Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obec zbytečně často seká trávu

Od: lulek odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, bydlím nyní na vesnici na Vysočině, kde obec již letos potřetí seká trávu, jedná se přitom o místa, kam nikdo nechodí. Začali dříve, než v parcích v Praze, kde je mnohem hustší zalidnění a vegetace je o dva týdny napřed. Domnívám se, že by se mělo jednat o trestný čin zpronevěry. Jak to vidíte?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
Já bych si nejdříve nastudoval co je vlastně zpronevěra...

hodnocení

7x

A já se domnívám, že bys měl začít dělat něco užitečného a ne komandovat lidi okolo tebe.

Když obec poseká trávu, tak je vidět, že se obec stará o vzhled obce.

Když obec sekat trávu nebude, tak si zase budeš stěžovat, že obec nic nedělá?

Kup si zahradu a pak si můžeš rozhodovat sám, kdy a jestli trávu posekáš.

Nesouhlasím. Sekání trávy je oblíbená cesta, jak tahat z obecních peněz do vlastních. Je to věc prakticky bez kvalifikace, udělá se to levně a vyúčtuje draze. Jeho podezření je naprosto na místě, jen to není zpronevěra, ale jinak se to bude jmenovat.

hodnocení

5x

I z míst, kam nikdo nechodí, se mohou šířit zralá semena plevele do okolních zahrádek. Proto je třeba sekat. Všude, i tam, kam se nechodí. A když tam nechodíte Vy, neznamená to, že tam nechodí vůbec nikdo. Je lepší sekat častěji, dokud porost nepřerostl. Sekám tak doma, jsem na to letos už sama. Jednou jsem trochu zanedbala, tráva vysoká, sekačka se mi dusila, černý kouř, filtr byl na vyhození. Koupila jsem si nový, nainstalovala ho a sekám vesele /někdy i smutně/ dál. Je lépe, pokud se seká častěji.

Kdyby se o vás obec nestarala a z vysoké trávy Vám jenom hlava vykukovala, běsnil byste tady, proč, k sakru, nesekají.*alene*

Takhle se Vám zdá, že sekají moc. Pokud máte sám nějaký pozemek, který musíte udržovat, jistě si podle něho snadno odvodíte, jak často je třeba sekat.

Lepší sekat, než nechat džungli. Sekání zdar! *palec2* Jaga.

Takže je lepší zaplatit z obecních peněz sekání 20x za rok, když by stačilo třeba pětkrát. Jistě je, pokud jste majitel té zahradnické firmy.

bramburka
hodnocení

5x

A proc hledate pomoc na verejnem webu, a ne u sve obce? Oni Vam jiste podaji vysvetleni.
Co by za to v jinych obcich dali, kdyby se tam o verejne plochy takhle starali!

hodnocení

4x
Ne, nejde o zpronevěru, jde o vraždu. Vraždu nevinných rašících stébel trávy, dokonce masovou vraždu...

...a těch chudáků hmyzáků, co při tom přijde o střechu nad hlavou! *zed*

ttt

to je genocida, doporucuji se obratit na mezinarodni soud.

makk
hodnocení

4x

Já bych spíš řekl, že v parcích v Praze je naseta speciální parková směs travin, které rostou pomaleji a dorůstají menší výšky. Na vesnici je nejspíš to, co tam samo narostlo, což jsou traviny rychleji rostoucí dorůstající větších výšek. Je možné, že obec nemá techniku na sekání přerostlé trávy a proto ji musí udržovat kratší, aby jim to nepřerostlo a pak by si s tím nevěděli rady. Tyhle traviny je potřeba v tomto období sekat skoro každý týden, takže letos potřetí mi vůbec nepřipadá přehnané.

