Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik stojí pohřeb?

Od: erer odpovědí: 32 změna:

Kolik vše tak stojí... + pohřební hostina? Máte někdo přehled? na stránkách pohřebních ústavů nemají ceny. děkuji moc.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

V roce 2017 nás stála pěkná a slušná kremace babičky-tchyně 23 tisíc.

Loni v listopadu - kremace manžela už 43 tisíc. Nebylo tam nic mimořádného, žádné zvláštní požadavky, Taková pěkná klasika, nic chudičkého, ale zároveň nic, aby se lidé obdivem káceli. Kolem urny čestná stráž z hasičů. Písničky Waldy, Míši Tučného, Špinarky...Bylo to takové komorní. Ale daleko dražší, než před pár lety. Ale dala jsem to ráda, člověk by se měl rozloučit důstojně. Zvlášť, když ho okolí mělo rádo. A je to to poslední, co mu mohu vůbec dát. *srdce*

Smuteční hostina jako taková nebyla. Pozvala jsem nejbližší domů k nám, měla jsem nějaké alko i nealko pití, chlebíčky, jednohubky, domácí zákusky. Jen takové drobné občerstvení. Kdo chtěl a mohl, zastavil se a poseděli jsme a zavzpomínali. A pak se rozjeli a já už jsem zůstala jsem sama...*plac*

Je to čím dál nákladěnější, jako všechno. Ale na zesnulém, kterého jsme měli rádi, bych nešetřila. Sousedka mi pak řekla: "Bylo to moc pěkné rozloučení a kdo za něco stál, ten přišel..." ano, lidí se sešlo opravdu hodně. Potěšilo mě to, podle přísloví, že "tonoucí se stébla chytá." Jaga.

Ještě budu platit kameníka - uložení urny do našeho hrobu. Zatím ji mám doma, nevadí mi to, vzpomínám a občas si s ním i "promluvím." Po 49 letech manželství mi to připadá normální. Děkuji Ti, drahý...

Omluva: hasiči drželi stráž kolem rakve, ne kolem urny. Uteklo mi to nějak.

tm

Co si představit pod pojmem "pěkná a slušná kremace"?

liska5

Asi obřad...

tm: Co je to pěkná a slušná kremace? Taková, za kterou se nemusím stydět, za kterou mě nikdo nepomluví. Možná to píšu špatně.

Ne, nedělám to kvůli lidem, ale z úcty k nebožtíkovi. Nemá cenu vybírat jen to nejdražší, nejdražší nebývá mnohdy to nejlepší. Současně neškudlit, nedat tam jeden věneček za 15 příbuzných, vybrat pěknou hudbu, kterou měl zesnulý rád, pokud chcete řečníka /nemusí být/, dohodnout si s ním pěknou řeč.

Při výběru kremace mi asistovaly obě naše děti. Když zaměstnankyně něco navrhla, rozebrali jsme to všichni a pak se dohodli. Občas někdo ustoupil, občas měl někdo dobrý nápad.

Jinak, dnes je nejlevnější kremace bez obřadu, je to žehem, bez čehokoliv, bez květin, hudby, projevu, smutečních hostů, jen tam člověka prostě spálí jako kocoura. Nikomu to nezazlívám, někdo nemá třeba moc peněz, každý si to udělá, jak uzná sám. V době covidu to bylo zcela běžné. To stojí kolem 8 tisíc. Nic levnějšího neseženete. Takový morbidní vtip: Říká se, že nejlevnější je spálit nebožtíka v kopřivách. Ale fuj!

Vím, že žádný obřad, kdy se loučíte se svým nejbližším, nemůže být pěkný. Pro ty pozůstalé. Je to trochu zvláštní, ale přesto mě potěšilo, když mi pak lidé říkali: "Měl to hezké rozloučení." Asi tak. Jaga.

med2

Poslední rozloučení s pozůstalím nebo obecně "obřad".

Kremace je jen samotný akt "spálení". Na tom nic slušného nebo neslušného není.

smode2

Dobře. A pokud někdo z rodiny zemře a pozůstalé to vůbec nezajímá - nechtějí platit ani zařizovat nic. Předpokládám že se nebožtík "uklidí" na náklady státu. Je to tak? Nebo jinak?

Ano, je to tak. Třeba bezdomovec, který neměl žádný majetek, je zpopelněn bez obřadu na náklady obce /města/. Dokonce znám na jednom hřbitově k tomuto účelu zbudovaný "obecní hrob." Pro zesnulé, které není možno nikam jinam uložit. Buď nejsou žádní příbuzní, nebo zesnulého do svého hrobu nechtějí. Ty cesty osudů jsou někdy moc klikaté. Jaga.

