Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to už alkoholismus?

Od: standa odpovědí: 55 změna:

Dobrý den, chci se zeptat.

Je podle vás alkoholik ten, kdo chodí pravidelně každý pátek, nebo sobotu do baru na kalby, a tam si dá třeba za večer 5 piv, a do toho potom, ještě si namýchá třeba 2, anebo 3 drinky různého druhu, s tím že se ráno potom probudí úplně mimo s kocovinou a totální nevolností? Ptám se proto, že to občas vidím u několika či pár jedinců, kteří toto praktikují, tak by mě zajímalo, třeba u vašich zkušeností z okolí, jestli to lze uvádět, jako počátek alkoholismu či ne.

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Jakmile si život bez takových pátků nedovede představit, nedokáže si takový večer odpustit, stalo se to částí systému jeho života, alkoholik to je. *alene*

hodnocení

7x
Tzv. kvartální alkoholik.
nov

Kdyby jen kvartální, vždyť pijou každý víkend.

Neřekl bych. Kvartálních alkoholiků jsem zažil několik. V pohodě, v pohodě a najednou lup a týden je člověk v práci neviděl. Pak se připlížili a obvykle mávali výpovědí a kajícně si sypali popel na hlavu. Další 3 měsíce (odtud kvartální) fungovali jako hodinky a pak zase lup a průšvih. Tedy interval je mnohem delší (byť může být jiný než 3 měsíce a silně nepravidelný)

makk

Amper: Nějak začít musej :).

A skončit taky. Dva dle posledních zpráv už mnoho let abstinují, jeden v tom pořád lítá jak nudle v bandě a jeden už dotlačil káru do cíle. Škoda ho.

To je ale oficiální název pro takové pijáky, kteří týden OK Pá a So se zlijí a zase týden nic a je jedno zde je to kadý víkend nebo po sv.Berouse ( 1x měsíčně) či 1x1/4 roků !

Mýlíte se. Viz. definice:

cs.wikipedia.org/...

Pane Ampére je to sice hezké, že Wiki to takto popisuje, ale data v ní ne vždy jsou pravdivá. JInak, lékaři toto berou takové také jako kvartální alkoholiky. Z toho jsem vycházel. Ale stejně je jedno zda takového nazveme tak či onak-je to pokud nedokáže vydržet 3-4? měsíce bez požívání, alkáč!

hodnocení

5x
Za mlada to byl u mê běžnej stav vykendy se dopoledne dělalo večer kalilo a honily ženský a bylo jedno jestli v hospodě v garáži či na zahradě každej se na ty párty těšil
A nák bych neřek že sem byl alkáč prostě to byla taková etapa mladýho kluka
Dnes uz to sou jen vzpomínky na divoka léta i když se o vykendech setkáváme taky ale už to neni tak divoký *smich*

Každý alkoholik nějak začínal. Nejdřív párty každý pátek, pak třeba během studií i přes týden, tělo postupně navyká na přítomnosti alkoholu, tvoří se závislost. V této chvíli se láme chleba - buď toho dotyčný nechá nebo skončí jako můj kolega se selháním jater v 45 letech.

kovis, po životních zkušenostech se dvěma alkoholiky, to vidím naprosto stejně. ;) Asi si někdo řekne, proč jsem si je vzala. Jééénže, před mnoha lety se o alkoholizmu nemluvilo, snad nevědělo. Říkalo se, že je to chudák, že má těžký život, mrchu babu a proto pije. A já uvěřila, že moje láska ho změní. *alene* Omyll! Změnila jsem se já.

Ze mě se alkáč nestal musíš vědět kdy přestat a jak pravil jeden herec v mnou velmi oblíbeném českém filmu z protialkoholické léčebny : Pít múžeš ale nesmíš začít chlastat
el
Vidím to úplně stejně jako ďábel, pili jsme jak duhy za mlada. Někde na přehradě i 3 dny v kuse. Nikdo alkoholik není. Frekvence a množství konzumovaného alkoholu má sestupnou tendenci s věkem u každého koho znám z té doby včetně mě.
Taky to tak mám, za mlada ve volnu na pivo, kulečník, o víkend občas pařba, že jeden ráno nevěděl, co se včera dělo. Byli jsme v partě 6 kamarádů, jen jeden propadl chlastu a již není dlouho mezi námi. Zbytek jsme spořádaní dědečkové a občas si na dvě dojdeme;)

hodnocení

5x

Tohle není žádný alkoholismus.Takhle jsem žil mlád za svobodna a v dobách totality víkend co víkend.Pracovní dny nic.Pak jsem se oženil měl děti a skončil nebyl na to čas.Hotovo.Dnes nezavadím o alkohol.

