Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymáhání škody

Od: tom121 odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

bylo mi ukradeno kolo. Zloděj se našel, má známou trvalou adresu. Soud mu dal povinost nahradit škodu do konce období podmíněného trestu odnětí svobody.

Jakým způsobem ta náhrada má proběhnout? Musím někde žádat? Dostal jsem jen dopis od soudu, nikdo po mně nechtěl účet ani se mně na nic neptal.

T.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Trestní soud stanovil pouze jeho vinu a váš nárok. Vy byste měl nyní vyzvat dotyčného k zaplacení v nějakém rozumném termínu. Prostě mu pošlete prokazatelně (datovka, doporučeně) předžalobní výzvu, kde ho vyzvete k zaplacení v rozumném tefmínu, třeba do 14, nebo do 30 dnů. No a když nezaplatí, tak se s ním budete soudit.

hodnocení

0x

@tom121 - Prosím, co přesně je "dopis od soudu", respektive co vám soud v tom psaníčku píše? Nějaké např. poučení tam není?

tom121
hodnocení

Městský soud v Brně mi poslal trestní příkaz, v kterém je zloděj uznán vinným. Dostal podmíněný trest a povinnost uhradit vyčíslenou škodu.

Žádné poučení, žádný popis způsobu odškodnění. Pouze, že jsem odkázán na s nárokem na náhradu škody na řízení ve věcech občanskoprávních.

petrk
Jelikož asi vůbec nevíte o co jde tak advokát a žaloba. To je přesně ten občanskoprávní soud, měl by jste to mít relativně rychle za sebou když byl uznán vinným a možná na soud ani nedojde když dostane předžalobní výzvu. Máte to tam naprosto jasně napsáno a vy v dotazu vypisujete opačné věci, soud jej zavázal že nahradit škodu zcela logicky musí ale musíte se buď vzájemně dohodnout ( nepravděpodobné ) nebo na něj podat žalobu aby to bylo vymahatelné. Zvažte sám jestli se vám to vyplatí za cenu kola nebo ne, můžete se jej pokusit kontaktovat ale asi nebude mít zájem se s vámi bavit.

"jsem odkázán na s nárokem na náhradu škody na řízení ve věcech občanskoprávních" = musite spravnym sposobom podat na sud, aby sa konalo pojednavanie a bola mu nariadena povinnost uhradit skodu. Pravnik bude drahsi, ako cena bicykla a navratnost od fetackej socky v insolvencii otazna.

hodnocení

0x

Rozsudek, který máte, řeší trest, nikoli náhredu škody. O náhradě se s ním musíte dohodnout, případně soudit. Jak už bylo napsáno, pošlete mu výzvu k zaplacení. Když nezaplatí, podejte návrh na vydání platebního rozkazu. To zvládnete bez právníka. Placené právní služby pečlivě zvažte. Zloději, dlužníci a podvodníci jsou u nás velmi důkladně chránění, takže dostat z nich něco je spíš výjimkou. Proti chráněným účtům a oddlužení nezmůže nic ani exekutor. Rozsudek je psaný na tvrdém papíře, takže jeho použitelnost je velmi omezená.

hodnocení

0x

Ten soudce Vás odkázal na občanskoprávní žalobu a v ní může chtít odborný posudek o ceně kola... soud poplatek a advokát tarif, cestovné, přípravu ... hmmm.

Budete mít po několika letech v ruce vítězně Platební rozkaz. Tomu se říká Pyrrhovo vítězství Chcete radu?

Pošlete mu doporučený dopis = 80,-Kč a počkejte na konec podmínky, kde sdělte, že uhrazeno nebylo, protože uhrazeno nebude. Kdo krade kolo, to je (Milan Cukrář doufám promine) nemajetná troska.

judrzplzne
Asi naivni dotaz, ale lze tyhle ukony aby dluznik zalatil udelat "zadarmo"(krome cen za zdrazene dopisy) svepomoci, pokud clovek neni v privilegovanem.advokatnim stavu?

@judrzplzne - Na mnoho věcí nejenže nemusíte být advokát, ale dokonce nemusíte mít ani odborné vzdělání. Ovšem musíte vědět co, jak a proč učinit - a umět poznat, na co (už) nestačíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]