@smode2 - nechtějí platit ani zařizovat nic

Pohřeb zajistí stát, respektive příslušný MÚ, ale vynaložené náklady v rámci dědického řízení požaduje po dědicích a obvykle uspěje. Takže pozůstalí sice nemusí zařizovat, ale platit ano.

smode2

med2
hodnocení

1x

Bez hostiny cca:

Převoz, rakev, každý den za uskladnění, hudba, květiny, videoprezentace, parte, úřední urna,...

cca 30 - 40 tisíc, když to bude do týdne. Potom je zemřelý na mražáku a ne v lednici a to stojí každej den víc. Takže co nejlevněji znamená, domluvit se s pozůstalími na posledním rozkoučení co nejdříve (den stojí cca kolem 700kč).

Potom náhrobek kameník, uložení...

Hostina... stále nějak nechápu po těch pohřbech, proč živit žranici pozůstalým, ale každého věc

A už jste 50 - 60

@Med2: proč "živit žranici pozůstalým" - je to sice takové divně napsané, možná nejste Čech, ale snad to chápu.

Dobře., žijete třeba v Pardubicích. Sjedou se příbuzní z celé republiky, z Liberce, Ústí, Brna, Českých Budějovic...Je to od nich pěkné, že přijeli zesnulého vyprovodit, prokázat mu poslední úctu. Jistě je rád vidíte, popovídáte si, zavzpomínáte. Jinak, nebýt rozloučení, možná by ani nepřijeli. Platili si cestu, květinové dary. A Vy byste je poslal pryč s prázdným žaludkem? Jak byste asi prskal Vy, mít před sebou nějakých 200 km a kručící žaludek? A pozůstalí by Vám zavřeli vrátka?

Myslím si, že nějaké to pohoštění před dlouhou cestou zpátky je slušností a vyjádřením úcty k ostatním příbuzným. Za to, že přijeli zesnulého vyprovodit. Záleží na tom, jak si to uděláte. Pokud jste škrt, ostatní se k Vám třeba zachovají stejně. Mě by byla hanba, kdybych smutečním hostům nenabídla aspoň kávu a nějaký zákusek. Jsme prostě lidé různí. Jaga.

med2

Jsem z moravy. S příbuznými jsme v kontaktu průběžně. Zde je slušnost i na obyčejnou oslavu něco přinést vlastního. Dobré víno nebo slivovici. Posedíme u nás na zahrádce. Takže opravdu není důvod objednat hotelovou jídelnu v Grandu a 5ti chodové menu pro příbuzenstvo, které přijde maximálně na svatbu či pohřeb a jinak se neznají. To je asi typické české. Netuším.

Možná proto ta neshoda.

Ale každý to asi máme jinak.;)

A zveme nejbližší rodinu, což je do 40 lidí. Né všechny kamarády na facebooku.

hodnocení

0x

Na to se takhle nedá odpovědět. Záleží jaký pohřeb a jaká hostina a kde.

hodnocení

0x

Osdhad podle toho, co znám: 5 - 50 tis. Kč.

yarda1

Já bych řekl spíš 20 - 30 tisíc Kč. Jde o to, jak honosný má být a co všechno se do toho zahrne.

Pohřeb bez obřadu se zpopelněním zatím nestojí 20 tis. Kč. Nebo se pletu?
A vůbec:Co je mi do toho? Je mi to úplně fuk!

Za 5 tisíc se to nedá udělat. Ani za 10.

hodnocení

0x

To zalezi na mnoha faktorech, ale v prumeru lze bez nejakych extremu pocitat pohreb s rozloucenim nizsi desitky tisic a hostina klidne to same.

Rekneme 25 tisic za pohreb a 20 tisic za hostinu. Oboje plus minus 10 tisic podle onech faktoru (velkolepost, doba v mrazaku, vzdalenost prevozu, pocet hostu...)

med2

Za 25 tak možná bez rakve, květin a rozprášit na dvorku. Bezlegrace. Pohřbíval jsem nedávno.

hodnocení

0x

Základní cena kremace s vydáním úřední urny je zhruba 18 000. Někdy bývá na určité období sleva. Protože je ale obtížné smrt naplánovat, nelze s ní počítat. Je ale možné objednat spálení ve vzdáleném krematoriu, protože rozdíl v ceně je větší než rozdíl v ceně dopravy. Cenu základních služeb má každá pohřební služba zveřejněnou. Další výdaje nejsou nezbytné. Jejich cenu nelze odhadnout.

hodnocení

0x

Sousedka, bez obřadu, jen zpopelnění 23.000kč. Uložení do svého hrobu, rozloučení s celou rodinou, si udělali sami.

hodnocení

0x

Jenom pohřebnímu ústavu jsme platili asi 35000Kč.

