z čeho pochází hláška "eremi"? toto slovo se mi nepodařilo vyhledat. Zajímala by mě i hláška jako takové, pokud se mi ji nepodaří v dílu (filmu?) pohcopit ale i to slovo a význam.
...Statkář Kálmán hryzl nehty a co chvíli opakoval temné maďarské erömü." – V překladu to je elektrárna a nám se dosud nepodařilo zjistit, proč říkal právě to...
Nejklasičtěji ve Vražda v salónním kupé: "MEYER: Pan továrník Bierhanzel! Proboha, proč se nehýbe? TRACHTA: Mrtví se zpravidla nehýbají, pane továrníku Meyere. STEWARD (vejde): Húš, hentešárom. V tunelu něco nestalo? Všechno erömü? Zub, sviňa, pane továrníku, nebolí? TRACHTA: Pana továrníka Bierhanzla už nikdy zuby nezabolí, stewarde. Přikryjte ho. – Pánové, vraha vám v této chvíli ještě představit nemohu. Avšak než náš expres dorazí na nádraží Františka Josefa v Praze, poznáte ho sami. Bude mít na rukou tato železa. (Položí na stůl pouta.)"
To je z nějakého toho pořadu Suchý + Šlitr nebo podobní baviči z dávné historie. Nebo Wimmer. Mělo to znít jakože maďarsky, a byla to narážka na "sere mi".
Tak jsem se podíval i do cimrman-smoljak-sverak.bl/...(ba jsem prošel i všechny linky od Akt po Nebe z odkazů) a nenašel jsem další výskyt... Hledám totiž mimojiné erömü
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.