Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, takové otázky se zde občas vyskytnou a jsou tam standardní odpovědi, aby to ta osoba nedělala, protože den před večerem a žena před (její) smrt se nemá chválit a v budoucnu na to může dárce šeredně doplatit. Myslím, že dar je nutné přijmout (podepsat darovací smlouvu), tak to těžko v rodině utajíte. Navíc, vyřizování dědictví není obtížná/neřešitelná tragedie a také se může stát, že manželka zemře dříve, než Vy. Za mě to není dobrý nápad. Zdravím!
P.S. Doufám, že ten nápad pochází skutečně z Vaší vlastní hlavy a nejste k tomu (nenápadně) někým nucen.
Asi bych se do toho neměla montovat, jen mi nedá přidat se k vám s otázkou, jak by to bylo, kdybyste prodal, za nějakou symbolickou častku. Třeba 50kč. Šlo by to? Jak by to vypadalo? Nebylo by to výhodnější? Jen rychlý nápad.
Nedávno jsme o podobné situaci diskutovali. Někdo nanesl podobný případ. Mi se líbilo, když někdo řekl, že až budou oba hodně bezmocní, domek prodají a najdou si luxusní domov důchdců s veškerou péčí a penězmi z domku by to ufinancovali. Jen úvaha: Člověk celý život pracoval na tom aby vychoval děti a pak, aby se zajistil na stáří a pak jde všechno do kopru! Pak má snahu se toho všeho zbavit, v předtuše strašných věcí.
Kupní smlouva, byť za např. 50,-Kč není dobrý nápad. Sice by to v případě nemovitosti mohlo být považováno spíše za dar, než za vážně myšlený prodej, ovšem pokud nemají manželé zúžené SJM notářským zápisem, tak nabývají za trvání manželství věci do SJM - manželovu 1/2 by tak nabyli oba manželé do SJM. Zůstaňte u darování.
to sice zatím není, ale pokud by prodal jeden ze spoluvlastníků-manžel svoji polovinu domu druhému spoluvlastníkovi-manželce a přitom by neměli své SJM zúžené (alespoň o předmětný dům resp. podíly na něm), tak manželka by podíl od manžela nabyla společně s manželem-prodávajícím do jejich SJM. Už si rozumíme?
To mi vůbec nesošlo, že když jeden prodá a druhý koupí, je to jeho stále jejich majekem, tedy SJM a nic to neřeší.
Syna podla vsetkeho mozete zakonne vydedit (bezdomovec, neplatic alimentov, neprejavuje zaujem u vas), u dcery je to otazne, ale neprejavovanei zaujmu tiez moze postacovat. Na vydedenie vam staci zajst k notarovi a spisat tam zavet. Tym obidete nutnost dom darovat.
Přesně jak píše rádce nade mnou. Zajděte za notářem a udělejte vydědění obou dětí. V tom případě jak to píšete to bude bez problémů. Pouze u syna doplňte že se vydědění týká i jeho potomků (které neznáte). Máme to s manželem udělané podobně.
No v tom případě dědictví odmítne, ale je to strašení situací, která nemusí nastat (statistika říká, že tazatele jeho mladší paní přežije). Mně se líbí ta rada o sepsání závěti, ve které sníží pro své děti dědictví na dovolené minimum. Závěť může sepsat třeba hned zítra u notáře. To mu poskytne větší klid k dokončení svého záměru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.