Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na DPP - kdo platí zdravotní pojištění?

Od: dann odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
byla jsem vedena na ÚP a zaměstnavatel mi dal smlouvu Na DPP až 7.6 kde bylo uvedena platnost smlouvy od 2.6 . Došla jsem na ÚP a paní mě vyřadila z evidence, že mám jít nahlásit změnu zdravotní pojišťovnu.
Vydělala jsem si zatím okolo 5000Kč hrubého. Možná že to bude do konce měsíce o něco více třeba o 1000Kč ale ne o moc.
Kdo za mě bude platit tento měsíc zdravotní a sociální? Zbyde mi vůbec něco potom z té brigády?
Nemohu se přihlásit na ÚP když mám tak málo odpracováno?
Děkuji za pomoc

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Při DPP nesmíte být zaregistrovaná na úřadu práce, proto vás úřednice odhlásila. Pokud si na DPP vyděláte méně než 11 500 Kč, tak si platíte zdravotní pojištění sama jako samoplátce. Pro rok 2025 činí částka, kterou budete platit 2 808 Kč. Z vaší mzdy vám tedy zbyde přesně 2 192 Kč. Na úřad práce se budete moci zaregistrovat hned, jak ukončíte smlouvu na DPP. Dříve ne. Ale podporu v nezaměstnanosti vám nedají, protože jste neměla tak vysokou mzdu, abyste si platila sociální a zdravotní. Jen za vás na pracáku zaplatí to zdravotní pojištění, které si nyní platíte sama při tom DPP.

hodnocení

2x
Sama.
Je jedno jestli vydělate 500 Kč nebo 1000.
Nahlásit se jako samoplatce a měsíčně 2808kc

hodnocení

2x

Při DPP, z níž se neplatí zdravotní a sociální pojištění, si zdravotní platíte sama - to je povinné. Nahlásíte se na své ZP jakp samoplátce.

Sociální se neplatí, ovšem nebudete mít pojištěnou dobu pro nárok na důchod. Považuji za absolutní zlo neschopnost politiků zajistit kontinuitu způsobu výpočtu důchodů, protože dnes Vám není nikdo schopen říct, jestli Vám pojištěná doba k něčemu jednou bude nebo ne.

helenka
hodnocení

2x
I když teď se dívám, že platnost smlouvy je až od 2.6.
Tzn. ne od začátku měsíce, takže minimálně 1 den v červnu jste byla v evidenci úřadu práce.
Chce to se radši zeptat na své zdravotní pojišťovně, ale abyste byla OBZP a platila si sama zdravotní, tak musíte být celý měsíc bez placení pojištění. Vy jste aspoň jeden den ale pojištěná byla - 1.6.
Mrkněte sem: vzp.cz/...

helenka
hodnocení

1x
Bohužel teď už můžete mít jen DPČ nebo klasickou pracovní smlouvu, aby Vás nevyřadili z pracáku. A nevydělat si víc než polovinu minimální mzdy.
Nemůže Vám ten zaměstnavatel dát DPČ, abyste mohla být na pracáku? Do výdělku 4500,- by za Vás pak zdravotní pojištění platil stát a nad tuto částku zaměstnavatel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]