Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
moc tomu bohužel nerozumím, ale máte prosím někdo v paneláku čerpadla, fotovoltaiku? Nebo o tom přemýšlíte?
Vytápíte si a ohříváte teplou vodu sami?
Zajímala by mě osobní zkušenost někoho z nejlépe nějakého většího SVJ? Např.kolik byla investice, kolik případná dotace, prostě co to vše obnášelo a jak jste spokojení?
Vím pouze z doslechu o jednom malém SVJ do 50 bytů a tam je po letošním vyúčtování úspora obrovská a spokojenost také.
U nás mi bylo řečeno, že nelze, protože jsme na skále, nemáme pochozí střechu a máme pronajaté všechny nebytovky?
Moc všem děkuji.
Kolega to takto ma na bytovom dome (panelak), solarne panely elektro a dole bojlery a riadenie technologie okolo toho. Vyrazna uspora na nakladoch na ohrev vody, chvali to.
Jemu sa to vyplati, lebo malo bytov na poschodi (2), malo pochodi (7) a velka strecha.
Mne sa to nevyplati, 4 byty / poschodie a 12 poschodi, to potom neviem dat na strechu tolko panelov, aby to malo nejaku rozumnu navratnost. Ludia to odo mna neziadaju, moznost som ponukol.
Děkuji, o tom, že by se nám to vyplatilo, já vůbec nepochybuji. My jsme jeden dlouhý souvislý panelák s vyššími stovkami bytů, se střechou také problém není, je adekvátní k počtu bytů, prostě taková menší přistávací plocha.
Jen nechápu ty argumenty s podložím a tedy i se střechou, ta se dá určitě upravit?
Pronájmy neberu vůbec v potaz, příjem z pronájmů mi dělal letos cca 2800 Kč, což je vzhledem k možné úspoře z mého pohledu směšné...
"My jsme jeden dlouhý souvislý panelák s vyššími stovkami bytů" ...tak to se nedomluvíte ani za boha vice jak 100 majitelů, aby se shodlo je nereálné...problém je už 5 a více
@andy123: jo?..a byla to investice takového rozsahu kde základním kamenem pro úspěšnou realizaci je 100% a nic miň než 100% souhlas všech majitelů s následnou právní změnou v prohlášení vlastníka?...to asi ne
@krtek6 to určitě nebyla, žádná změna podílu vlastnictví atd., přestože u nás je to vždy vzhledem k naší velikosti investice v řádu desítek milionů.
Ale na to se přece neptám..
A ani na čerpadla tohle nebude zapotřebí, mám za to, že je ve stanovách při vyšší investici potřebný souhlas 75%? vlastníků.
problematice nerozumím a jsem spíše zastánce dálkového tepla, ale paneláky vytápěné čerpadly jsou a zaznamenal jsem pouze chválu na výraznou úsporu. myslím, že jedni z prvních byly v jihočeském táboře. podrobnosti bohužel neznám.
Dálkové vytápění proč zastáncem. Máme každý svůj kotel a to je podle mě daleko lepší.Zatopím si kdy chci, zaplatím co si propálím. Kde měli dálkové vytápění tak předělávají na kotle na každý byt.
@milous333: vlastní kotel v bytovce nikdy není finančně rentabilní, protože se vždycky najdou příživníci, kteří vegetují z toho, kdo je vedle zrovna vytápí...můj kamarád tohle řeší každou zimu...stejně jako plesnivé stěny,,, on topí jak debil a když řekne sousedům, aby zatopili taky, tak mu jen odfknou, že proč by topili, když oni mají teplo akorát...a kde to teplo asi vzali, že?...no od něj...protože jim vyhřívá stěny...centrální vytápění domu tento problém trochu řeší...ne 100% ale řeší
kotel v bytě, pokud tam být nemusí, chce jen někdo, já ne (nestarám se o to zařízení, nezabírá prostor)
při dálkovém vytápění také platím jen to co propálím.
nikdy jsem neměl potřebu si zatopit v době, kdy teplárna netopila.
@peter: v tom případě jsou tyhle možnosti
1) na Slovensku jsou jiné zákony než v ČR
2) Pokud jsou podobné jak v ČR tak to mají nelegálně
3) jedná se o ojedinělý případ, kterých je v ČR možná jak prstů na jedné ruce
Chci se zeptat, proč musíte mít souhlas všech, proč to nestačí odhlasovat na schůzi SVJ klasickou nadpoloviční většinou. Problém je v tom odpojení od teplé vody na dálku? Nebo v tom umístění fotovoltaiky na střechu?
Formálně nesouvisí teplo a elektřina. Elektřina je úplně jiný problém. Když je tepelné čerpadlo, můžete ho živit přednostně z z těch solárů. Pak se řeší buď jedno odběrné místo (to je těžší a výhodnější, ale nereálné na zvládnutí - nutnost 100 % souhlas) a nebo všem zůstane vlastní dodavatel a mohou využívat tzv. sdílení elektřiny z fotovoltaiky přes datové centrum (pokud jsou tam nějaký přebytky, dají se využít na ohřev vody).
