Nejste přihlášen/a.
Setkáváte se někdo s bezdomovci? Spíš bych chtěl osobní zkušenost s čím jste se setkali.
Mám pár otázek:
1) Mají bezdomovci mobili a pokud jo, kde si je nabíjej?
1.1) A pokud jo, tak mluvíte o někom kdo pobíral důchod nebo kde vzal peníze na mobil? Předpokládám že jako bezdomovec nepracoval? Nebo bral sociální dávky?
2) A mluvíte o tom, že měl obyčejný tačítkový nebo smartphone?
3) A pokud mluvíte o případu nebo případech kdy mají smartphone, mají tam i internet, a kde berou pak ty peníze na internet. Já si tedy myslím, že to je dost nepravděpodobný, leda by bral důchod a z důchodu na to měl na to peníze.
3.1) A pokud teda má ten mobil a internet na něm, znamená to, že musí taky platit ty poplatky za televizi a rozhlas, nebo se to vztahuje jen k těm, co mají bydlení? Toto je hlavní bod kam směřuju svou otázku, protože mě právě zajímaj jestli ti bezdomovci mohou být smartphone nebo nemohou kvůli těm poplatkům na rozhlas a televizi, že by to pro ně byla velká částka, takže jak jsem o tom přemýšlel tak jsem si říkal, že oni vlastně nemohou mít i kdyby jim ho někdo dal nebo že by ho někde našli.
3.2) A jak by vlastně stát od nich ty peníze vymáhal, to jako když by dostal ten telefon od někoho, a měl by tam internet, tak mu bude někde automaticky vznikat dluh?
Vy jste dobrý srandista! Vaše starosti na mou hlavu!
Udělejte si anketu přímo mezi bezdomovci! My nejsme bezdomovci, takže vám těžko odpovíme
Dejte si ty vaše dotazy do souvislostí a zjistíte, že se ptáte na nesmysly! Např. bezdomovec a internet. Když má peníze, tak si mobil koupí, zaplatí si internet a ostatní poplatky. Když peníze nemá, pak nemá mobil ani další "požitky".
Myslel jsem, že chcete poradit.
TAK SE PODLE TOHO LASKAVĚ CHOVEJTE!
Víte, on to má každý jinak.
Některý bezdomovec pobírá invalidní důchod, některý i starobní, některý i sociální dávky, některá žena vdovský důchod, možná i pánové vdovecký.
Máme bezdomovce mladé, a ty, kteří zůstali bez domova na stará kolena. Stačí rozvod po 30 letech manželství a vykopnutí z domu exmanželkou.
A někdy to prostě psychika muže nedá. Ale pokud pracoval, a je schopen si vše vyřídit (nebo s pomocí sociální pracovnice) tak ten důchod dostane.
Pokud má někdo telefon, tak spíše ten starý a nabíjet si ho může v Praze třeba na veřejných místech (solární lavička, sloupy, obchodní domy) nebo si myslím, že by si jej mohl nabíjet i v "Naději" (střediska pomoci).
Mnohdy mají bezdomovci svoje známé, jak cizí, tak i nějakou zbytkovou rodinu, za nimi dojdou a použijí jejich telefon, nebo počítač těch dotyčných lidí. Mladí kluci se mohou dostat k penězům, k možnosti zatelefonovat a sjet pár stránek na internetu též prodejem svého těla.
Nechci vidět vše černě, ale pokud měl někdo telefon, tak jej mohl i časem prodat, aby měl třeba na kuřivo, nebo pití, mohl mu jej někdo ukrást, ztratit, nebo zjistil, že je mu k ničemu.
Mozí bezdomovci se mají jeden měsíc lépe a další pod psa, záleží, jak kdo k čemu inklinuje a jestli dokáže chytit příležitost za pačesy.
Hodně se u nich praktikuje tichá pošta. Tedy si předávají zprávy sami mezi sebou. Kdo se zaregistruje může dostávat i poštu na tu adresu centra. Doručovala jsem Naději v Bolzanově ulici. Administrativa tam fungovala dobře, dopisy se oznámily/výzva a dotyčný se tam občas přišel pozeptat, jestli mu něco nepřišlo.
Jinak soc. pracovnice pomáhají hodně věcí vyřídit, třeba i jen OP, důchod, brigádu, přespání, hygienu, ubytování, potraviny, apod.., též tam ordinuje lékař, zubař.
----------
Placení TV+R poplatků nevím, ale něco mi říká, že tohle neřeší, navíc budou sociálně slabí.
Prostromek: Díky Vám jsem si znovu vybavila příběh jednoho bezdomovce Pavla - bubo z r. 2009.
Naposledy tu byl v roce 2013, moc by mě zajímalo jak se jeho život odvíjel dál a jestli
o něm někdo něco neví.
