Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu odmítnout neschopenku?

Od: nemocnye odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,
asi mám angínu, teploty jsem měl předevčírem. Dnes už jen možná lehce zvýšenou. Nejsem slabej, unavenej jen mě bolí v krku a lehoučkej náznak čepů tam asi je.
Můžu dneska u doktora odmítnout neschopenku? Dělám sedavou práci a sedím tam prakticky sám.
Minulý rok mě dr. držel doma s angínou doma ještě týden po čili dva týdny a to fakt nepotřebuju. Kor když mi nic neni.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den, právo na to máte. Ale jako kolegu v práci bych vás nechtěl, když vědomě ohrožujete ostatní. Už jen tím, že budete chodit na pracoviště, tak můžete ostatní nakazit - angína se přenáší kapénkami

nemocnye
hodnocení

Do práce jdu v pondělí, po podání ATB jsem do dvou dnů neinfekční…

hodnocení

2x

Ano, odmítnout můžeš. Každý doktor se mě vždycky ptá, jestli mi má vypsat neschopenku nebo ne. A já to většinou odmítám, protože pracovat můžu i z domova na home office.

Neschopenka se pak dá vypsat v případě potřeby i 3 dny zpětně, jestli se nepletu.

halamus

Je to, jak píšete.

Zpětné vyptání pracovní neschopnosti je možné třeba když má někdo v pátek odpolední/noční směnu a k lékaři jde v pondělí.

yarda1
hodnocení

1x

Co vím (nebo si myslím), neschopenku si můžeš ukončit sám, to by ti mohli poradit na osobním oddělení nebo doktor. Ale jestli je to moudré pokud jsi skutečně nemocný...

Můj šéf i když byl nemocný, kýchal, kašlal, smrkal, ale do práce statečně chodil. Pak lehla popelem půlka kanclu. A na něm se to taky podepsalo - dostal infarkt a pak měl rok neschopenku.

yarda1

...Dělám sedavou práci a sedím tam prakticky sám...

A pracoviště máš hned vedle ložnice? Asi ne, tak si přidej ještě cestu do práce a z práce. Ty jsi do práce nějak hrrr. To jsi tak nenahraditelný? Normální člověk je rád, když si může legálně od práce odpočinout. Pokud jsi duševní pracovník, doma si srovnáš myšlenky a třeba se ti to "lenošení" doma nakonec vyplatí.

O počátku i ukončení nemoci v zásadě rozhoduje lékař, nikdo jiný. Ale případně je možné se s ním domluvit (když nejde např. o nebezpečnou infekci apod.), aby Vám neschopenku nevystavoval. I tak je rozhodnutí na lékaři. Mě pustil dr. do práce i s pásovým oparem, jen mi řekl, ať se vyhnu kontaktu s těhotnými ženami.

asd1
hodnocení

1x

Rozhoduje lékař, když vydá doklad že do XY jsi neschopen práce tak do XY jsi neschopen. Můžeš nesouhlasit a nechat udělat přezkum/ jít za jiným dlékařem.

Nejsi odborník abys mohl sám rozhodnout jestli už jsi způsobilý.

Když ti nic neni, proč lezeš k doktorovi? A jestli máš angínu tak mezi ostatníma nemáš co dělat (bezohledný debil)

Angína = srdce, podceňovat se nemusí vyplatit. Včetně rizika ohrožení ostatních.

helenka
hodnocení

0x
Asi záleží na doktorovi. Každopádně jsou lidi, co si berou dovolenou, když jsou nemocní, aby neměli pak menší výplatu. Tak pak doktor jim tu neschopenku ani nevypíše. Ale je to o domluvě.
Nemůžeš mít třeba home office, když máš kancelářskou práci a chceš pracovat (třeba hoří termíny)? Nebo si vem do práce respirátor, když náhodou budeš s někým jednat :D když už tam musíš jít...
asd1

Respirátor je normální v Japonsku, u nás by byl za debila, úchyla, dělali by si z něj srandu a udělali by na něj doslova hon jak na čarodějnici... Hlupáků je spousta. Po covidu se to malinko zlepšílo, ale pořád seš pro většinu nenormální..

asd1: záleží, jestli si budeš něco dělat z toho co si myslí ostatní nebo ne. Když jsem šel s respirátorem do obchodu nakoupit anebo na poštu pro zásilku, tak na mě taky lidi divně koukali. Ale to jsem neřeším, nosím to hlavně kvůli nim.

