokrý a chladný, klidně tam zabalte led nebo něco a dolu umístěte lavór, kam bude případně kapat voda.
Máte homemade klimatizaci, která pomůže v tom nejhorším.
Hadry co nejvíce prodyšné.
Ještě mě teď napadlo naplnit PET láhev ledem a umístit k ventilátoru. To by mohlo vydržet o něco déle. Jestli je tam kuchyňka s mrazákem tak stačí mít nádoby na led a točit je.

mm
hodnocení

0x

Když není klimatizace, nejlépe ochladí odpařující se tekutina. Tedy voda, konkrétně.

Osvědčil se mi malý postřikovač na květiny, kterým si zamlžím vlasy a ramena, na pár desítek minut to pomůže. Funguje i venku při práci v tom největším žáru.

smode2
hodnocení

0x
Vaše paní vedoucí je hloupá. Při zavřených oknech se zvyšuje v místnosti vlhkost až do bodu, kdy se neodpařuje pot, tj. tělo se nemůže chladit a přehřívá se. Na vašem místě si pořídím mobilní klimatizaci za své a domluvím se na používání. Jinak minimálně otevřené okno a často větrat od chodby (kde bude někde také otevřené okno) pro snížení vlhkosti + pocitové teploty.

hodnocení

0x
Už od cca 300..500 koupíte "mini klimatizaci", která obsahuje ventilátor, nádobu na vodu, savý látkový filtr, popř. ultrazvukový odpařovač. Není to nic moc, ale lepší, než nic. Musí to foukat přímo na vás cca z půl metru, ale asi o 3°C to teplotu snižuje (pouze lokálně). Pokud tam nasypete i kostky ledu, tak to chladí ještě o něco lépe.
doplněno 28.06.25 23:44: Tohle je takový kompromis cena/výkon:
ochlazovace-vzduchu.heure/...
0rion

To ale nemá s klimatizací nic společného, jedná se o ochlazovač vzduchu. Pokud to poběží 8 hodin, tak bych se obával, že to výrazně zvýší vlhkost vzduchu v místnosti. Ale pokud do nádržky místo vody bude sypat led a přístroj bude mít někde blízko, tak by to s občasným rychlým vyvětráním mohlo jakž takž fungovat.

Samozřejmě, že to není "poctivá" klimatizace, protože ta z principu, pokud na jednom "konci" teplo odebírá, na druhém ho musí vydávat, plus ještě generuje teplo dané umezenou účinností. Prostě "opravdová" klimatizace musí mít teplý výměník někde venku, což nebývá někdy možné. Sám sedím s kolegou, který ze zdravotních důvodů nesnese klimu (kterou v kanclu máme) a je to peklo. Tohle lokální chladítko je tak moje jediná záchrana, proto vím, o čem mluvím. Co se týče vlhkosti, tak prostě tak každé dvě hodiny vyvětráme a není s ní tak problém.
0rion

Mobilní klimoška má výměník v sobě a ven jde pouze teplý vzduch z výměníku. Ale prý existují i hybrid klimatizace do okna, sklo se vyhodí a místo něj se dá deska s klimoškou, ale to by asi firma nestrávila.

prostromek
hodnocení

0x

Přes noc zamrazit plastovou láhev s vodou, nebo kostky a to mít blízko sebe, aby ze zamraženého šel chlad. Pokud by větrák nabíral studené, tak to může být na chvíli příjemné řešení.

Byla jsem doručovatelka a v těch vedrech chodit po ulicích bylo také akorát na zkolabování. Nosily jsme větší kapesníky a namáčely je ve studené vodě (kde byly ve firmách přístupné wc) a ty kapesníky jsme si dávaly na zátylek a též si někdo uvazoval na zápěstí. Na rukách se chladí proudící krev. Ten zátylek opatrně, kvůli bolestem/zachlazení v oblasti krční páteře.

Jestli máte ve firmě mrazák, tak si do něj dát bílou, vlhkou plínu a v kanceláři si ji někde poblíž pověsit, aby vydechovala chladnější vzduch.

Existují i namražovací chladivé gelové polštářky (v lékárnách, zdravotních potřebách). Kam si je přiložíte je už na Vás.

Ty lavůrky pod stoly jsme měly také.

doplněno 29.06.25 11:40:

Pokud pracujete sama, bez návštěv klientů, kolegů, tak oblékat/mít tam na převlečení volné šaty, světlých barev, bavlněné a pod nimi nemusíte mít nic, žádné spodní prádlo. Pokud tedy nemáte 20 kilo navíc, to by podprsenku chtělo, ale jste mladá, tak podle svého uvážení..

hodnocení

0x

Už zase?! Každoroční dotaz -opakující se každý rok jednou či dvakrát za lení sezonu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]