Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návrat do zaměstnání, nová smlouva

Od: hrabalka odpovědí: 18 změna:
Dobrý den, jdu si pro radu, jak se nezamotat. Jsem 5 let doma na rodičovské dovolené. Za 2 měsíce a kousek, mě čeká vrácení se zpět do zaměstnání. Nicméně mám smlouvu 7 let starou, tedy momentálně za velmi nízký plat. Než mě odsoudíte, že se chci vrátit po tolika letech a natáhnout ruku, když je pravděpodobné, že že budu s dětmi často na ošetřovačce, mám docela fajn práci, která mě baví a málo kdo jí rozumí. Najít za mě náhradu, trvalo rok. Upřímně, za ty peníze tam nikdo nechtěl, protože ženy tuto práci často nevykonávají a pro muže, aby živil rodinu, je to málo. Přemýšlím, jak si jasně, ale taktně říct, že bych ráda znala výši platu, než nastoupím. Upřímně, nic jiného mi nezbyde, ale nechci aby si mysleli, že přijdu za starou smlouvu a budu se jim klanět. Abych se taky v den nástupu nedozvěděla, že mi dají 3 tisíce a nazdar. Když už budu mít vyběhané vše kolem. Také mohou říct, že mě nepotřebují, ale to už by mi teď v nejbližší době museli dát výpověď, aby běžela výpovědní lhůta. Takže bych počkala třeba týden, jestli se mnou počítají. Na pozici byli původně dva lidé. Po mém odchodu to musel zvládat jeden, obcházet systém, kde se prohlašuje k práci, protože odváděl více hodit denně. Pak přišla náhrada a původní kolega odešel, takže tam zas zbývá jeden. Vedoucí se ptali v kolektivu, kdy už se konečně vrátím, takže bych řekla, že se mnou počítají.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vili
hodnocení

4x
Co řešíte? Taktně bych zavolal šéfovi, a řekl hele, pane řediteli, ráda bych se informovala na podrobnosti mého nástupu po rodičovské, protože předpokládám, že se tam u vás ta ty roky nejspíš měnila organizace práce, vyměnily se třeba klíče, možná budu potřebovat nějaké pomůcky nebo školení a je potřeba to probrat, takže se ptám, kdy se můžu zastavit? A taky bych se mohla zároveň stavit podepsat nový mzdový výměr. Mimochodem, kolik mi teď nabízíte? A je to vyřešené.
hrabalka
hodnocení

Jo tak takhle dávno ne. Do firmy už nemůžu jít vůbec bez povolení. Šéf má šéfa, který má šéfa a ten má šéfa. Každý řeší něco a zároveň nic. Tady to bude řešit účetní, která se s nimi spojí. Ale určitě se vedoucí vybavovat po telefonu nebude a na schůzky tohoto typu nemá čas. Školení se řeší až po nástupu na počítači. Ale odpověď si z toho vezmu, děkuji
vili
Předpokládám, že s někým komunikovat ohledně nástupu musíte, abyste se například dohodli, kdy konkrétně nastoupíte. Takže si jen zaměňte pana ředitele za někoho kompetentního.
jirib
Asi tak...zeptáte se a když nepřidají,půjdete jinam...
Nebo jste taková puťka domácí,že se svět točí jen kolem jednoho zaměstnání?

cmkos
hodnocení

0x

Máte odbory? Vezměte to přez ně. Nemáte odbory - nenechte si ... na hlavu. Koukněte na poslední účetní uzávěrku a porovnejte průměrnou mzdu s tou vaší a řekněte si o dorovnání. Přece nechcete být diskriminovaná ...

Vnitřní mzdový předpis máte?

hodnocení

0x

Zvyšování mzdy není, že pár let nebudu pracovat (třeba kvůli péči o dítě), pak se vrátím, a řeknu, šéfe, chci dostat víc. Protože doba je jinde. Zaměstnavatel vás odměňuje zejména za to, jaký firmě přinášíte zisk. Teď se vracíte do zaměstnání, bude trvat, než do nových věcí zaplujete, třeba rok až dva. Pak můžete přijít za šéfem s reálnými výsledky a se zvýšením zisků pro firmu, které vychází z vaší práce, a pak ho žádat o vyšší mzdu. Vy můžete být ráda, že vám místo vůbec podržel.

aio

No s tím antidiskriminačním zákonem toto podle mě neplatí. Paní musí dostat srovnatelnou mzdu s ostatními co budou vykonávat srovnatelnou práci. U nás v práci na to je předpis a není to pr... protože za to jsou pokuty ...