Ještě si pamatuju, že holčička za mnou ve frontě se ptala maminky proč to mám. Hodně mě pobavilo její vysvětlení holčičce, které bylo ale naprosto mimo, jen si už přesně nevybavuji co řekla..:)

hodnocení

0x

Celkem nic Vám není, teplotu máte MOŽNÁ jen lehce zvýšenou. Nejste slabej ani unavenej. Tak proboha, člověče, proč polezete k doktorovi, když jste takový jarý sokolík?

Na obyčejnou bolest v krku mi fungovala slaná voda - kloktat. Přípdně Stopangin. Pokud ale budete brát ATB, chce to opravdu klid, odpočinek, aby léky dobře zabraly. Při nějakém pohybu Vám to bude pendrek platné. ATB potřebují skutečně být v klidu.

Pokud sedíte a jste tam PRAKTICKY sám /teoreticky taky?/ kurýrujte se sám. Jak jsem psal - slaná voda, pastilky Strepsils a podobné dobrůtky. Bolest v krku přejde. Nemá cenu chodit k doktorovi, když sám už předem víte, co Vám je/není a jak se z toho dostat. On má dost práce s těmi skutečně nemocnými. *ee* Jaga.

yarda1

Nepodceňoval bych bolest v krku.

Jednou mne asi čtyři dny lehce bolelo v krku, čtvrtý den jsem šel k doktorovi, udělal mi test na covid a okamžitě na pokoj, nevycházet a další den mne poslali sanitkou domů (to jsem byl zrovna v lázních). Pátý den už mne v krku nebolelo, kdybych s doktorem ještě den počkal, už bych k němu nešel a covid bych po lázních roznášel.

Kdysi mne taky bolelo v krku, byla to infekční mononukleóza, už nevím, jak dlouho jsem byl neschopen a půl roku jsem si do práce nosil k obědu dietní jídlo.

V nějaké čekárně u doktora je prý cedule:

"Já mám taky internet. A kromě toho jsem vystudoval medicínu".

nemocnye
hodnocení

Mononukleózu jsem měl, do dvou týdnů jaterní testy čisté a dietu jsem ani nedostal.

hodnocení

0x

Mnohokrát jsem odmítl neschopenku od lékařky.

hodnocení

0x

Takže chcete nemoc pořádně rozšířit na pracovišti a pak dělat i práci za ostatní. Angina se umí přenést i během tříminutového rozhovoru, zažil jsem na vlastní kůži.

ltz
hodnocení

0x
Doktor by vás měl poučit o riziku, když bude nutná neschopenka a vy odmítnete. Stav se vám může i zhoršit. Lepší je spíše myslet na své zdraví, vyléčit se bez následků. Také všude kolem sebe byste mohl někoho nakazit, i když si myslíte že ne.

hodnocení

0x

@nemocnye - Můžu dneska u doktora odmítnout neschopenku?

Můžete - ale taky teoreticky můžete přijít o lékaře. Asi by se to kvůli jedné odmítnuté neschopence nestalo, ale otázka je, jaký jste jinak pacient a jestli by se vás pan doktor třeba nechtěl "zbavit".

z. č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách

§ 48

(2) Poskytovatel může ukončit péči o pacienta v případě, že

e) přestal poskytovat součinnost nezbytnou pro další poskytování zdravotních služeb; to neplatí, jestliže neposkytování součinnosti souvisí se zdravotním stavem pacienta;

5) Důvody odmítnutí přijetí pacienta do péče podle odstavce 1 nebo ukončení péče podle odstavce 2 posuzuje poskytovatel. Poskytovatel o odmítnutí přijetí do péče podle odstavce 1 nebo o ukončení péče podle odstavce 2 písm. d) a e) nebo o odmítnutí poskytnutí zdravotních služeb podle § 50 odst. 2 vydá pacientovi písemnou zprávu, ve které je uveden důvod odmítnutí nebo ukončení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]