Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
bylo mi ukradeno kolo. Zloděj se našel, má známou trvalou adresu. Soud mu dal povinost nahradit škodu do konce období podmíněného trestu odnětí svobody.
Jakým způsobem ta náhrada má proběhnout? Musím někde žádat? Dostal jsem jen dopis od soudu, nikdo po mně nechtěl účet ani se mně na nic neptal.
T.
Městský soud v Brně mi poslal trestní příkaz, v kterém je zloděj uznán vinným. Dostal podmíněný trest a povinnost uhradit vyčíslenou škodu.
Žádné poučení, žádný popis způsobu odškodnění. Pouze, že jsem odkázán na s nárokem na náhradu škody na řízení ve věcech občanskoprávních.
Rozsudek, který máte, řeší trest, nikoli náhredu škody. O náhradě se s ním musíte dohodnout, případně soudit. Jak už bylo napsáno, pošlete mu výzvu k zaplacení. Když nezaplatí, podejte návrh na vydání platebního rozkazu. To zvládnete bez právníka. Placené právní služby pečlivě zvažte. Zloději, dlužníci a podvodníci jsou u nás velmi důkladně chránění, takže dostat z nich něco je spíš výjimkou. Proti chráněným účtům a oddlužení nezmůže nic ani exekutor. Rozsudek je psaný na tvrdém papíře, takže jeho použitelnost je velmi omezená.
Ten soudce Vás odkázal na občanskoprávní žalobu a v ní může chtít odborný posudek o ceně kola... soud poplatek a advokát tarif, cestovné, přípravu ... hmmm.
Budete mít po několika letech v ruce vítězně Platební rozkaz. Tomu se říká Pyrrhovo vítězství Chcete radu?
Pošlete mu doporučený dopis = 80,-Kč a počkejte na konec podmínky, kde sdělte, že uhrazeno nebylo, protože uhrazeno nebude. Kdo krade kolo, to je (Milan Cukrář doufám promine) nemajetná troska.
@judrzplzne - Na mnoho věcí nejenže nemusíte být advokát, ale dokonce nemusíte mít ani odborné vzdělání. Ovšem musíte vědět co, jak a proč učinit - a umět poznat, na co (už) nestačíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.