Bohužel, nechci všechny házet do jednoho pytle, ale hodně se navzájem okrádají. Stačí aby se opil ve své komunitě a usnul. Podle mně polovina je hlášených s trvalým pobytem na Úřadu a druhá polovina NIKDE. Myslím, že nikdo z nich poplatky, natož dluhy neřeší. Při úmrtí se jich všichni příbuzní vzdají i dědictví a i pohřeb jde na náklady státu. Díky tomu, že mají špatnou životosprávu a celý rok žijí venku bez lékařské péče, tak asi moc dlouho nežijí.
S bezdomovci se nesetkávám, nicméně vím, že pár jedinců z této komunity mobil má, svůj z lepších časů, případně sehnat starší mobil lze za pár šušňů. Ani nemusí mít SIM kartu, na tísňovou linku není potřeba. K nabíjení mobilu se pár možností najde. Ovšem internet nejspíš nemají, ten nelze chytat načerno, a i kdyby se našel takový výjimečný bezdomovec, který si z důchodu platí tarif s internetem, tak určitě bude platit TV poplatky
Lidi ve hmotné nouzi jsou osvobození od poplatků. ČT a R mají přímo toto ve vyjímkách. Takže né každý mobil musí platit.
Nojo, free wifi jsem nevzpomněl, v některých OC bývají i free nabíječky, takže ani bezdomovec nemusí být ochuzen o internet
orion: zaspal jsi dobu - free nabíječky mobilů jsou i v tramvající a jiných jak MHD prostředcích,tak i jinde volně přístupných.
Vy si myslíte, že mají platit poplatky? Zkuste se podívat, kdo je osvobozen od poplatků.
pak Vám bude jasno.
Milane, ale bezdomovec, který má mobil za 28 tis. Kč osvobozen od poplatků? To je totální zhůvěřilost!
Vím, že jich asi moc není, ale našli by se!
Nevím no jaké je osvobození od poplatků to by mě zajímalo. Právě že si myslím že by poplatky platit neměli. A myslím, že nějaký starší smartphone by jim snad stačil.
Bezdomovec neplatí nic a pobírá sociální dávky. A protože žijeme v komunismu, tak ho v nemocnici ošetří i když si neplatí zdravotní pojištění. To, že se kouká zdarma na televizi je to poslední, co mi vadí.
V komunismu nežijeme a ani nikdy tady nebyl.
-----------------
Ne každý bezdomovec pobírá dávky. Někteří tak zanevřeli na společnost, že od ní nic nechtějí. Žijí samotářsky.
U mnoha bezdomovců jsou skryté psychické poruchy a vlivem nějakého otřesu (výpověď v zaměstnání, rozvod, okradení v podnikání..) vyplují napovrch. Ztratí důvod se snažit a sumasumárum i žít.
Druhá otázka je, jestli někteří bezdomovci mohou pracovat a jestli vůbec chtějí.
Když se po určité době strávené na ulici chtějí dostat zpátky, tak ve velkých městech se nějaká podaná pomocná ruka vždy najde.
Ty sociální dávky však cílí i na jinou sociálně slabší a hlavně větší skupinu a tam je propad veřejných financí o hodně více znát.
Když ale vidíte, co se děje pár desetiletí zpět ve vrcholové politice, tak se nabízí otázka - o jak lépe bychom si mohli žít, kdyby všechno bylo opravdu férové a křišťálové. Takhle nám zůstává rozkradená, zadlužená, zničená republika do kdoví kolik pokolení.
Jenom příklad - elektřina mohla být pro obyvatele ČR za korunu, všechny děti mohli mít svačiny a obědy zdarma, na operace, výměny kloubů se nemuselo čekat dva a více let, o finančním vykrvácení u stomatologa ani nemluvě. Zubař pro všechny, obvodní lékař též plošně po celé republice. Výstavba malých, přívětivých domovů pro seniory v každém větším městečku ... Jenom příklady, našlo by se toho víc.
Bezdomovec je bezdomovec proto, že je bez domova, tj střechy nad hlavou. Je hlášený na obecním úřadu, přinejlepším. Tudíž nemá zdroj elektřiny a neplatí rádio a televizi - tedy tak to je u Slováků vedle.
Dožívá se v průměru o 13 let méně než sdomovec, říkali. Především nespí, nebo špatně, atd. U nás byli tři: Jeden asi psychicky strádal, čepici co mu v zimě položili vedle, na plot kde sedával, si nevzal... Druhý "náš" bezdovec byl mladý a fit a s vlčákem, zastřelili ho kvůli 270 Kč. Třetí "náš" bezdomovec sedával na schodech domu plném bytů, kdysi luxusnějších a chátrajících. Kolemjdoucí zdravil a fůra jich ho znala jménem, občas pouštěl hudbu z magneťáku (asi) - až se jednou objevily na schodech svíčky a zpráva, že umřel - nebyl úplně starý. Dům po X letech zrekonstruovali a byty jsou, dole hospoda či co.
Tak to jenom že nemáme komunizmus, ale kapitalizmus nejhrubšího ražení. Ani za první republiky nebylo tak divno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.