Když už se tu něčím tak vágním oháníte, tak si uvědomte, že od 1. června 2025 platí flexinovela zákoníku práce: Flexinovela navíc zkracuje u některých výpovědních důvodů ze strany zaměstnavatele výpovědní dobu, a to až na jeden měsíc; i tato výpovědní doba začne běžet již od doručení výpovědi zaměstnanci. Bude tomu tak v případech výpovědí daných zaměstnancům podle § 52 písm. f) až h) zák. práce, tedy pro porušení povinností, neuspokojivé pracovní výsledky nebo jiné pracovní nedostatky na straně zaměstnance.

re4zon
Jako ze kdyz se vrati z rodicovske, tak nedostane cas na nauceni se zmen a zapracovani a obratem dostane vypoved pro nedostatecne vysledky? Haha, tak tohle zkuste jako zamestnavatel a teste se na rozsudek.
km

anzionka je sekernice

vili
Paní Anzionko, tady bych asi vynechal nějaké soudy, ale vrátil se do reality. Vy skutečně občas působíte s odpovědí podivně.
Já kupříkladu před sedmi lety měl možná polovinu toho, co beru dnes. A před 20 možná desetinu. Předpokládám, že se vyplácím pořád stejně, výkonnost neokecám. Ale doba a s ní výše mezd se mění. Kvůli inflaci, i kvůli zvyšování minimální mzdy, přece nebude nikdo po návratu po rodičovské, stejně jako nový zaměstnanec, dělat za půlku minimálky, i kdyby se nevyplatil vůbec. A to vaše zcestné povídání má i jiné trhliny. Ona v dotazu píše, že přestupovala pravidla, protože pozici dělala sama a nikdo to dělat nechtěl mimo jiné i kvůli malé odměně za práci.

vili: To je jen jeden pádný argument navíc. Už tehdy byla ochotná dělat za velmi málo peněz. Bude i nyní. Proč by měl zaměstnavatel přidávat někomu, kdo byl a je stejně ochotný pracovat za málo?

Haló…tazatelka jasně napsala, že dělat za stejně mizerné peníze tam pracovat nechce a nebude.

mettaxa: Kde a kdy prosím tazatelka zcela jasně napsala, že se stávající mzdou na své původní pracovní místo rozhodně nenastoupí?

vili
Tak ještě jednou pro nechápavé. Paní má smlouvu 7 let. To byla minimální mzda 12200 korun. V roce 2020, když šla na mateřskou, byla minimální mzda 14600. V roce 2025 je to 20800.
Nikdo nebude dělat za mzdu nižší než minimální, na to tady máte nějaký zákoník, že. Tedy odměna za práci musí logicky při předpokladu, že mzda byla již tehdy malá, z čehož tak nějak vyplývá, že se zřejmě blíží té minimální, adekvátně po pětileté pauze stoupnout. Pokud jí je někým podsouváno, že má dělat za peníze z roku 2018, je fakt úplně mimo.
Něco jiného by nejspíš bylo, kdyby paní tazatelka měla například průměrnou mzdu. Ta v roce 2018 byla kolem 31 tisíc, nyní je o 15 tisíc výše. Tam bych byl ochoten připustit, že firma usoudí, že na pozici bude mzda ve výši nižší než před lety. Pokud se najde alespoň jeden člověk, který za to bude ochoten nyní dělat, přestože před lety byla podle mínění tazatelky podprůměrně honorovaná, tak tazatelka může reálně nyní dostat pro ni neakceptovatelnou nabídku. Z dotazu ale vůbec nevyplývá, že by se jednalo o tento případ.

hodnocení

0x

Nevím jak se tomu přesně říká, ale je to zásada jednoho šéfa. Např. když přijde inspektor, nemusím se s ním vůbec bavit, Mým přímým nadřízeným je ředitelka. Ona má svého nadřízeného, ten nadřízený zase svého. Takž třeba ministr nemá co nařizovat mému šéfovi. Píšu to proto, že když víte, kam se chcete vrátit, půjete za tím, kdo šéfuje této pozici. *hej*State se stavíte do podřízené pozice už teď a zbytečně vysvělujte důvody a detaily sobě i nám. Ne! Je třeba se narovnat, jít za šéfem a říci mu, že byste se ráda vrátila, když to bude na vaši původní pozici, že budete ráda. Narovnat ramena, zvednout bradu a slušně, civilizovaně, ale s odstupem se zeptat na podmínky, za kterých byste to místo mohla dostat. Nesmíte se snažit vzbudit v něm soucit nebo naopak ho tlačit do pozice, kdy vám musí dokazovat, kdo je šéf. O tu práci stojíte, umíte ji a nemusíte se stavět do role prosebníka. Navíc nikomu není nic do toho, jaké jsou vaše rodinné poměry. Nejdete na sociálku, jdete požádta o práci, kterou umíte. Více rezervované jistoty a sebevědomí vám jen prospěje. *jasne* Jen můj názor.

Zásada jednoho šéfa je krásná věc, pokud se nedostanete do korporátu, kde uplatňují "maticové řízení".

Pak si už nikdo nemůže být jistý, kolik má vlastně šéfů.

runner2
hodnocení

0x
Vy prodáváte svou práci za cenu jakou si stanovíte. Pokud vás zaměstnavatel nebude chtít koupit tak bud jste drahá a nebo mu stačí horší kvalita za menší peníz. O zvýšení platu a novou smlouvu bych si určitě řekl. Pokud neuspějete, tak je prostor zkusit kolik vám nabidnou jinde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]