Takže s hostinou, hudbou, kostelem, dopravou to může být klidně i 70000Kč.

Když ti to nebude trapné, tak se zajdi zeptat do pohřební služby. Rádi ti ceník dají k nahlédnutí.

hodnocení

0x

Loňské ceny - pohřební služba, převoz, dřevěná rakev, zpopelnění, pohřeb do týdne - 30 tisíc. Obřad v kostele - dobrovolný příspěvek farnosti (skutečně dobrovolný). Na hostinu se ptejte tam, kde ji chce uspořádat. Pokud ji chcete uspořádat.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, jen, může mi někdo vysvětlit účel hostiny po pohřbu? Už jako dítě jsem nechápal a nechápu dodnes. Nikdy jsem tam být nechtěl, protože "není" co slavit. Lidé se mají užít vzájemně za života, přijde mi to divné.
vili
Dělalo se to možná od středověku, tak nevím, proč zrovna teď to někomu přijde divné.
Ti lidé se přišli rozloučit se zesnulým, často i z větší dálky, a přece je nejbližší pozůstalí nevykopnou hned po obřadu bez občerstvení a bez možnosti se alespoň trochu vzpamatovat a upravit. To je neúcta k těm, co si ten čas na rozloučení našli. Zároveň se může zavzpomínat, vstřebat myšlenku, že je někdo po smrti, a trochu taky utužit vazby a stmelit komunitu.

Té hostině se říká kar. V odkazu si přečtěte mnoho důvodů, proč se pořádá. A že to není slavnostní hostina, nýbrž smuteční. A přidám i další důležitý důvod v textu nezmíněný. Někteří příbuzní přijedou na pohřeb z velké dálky. Samozřejmě mohou ti od Hodonína jít před cestou domů se najíst do jiné restaurace než ti od Děčína. Ale mnohem normálnější je, že se všichni sejdou u jednoho stolu.

@trtr To není žádná oslava, ale vzpomínka pozůstalých. Mnozí členové rodiny se nevidí dlouhá léta, tak aspoň takto při příležitosti úmrtí. Je to zvyk a tradice, žádná diskotéka

trtr

Ok, chápu, ale záleží na tom, co se sejde za "komunitu". Občas hned někdo začne "čeřit" vodu a rozdmýchávat oheň, možná proto taková moje zkušenost.

Opravdu na těch málo hostinách, co jsem byl, to bylo vesměs tak, že všichni byly najednou hrozně chytří. Jo, nejhorší je hláška "držte se",čeho jako?, to je fakt,... Proto raději, když někde jsem, tak mlčím, nebo jen upřímnou soustrast, kytička nebožtíku a šup pryč (ne neúcta, ale snaha minimalizovat takové to "zbytečné" zveličování události). Ještě jednou, člověk si má vážit toho, když člověk žije, je ostuda, když se rodina sejde už jen třeba na pohřbu.

med2

trtr... Naprostý souhlas.

A když už hostina, tak ať si každý platí sám. Proč je tam všechny nakrmit za 20 000kč a vše jim zařizovat?

Na jednu stranu všichni držte se nebo upřímnou soustrast, ale to, že krom úmrtí dolehne na člověk několik platebních poviností po pozůstalém, ať už poslední rozloučení nebo doplatky energií a nenažranej notář, kterej akorát přidělenej státem udělá prd práce za balík peněz, to je nezajímá.

Naopak každej, kdo příjde na hostinu by měl sám přispět a složit se do společné kasy hostiny.

To by byla slušnost.

Až Vám někdo zemře z blízkých, tak dělejte chytráky se slušností!

hodnocení

0x

Velmi čerstvé zkušenosti . O pohřební hostině se bavit nebudu , neznám počet osob , alkohol ano ne atd. Maminka zemřela v Ústí nad Labem , já jsem z jiné části severozápadních Čech. Převoz + uskladnění do pohřbu 8000kč. Výkop jámy 6500kč. ,7500kč rakev,.kříž 1500kč, + smuteční věnce 1600kč kus. Květnu jsem platil u kameníka 82 000kč za pomník na hrob. Červnu hotovo.

hodnocení

0x

Na vesnici a člověk má už svůj hrob,pohřeb v kostele,zpěvačky,oblíbené písně, Kar v hospodě pro rodinu a sousedy... 50-60 tisíc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]