Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dpp strhávání

Od: anonymka odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, mám dvě DPP...v jedné práci na hodinu 120 a podepsání růžového papíru takže mě z toho něco strhávají ve druhé 150h těch 150h budu mít celé? Když už mě v jedné práci to strhávají. Děkuji za odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Máte to úplně popletené.

Růžový papír je prohlášení, že si uplatňujete slevu na dani. V praxi to znamená, že z odměny za dohodu je vždy vyměřena daň 15 %, ale pokud máte podepsané to prohlášení, náleží Vám sleva na dani, a tedy FÚ Vám sleví a tu daň neplatíte. Tam, kde podepíšete růžový papír, máte dohodu bez daně, takže se Vám nic nesrazí a všechno, co máte vyděláno, dostanete.

U dohody, kde prohlášení podepsané nemáte, je Vám také vyměřena daň 15 %. Tuto daň Vám zaměstnavatel srazí z odměny a odvede finančnímu úřadu.

Prohlášení k dani v případě více zaměstnavatelů můžete mít podepsáno pouze u jednoho, nelze si slevu na dani uplatnit v měsíci několikrát.

anonymka
hodnocení

Takže těch 120co mám podepsaný papír mě zůstane a z těch 150hrubeho mě budou strhávat těch 15procent. Takže kolik mě zůstane z těch 150?
id
150 - 15 % je asi kolik?
anonymka
hodnocení

To mě ukazujeme 25,2 ta kalkulačka procent takže 150 mínus 25?

Ze 150 Kč/hod. je daň 22,50.

anonymka
hodnocení

Snažím se zjistit kolik mě zbude na hod čistého a nevím jak. Takže třeba 120?

150 - 22,50 = 127,50 je čistá odměna na hodinu.

hodnocení

1x

Abyste tomu správně rozuměla, měla byste se seznámit alespoň se základy placení daní. Není to složité, není to ale na jednoduchou odpověď. Zjednodušeně: Z většiny příjmů se platí daň 15 %. Existují různé slevy, které se z vypočtené částky odečítají. Pokud máte příjem ze zaměstnání, může jeden zaměstnavatel tyto slevy uplatnit za vás. K tomu se podepisuje ono růžové prohlášení. Ostatní zaměstnavatelé vám automaticky strhnou 15 %. Protože ale slevy jsou poměrně velké, může se u dohod stát, že se celé u jednoho zaměstnavatele nevyčerpají. V tom případě je výhodné podat vlastní přiznání. Pro hrubou orientaci: Např. když je jen základní sleva na poplatníka 30 840, tak z toho vyplývá, že růžové prohlášení má smysl při příjmu nad 205 600 u tohoto zaměstnavatele. Pod touto částkou je výhodnější vlastní přiznání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]