Alkoholik a člověk závislý na alkoholu vypadá a žije uplně jinak.To je pak jiná liga.

Co jsem znal alkoholiky, tak pili každý den podstatně víc. Pět kousků jen za dopoledne. V noci ve dvě ráno bezpečnostní přestávka ve spaní, jedno polknout a spálit cigaretku. Spolužák se uchlastal ve 42, ve vrcholný formě dával litr tvrdýho denně.
Na druhou stranu znám dva vyléčený alkoholiky, jeden nepije asi deset let, druhej třicet let. Ani kapku.

hodnocení

5x

K diskuzi si dovolím připojit Nohavicovu teorii alkoholického kopce, za mě je velmi zdařilá a názorná:

"Vypadá to jako sranda, ale není to sranda,” říká s vážností Jaromír Nohavica v populární scéně z filmu Rok ďábla."Kopec K”, popisuje graf, který právě kreslí, "na úpatí toho kopce stojí normální průměrný Čech. Chlastá jak duha a jde nahoru. Dokud jde nahoru, je všecko v absolutním pořádku. Kde je průšvih?” ptá se naléhavě kolegů."Tento bod, vrcholek, Bod Zvratu, break point. Tady poté, finito, tam ti nepomůžou doktoři, tam ti nepomůžou psychologové, tam si nepomůžeš sám, prostě úplný konec. O co jde? Někdo chlastá celý život a nic se mu nestane. Proč? Protože ten jeho kopec – výška kopce V – je strašně vysoký. On prostě celý život popíjí a furt leze nahoru. Bohužel, nikdo z nás neví, jak ten kopec máme kdo vysoký ...”

prostromek

Neznám, ale opravdu dobré a výstižné.

Inžinýrka, skvělé, naprostá pravda *hej**palec*

hodnocení

4x

Ano. Je to jedna z podob alkoholismu.

vili
hodnocení

3x
Jestli někoho sejme 5 piv a 2-3 mýchané drinky, tak to spíš značí špatný metabolismus a nedokonalou znalost gramatiky.
Ale je fakt, že lidé, s kterými si obecně rozumím docela dobře, měli v mládí podobný režim. Pokud ale nedokázali přestat a 2x týdně se takto vylejou, tak v tom vidím větší problém. A ano, to už se dá označit za závislost.

prostromek
hodnocení

2x

Nemá jiného koníčka.

Nesportuje, necestuje, pokud nemá dům a zahradu, nic ho nenutí se starat a pracovat.

Nikoho takového, známého, příbuzného ve svém okolí nemám.

Pokud o takovém partnerovi přemýšlíte, tak pryč od něj (jenom můj nápad). Dnes se dají investovat peníze i do něčeho jiného, třeba do zdraví, masáže, chodit plavat, koupit si kolo, motorku, jít na koncert, do kina ...

--------------------

hodnocení

2x

ANO, jasny alkoholik

Tu to mate to rozpisane : dusevnezdravie.sk/...

hodnocení

2x

Alkoholismus je závislost.

Závislost je jakákoliv potřeba, která člověku negativním způsobem ovlivňuje život a omezuje jej.

Pokud mají pravidelně kocovinu, jde o pravidelné negativní důsledky této závislosti.

Takže ano - ti, co tohle praktizují nemají pouze náběh na závislost, ale jelikož jde o opakované chování, již se podle adiktologického posudku o závislost přímo jedná.

hodnocení

1x

Na večerní víkendové "kalbě" pět piv a dva tři drinky a pak je mu blbě? To já dávám téměř denně po práci na žízeň.

Konečně někdo tady, pro koho není každej konzument alkoholu hned alkoholikem:) Taky se vracím domů žížnivej, tak přece nebudu čekat až na víkend... kdy navíc mám obvykle taky práci, takže se stejně zřídit nemůžu a nezbývá mi, než trénovat pravidelně po "menších" dávkách:) Nehledě na to, kolik lahvacu je za cenu jednoho točeného a kolik práce člověk ještě v dílně večer udělá místo vysedávání v hospodě.
halamus

Ukrad jsem komentář, ale sem sedne jako (_!_) na hrnec, lehle jsem zkrátil:

Alkoholici mají vyšší toleranci na alkohol... Alkoholik také nečeká na víkend, aby se napil...