hodnocení

2x

zajít na policii a toto protiprávní jednání a mrhání obecními prostředky nahlásil...*bum*

rada
hodnocení

1x

Na zahradě sekám 3x ročně. Mám rád, když v trávě kvetou sedminkrásky, jetel... dnes se obecně doporučuje sekat méně kvůli tomu, aby se snížil výpar vody. Některé obce sekají i v létě, kdy týdny neprší a tráva je suchá na troud. Nejdůležitější je první seč - zakrátit první rychlý růst, pak už sekám po 2 měsících a tráva již tolik neroste. Pokud má někdo sekačku na heslo, musí holt sekat každý týden.

id
Ono to nejde u všech. Já kdyby chodila po trávě 2 měsíce nesekané, tak mám vychozené cestičky a s tím už nic nenadělám.

hodnocení

0x

Je to jakási posedlost sekáním, pozoruji to u souseda a u našeho zetáka. Jestli existuje nějaký paragraf, který to zakazuje, to nevím. My necháme travičku povyrůst, počkáme si, až připlují mraky slibující déšt a teprvka posekáme, takže určitě nebudeme stíháni za zpronevěru.*alene*

...a to sekáte v dešti proto, aby Vás při tom nikdo neviděl? *sok*

Nejde o to, že by to bylo zakázané, jde o to, že to není potřeba a obec za to platí. A jistě by bylo zajímavé zjistit, komu.

hodnocení

0x
Opravdu tam nikdo nechodí? Pokud byste chodil na procházky s děckama, nebo se psem, možná byste byl rád, že je posekáno a déti i pes se domů nevrátí plné klíšťat. Podobně, pokud jsou kolem např. zahrady a pole, tak jejich majitelé ocení, že se z obecního zbytečně nešíří plevel.
Jinak na důvod vám jistě nejlépe odpoví přímo na obecním úřadě.

mll
hodnocení

0x

Prostě nemaji co jiného na práci (taky mám pocit, že mi pod oknem hučí sekačky skoro nepřetržitě). Ale asi těžko to bude zpronevěra.

km
hodnocení

0x

vidím to tak, že to není trestný čin zpronevěry

hodnocení

0x

@lulek - Domnívám se, že by se mělo jednat o trestný čin zpronevěry. Jak to vidíte?

Domníváte se špatně:
Tr. z. § 206 Zpronevěra

(1) Kdo si přisvojí cizí věc, která mu byla svěřena, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

Ale jestli se vám něco nezdá, můžete podle z. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím obec požádat o vasvětlení, proč seká tak často a jaká je celkoví částka za tyto práce.

hodnocení

0x

Dobrý den, vadí-li vám časté sekání, tak doporučuji řešit přímo se zástupci vaší obce. Podle roznovska-travni.cz/... je počet sekání ovlivněn typem trávníku:

Reprezentativní trávník: 20-40 sečí za vegetační období, výška seče 15-30 mm.

Sportovní trávník: 25-45 sečí za vegetační období, výška seče 30-40 mm.

Užitkový trávník: 3-20 sečí za vegetační období, výška seče 35-40 mm.

Krajinný trávník: 1-3 seče za vegetační období, výška seče 60-80 mm

Osobně sekám 2x, max 3x za rok a vždy se směji sousedovi, který naopak seká min 1x za týden. Zelená poušť, při oteplení žlutá, hlína rozpraskaná, půda prakticky bez života. A co chvilu zalévá *zed*. U mě naopak - zeleno i v obdobbí bez delších dešťů, relativně živo. Zalévat prakticky nepotřebuju, protože tráva si vlhkost sama zadrží. Navíc chůze bosky je v létě hodně příjemná.

Vadí-li vám počet sekání, řešte se zástupci vaší obce. Poptejte se okolí, zda jim to také vadí a na obci ověřte, o jaký typ trávníku usilují. Věřím, že pokud bude u většiny obyvatel shoda na omezení sekání, tak obec sekání omezí. Navíc můžete argumentovat využitím prostředků na jiné oblasti. Vesnice asi nebude oplývat obrovským rozpočtem, tak za ušetřené peníze můžete pořídit něco, co bude užitečnější. A pokud i přes odpor občanů sekání neomezí, tak budete mít zanedlouho volby a můžete si zvolit jiné zástupce obce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]