Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Atmosferický tlak a spánek

Od: mernet® odpovědí: 3 změna:

Zdravím, mám jen takovou malou otázku, myslíte že může atmosferický tlak vzduchu ovlivnovat spánek? Že by mohl být někdo tak citlivý, že při změně tlaku nemůže usnout-spát?

Hledal jsem na netu nějakou souvislost atm.tlaku se spánkem, ale nic mi to nenašlo. Našlo mi to jen že to může způsobovat migrény, bolesti hlavy, můžou se měnit hodnoty krevního tlaku, bolesti kloubů..ale spánek nic.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tak já jsem našel zmínku snad hned v prvním odkazu na Google (viz odkaz) a tam hned pod nadpisem v první větě - ten jev/stav se jmenuje meteocitlivost/meteosenzitivita. Tak nyní už víte, pod jakými pojmy hledat další informace. Zdravím!

i60.cz/...

doplněno 17.06.25 08:10:

mernet - sice svůj věk neuvádíte, ale starší člověk by neměl hledat vysvětlení nespavosti s barometrem, ale uvědomit si, že to, holt, u řady lidí ke stáří patří. Možná děláte před spaním něco špatně (těžký vzduch a horko v ložnici, večerní káva či alkohol, koukání do mobilu, mohutná večeře, vtíravé myšlenky místo zklidnění apod.). Ovšem, ten barometr Vám to vědecky zdůvodní a to je fakt .

hodnocení

Díky, to jsem ani nevěděl že je to takhle pojmenované..nicméně našel jsem jen že by mohl být problém i se spánkem, ale nějak rozebrané to tam nebylo..jen malinko zmíněné v nadpisu a dál nic. Byly rozebrané jen že když má někdo zdravotní problémy, tak tím tlakem se bud zvýrazní nebo vyplavou v tu chvíli na povrch a zmiznou, až je tlak opět v normě.

Mě se už párkrát stalo, že jednou za čas prostě nemůžu usnout a když už usnu, tak velmi lehce a málo a pak jsem zjistil i zápach z kanalizace-odpady, že jdou hrozně cítit-prostě při změně tlaku, tak jsem si říkal, jestli je to náhoda nebo to má i souvislost s mým spaním nespaním v tu noc. Objednal jsem si proto barometr a až zas budu někdy blbě spát, tak budu sondovat atm.tlak.

mll
hodnocení

0x

Já bych čekal, že to určitě bude existovat. Už jen prootže lidi maji barometry a mohou postřehnout nějakou korelaci (což ještě nemusí znamenat, že to opravdu souvisí).

U moře je lehce přes 1000 v Tatrách je 900 a ani s jedním jsem neměl problémy. Ať už s hodnotou tlaku nebo s jejím vývojem. Mě daleko víc překvapilo, jak tlak souvisí s nadmořskou výškou. Nemyslím cestu z Prahy do Tater, ale když jsme u moře bydleli asi 100 metrů nad mořem (příšerný každodenní výšlap; poučení pro píště, koukat i na nadmořskou výšku, nejen na vzdálenost od moře), jak i těch 100 metrů do kopce nebo z kopce bylo na barografu pěkně vidět. (Čekal jsem spíš nějaký šum, přecejenom změna tlaku byla celkem nepatrná.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]