Bery, nechci se hádat, nechci být za blbku, ale dovedete si představit, že existují lidé, kteří také těžce pracují a jsou jak Sahara a přesto na žízeň alkohol nepijí a vědí, že jsou na žízeň i nealkoholické tekutiny.? Kdyby třeba za pivo (+ cigarety) nevydali tolik peněz, nemuseli by mít tak těžkou práci? *nevi*

Halamus:v podstatě souhlasím, narážel jsem jen na to, že v téhle diskuzi se, aspoň dle mého názoru, evidentně sešel nějaký kroužek abstinentů, protože jinak by statistiky o tuzemské spotřebě alkoholu musely být o řád přepálené:)
Babkazov: ano, to si představit dokážu, sám při fyzicky těžké práci venku na slunci vypiju za den několik litrů nealko pití, taky neklopim piva hned po příjezdu domů, ale až později při večerní práci v dílně. Nemusel bych dělat fyzicky těžkou práci, ani v takovém rozsahu, peněz by mi stačilo vydělat míň, ale neumím práci odmítnout, podle lidí z okolí jsem workoholik a asi na tom něco bude.
smode2

Pokud je někdo kdo si dá o víkendu alkoholik, tak potěš (ovšem v případě tazatele se jedná o jinou věc). Dost by mě zajímalo jestli ti co tohle žvaní nejí vůbec sladkosti, nepijí kafe a nejí pečivo + tepelně upravenou stravu včetně masa jinak než nepravidelně a příležitostně - maximálně párkrát ročně. Podle tohoto vzorce jsou závisláci všichni. Jinak trochu piva denně není problém dost dlouho (taky jsem to tak dřív dělal), ale po letech se narušuje stěna střeva a to má vliv na prostatu. 75% chlapů po 60ce má s tímhle problém a většinou je to pravidelným chlastem (stačí 1 malé pivo denně).

@babkazov Je důležité si uvědomit, kdo je to alkoholik.

Já vím, že se to tady nesmí a admin promine, ale pro nestrannou objektivitu sem vložím hned první větu po promptu na AI "kdo je to alkoholik".

Alkoholik je člověk, který má problémy s alkoholem, ale není to jen o tom, kolik toho vypije. Jde hlavně o to, jak alkohol ovlivňuje jeho život a jestli nad ním ztratil kontrolu.

Já osobně dám tři čtyři pět piv denně, po práci, jak kdy. O víkendu taky, do toho nějaký urychlovač.

Mám skvělé rodinné zázemí. Dobrou práci. O víkendech sportuji protože mě to baví. Mám koníčky a záliby.

Jsem alkoholik?

pavel

Ernie : nejsi alkoholik. Nebýt v pátek vylitej jako váza s kamarádama si nedovedu představit (v minulosti) a to tom to bylo o zábavě podpořené alkoholem a občas jointem. Závislost na zábavě a občas dělat trochu bordel o tom to bylo. Dnes jezdím na kole a pivko jen občas.

hanakr
hodnocení

0x

Alkoholici mají vyšší toleranci na alkohol. Nemívají kocovinu, spíš abstinenční příznaky, mají nutkání "spravit se" po ránu dalším alkoholem. Alkoholik také nečeká na víkend, aby se napil. Jinak ale takové chování neschvaluju, a určitě časem k alkoholismu může vést.

pavel

Přesně tak.

km
hodnocení

0x

záleží na tom, jestli to dělá kvuli alkoholu jako takovému a nebo proto, že se tam každý pátek potkává třeba s přáteli a alkohol je "jen" součástí. ale nakročeno má, to jo.

pavel
hodnocení

0x

Jasně že ne. Tak jsem to dělal taky. To je způsob relaxace dle vlastního uvážení.

Z adiktologického hlediska se pletete. Pokud vám bývalo špatně opakovaně, již mohlo jít o příznak závislosti na alkoholu.

jano123
hodnocení

0x

Ak otázka nie je trolová, tak určite je alkoholik !

Poznám aj niekolko "dopadov takých akcii".

Kamarát sa behom dňa zaťal, a doslova prestal, nedá si ani

pohár piva. Bol ťažký alkoholik, začal mať problém aj so psychikou,

a hrozil rozpad manželstva. To je ta svetlá výnimka...*palec2*

Podstatne viac je tých "opačných" dopadov...*kafe*

pavel
hodnocení

0x

Tady je murdců koukám : můj děda pil každý den jednoho panáka kořalky. Byl to podle vás alkoholik?

jano123

Gratulujem Vám, aj Vašemu dedovi...*palec2*

Žil v inej dobe, inak jedol, pracoval, určite mal aj menej stresu

a podobných "výdobytkov" naších čias...*bezim*

Podobne možeme hovoriť aj o fajčiaroch. Zoberme si takú Strednú Aziu.

