Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hranice s Rakouskem u Petržalky

Od: smode2 odpovědí: 4 změna:

Hezký den všem.

Hranice s Rakouskem je kousek od bratislavského sídliště Petržalka. Jak se v době před rokem 1989, tj. když vládli komunisté, řešil případný útěk od nás? Obecně to vím, ale byla konkrétně na tomto místě nějaká zvláštní opatření? Pokud ano, jaká?

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

4x

V té době byl pouze jeden silniční hraniční přechod do Rakouska ze Staré Petržalky Wolfsthal -Heinburg.Jarovce ani Kittsee přechody nebyli.Ještě jezdil osobní vlak z hl. nádraží do Marcheggu, vždy prázdný.Všude byl plot,ostnatý drát,PSáci,pohraniční signálka,pak zoraný pruh země,pečlivě pohrabaný.V té části se utéct dalo těžko,víc útěků bylo přes řeku Moravu,v celé části toku od Hohenau po Vysoká pri Morave.Nebyli zvláštní opatření,hranice byla stážena stejně pečlivě,po první výstraze se hned střílelo.Utíkalo se spíš oficiálně - vycestovat,kdo dostal výjezdní doložku a devizový příslib,zůstal a nevrátil se.Ale rodina,co zde zůstala,měla pak peklo.

Když jsem jako malej kluk jel za dědou do Mnichova, tak nepustili celou rodinu, jen půlku. Příště druhou půlku.

smode2
hodnocení

To je právě ono (ne)povedené ze zahraničního zájezdu československého divadla:

-"Pane řediteli, já jsem vám chtěl říct, že se nevrátím."

-"Ježišikriste to nemyslíte vážně?!"

-"Ano. Myslím. Já se nevrátím, dokud tady to představení celý neodehrajeme."

hodnocení

2x

Ta opatření u Petržalky měly, pochopitelně, svůj vývoj. Po WWII šlo jen o ,,zelenou hranici´´ , ale hned z kraje 50 let to začali zadrátovávat. Z této doby je i případ, kdy PS na tehdy ještě nedokončených ,,drátech´´ nachytali skupiny narušitelů a 5 z nich zastřelili. Pokud Vás to zajímá, je to popsáno celkem uceleně v detektivce D Dána Reminiscencie. Jinak se o tom moc nepíše, ale mé informace od pamětníků z Jaroviec se prakticky kryjí s tím, co je v tom románu. Poté, co se dokončily ,,technická opatření´´ bylo už utéct přes dráty daleko obtížnější, nehledě na PS PS tedy Pomocnou stráž Pohraniční stráže, což byli ideově kovaní soudruzi předem nahlašující jakékoliv neznámé , (čti podezdřelé) osoby poblíž hranic. Tyto elementy bylo ostatně možno potkat i na Šumavě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]