Neviem či tam je niekto, čo nefajčí, a pritom sa v priemere dožijú viac,

ako my tu, pokial ho nekopne ťava, alebo niekto nezastrelí ...*zdravi*

19.06.25 18:24

Ano, byl.

@pavel I vás musím informovat, že alkoholismus a tedy závislost na alkoholu je stav, kdy již pití negativně ovlivňuje a omezuje kvalitu života daného člověka.

Frťan slivovičky po ránu mu jistě žádná taková negativa nezpůsoboval, a proto ne, váš děda nebyl alkoholik.

Pokud by se ale každé ráno klepal a paňáka potřeboval na zklidnění a rozběh, to již spolehlivým projevem alkoholismu je.

pavel

Jano123 : děda se dožil 100 let a celý den býval na zahradě, nebo v kumbálu. Po každém obědě si dal panáka. To je způsob dlouhověkosti na výchdním Slovensku. :)

pavel

chlochydess : děda byl borec a zahradník č.1 byl zdravý a nekouřil vždycky po obědě si dal panáka. Proto se dožil 100 let. Večer když se chlastalo si nikdy nedal. Alkoholik nebyl a většina lidí ani neví co to slovo znamená.

smode2
hodnocení

0x

Jedná se o alkoholizmus. A poměrně tuplovaný, pokud je druhý den pravidelně takhle mimo. Stejně jako třeba pokud si dáváte pravidelně jednou týdně malý zákusek (sladkost) - jste jasně závislý na sladkém. Tedy takzvaný sacharik. Nebo třeba pokud pijete pravidelně kávu - nebo dokonce každý den - jedná se pak o silnou závislost na kofeinu. Což je docela nemilé, neboť při pražení vzniká dehet, tj. máte skvělý náběh na pozdější rakovinu. A takhle by se dalo pokračovat..

halamus

Já jsem závislý na hydrogen monoxidu, musím pít nápoje obsahující hydrogen monoxid několikrát za den! Takových závisláků je spousta a ani o tom neví.

smode2

Mám kolem sebe hlavně hodně kofeiniků a sachariků. Někteří sacharici už mají cukrovku, ale ještě o tom neví. Příznaky už jsou. Nicméně závislost na monoxidu není - bez něj se totiž nedá přežít. Naprostá většina lidí je závislých na sytém a tepelně upraveném jídle a taky o tom neví. Já taky. Když jím jen čerstvou zeleninu, jsem agresivní, nevrlý a mám chuť zabíjet lidi:)

pavel
hodnocení

0x

Je to přesně naopak. Když je někomu zle, že měl 5 piv tak je to proto, že alkohilik není a chodí každý pátek s kamarády se bavit a limonádu pít nebude. Kolik takových pátků jsem zažil 7 piv a 1 rum a slušná forma. Sobota klasika a pak radost z týdne. Alkoholik je člověk, který nevydrží méně než 12 hodin bez alkoholu tedy již ráno si zase cucne a zásadně není alkoholikům špatně. Někteří by dělali alkoholika i mého dědy, který z moudrosti po obědě dal panáka slivovice a byl zdravý až do smrti tedy rovných 100 let.

smode2

Pane Pavle, nikomu kdo ví jak na to není z alkoholu špatně. Stačí vypít po intoxikaci dostatek vody. Samozřejmě to předpokládá že je postižený po konci konzumace při vědomí.

pavel

Smode : hrůza vypijete 7 piv a ono vás to vysuší jako slunce a palice bolí. *pivo*

mam
hodnocení

0x

Denně jsem vypila 1 l vodky, začalo to vínem, a končilo vodkou. Trvalo to léta, když mi rodina říkala, že bych se měla krotit, přestala jsem pít. Ze dne na den, už skoro rok nepiju vůbec mi to nechybělo, ani si na to nevzpomenu. Tak snadné to je až mě to překvapilo.

*palec*to je obdivu a uznání hodné. Gratuluji.

Litr vodky denně? V jakém časovém rozsahu?

flu
hodnocení

0x

To vypada ze si dotycnej nevsim ze uz mu neni 25 let...

Ve 40 se telo s alkoholem vyporadava o poznani hure nez v mladi...

Podle mě není alkoholikem ten, kdo chodí chlastat jednou týdně, podle mě je to blbec který se odpraví na dva dny proto, abych si takzvaně vyčistil hlavu.. ten člověk někde zamrz zkrátka ale takových je spousta, třeba 30%?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]