Úplně nejvýhodnější je, aby si každý dělal vlastní ohřev vody elektrickým bojlerem uvnitř bytu a zároveň využíval sdílení fotovoltaiky, tak je to opravdu teoreticky nejvýhodnější a je dost náročné přesvědčit vlastníky, že to opravdu nejvýhodnější je (kdyby to měl dělat celý dům povinně). Kdyby se úplně dodávky TÚP zrušily, a měl každý bojler v bytě, to by byla nutnost toho 100% souhlasů všech vlastníků ke zrušení TÚP do baráku.
@anzionka: ono zde je nádherná ukázka toho, že 9z10 lidí netuší souvislosti a co obnáší vlastnictví nemovitosti
Takže nyní si pojďme vysvětlit, proč nestačí pouze 75% hlasů, ale je potřeba 100% a ani o jeden hlas méně.
1) SVJ je právní forma, jejíž hlavním účelem je správa a hospodaření se společným majetkem, který je definovám dokumentem "prohlášení vlastníka".
2) SVJ čili řeší opravy a údržby domu, jako jsou např. okna, střecha, fasáda, malby, společná elektroinstalace a podobně.
3) Zde je potřeba zdůraznit slovíčko "SPOLEČNÉ".
4) A vzhledem k tomu, že SVJ nevlastní žádnou fotovoltaiku a žádné čerpadla a podobné, což je předmětem dotazu, z logiky věci nemůže o nich jednat způsobem jakým si většina myslí. Tyto 50%, 75% a jiné SVJ odsouhlasené poměry se vztahují právě a pouze na společné věci.
Je to úplně ten samý příklad jako kdybych já doma rozhodl, že mi soused půjčí auto.
5) Tzn. aby tohle mohlo být legálně realizováno a měly by se na to vztahovat všechny práva a povinnosti vyplývající z vlastnictví bytu/jednotky musí v prvé řadě 100% vlastníků na schůzi nebo per rolam souhlasit s tímto investičním záměrem, a poté se můžou konat další tomu navazující body. Od technického řešení, způsobu rozúčtování, opět vyčíslit poměrově majetkové díly vztahující se k vlastnistcí jednotky/bytu a nakonec toho všechno zanést do prohlášení vlastníka, které řeší myslím notář a to vše se musí uložit na katastr...
6) A protože to není žádná sranda a jak už jsem psal výše, v ČR existuje pouze pár SVJ, kde tohle ke vší spokojenosti prošlo, je tedy tady téměř nulová šance toho prosadit při počtu 100 a více
7) Pokud by si někdo myslel, to nějak obejde, tak se může taky stát, že ten jeden nebo ti, kteří by s tím nesouhlasili, tak by docela lehce u soudu obstáli s jakoukoliv námítkou
8) To samé platí např. pokud by dům, který nemá balkony je chtěl dodatečně dodělat. Třeba u nás za barákem tohle všechno zdárně dotáhli, protože tam všech 24bytových jednotek ten balkon chtělo.
howg...
@krtek6: V našem prohlášení vlastníka není definovaná technologie výroby tepla (Pochybuji, že v případě tazatelky nebo jiných SVJ je to jinak). Prohlášení vlastníka definuje zejména vlastnické podíly jednotlivých jednotek a definuje prostory jednotek. Rozhodně nedefinuje technické vybavení společných částí domu, už jenom proto, že předpisy pro technické vybavení se neustále mění. Když SVJ mění jednu technologii vytápění domu za jinou, nezasahuje nijak do prohlášení vlastníka. Je to tedy normální údržba domu. Tyto náklady se schvalují podle našich stanov nadpoloviční většinou přítomných hlasů na schůzi SVJ, přičemž na schůzi musí být přítomna nejméně polovina všech vlastníků.
@anzionka: no to právě není pravda...vzhledem k tomu, že dodávka tepla a vody je v 99% případů dodávka jednoho distributora pro celý dům a uživatel si nemůže individuálně vybrat, narozdíl od dodávky elektriky do bytu nebo internetu či televize...protože páteční rozvody po baráku jsou společné, tak se na to vztahuje to co píšu... tohle není rodinný dům, kde si každý řeší všechno sám...upřímně, nechce se mi ten článek z těch SVJ norem hledat, ale přesně na tohle všechno se to vztahuje... jak říkám...to co SVJ nevlastní...musí rozhodovat 100%
@krtek6: Dodávka tepla je sice centralizovaná, ale SVJ má právo ji jako správce společných částí nahradit jiným způsobem vytápění. Pokud to nezasahuje do vlastnictví jednotek a nedochází ke změně Prohlášení vlastníka. To, že rozvody jsou společné, je přesně důvod, proč o nich SVJ může rozhodovat – a taky to tak běžně dělá. To, že si dodavatele jednotlivec nevybírá, neznamená, že změna zdroje tepla vyžaduje 100% souhlas. To prostě není pravda. Je to standardní rozhodnutí o správě společné věci. Obnova nebo modernizace topného systému se právně řadí mezi správu, ne změnu vlastnických práv. A pokud tvrdíš, že "to co SVJ nevlastní musí rozhodovat 100 %", tak je to přesně naopak. SVJ rozhoduje jen o tom, co je společné. Pokud to společné je (např. střecha, rozvody, společné vytápění), pak k tomu není potřeba 100 %, ale kvalifikovaná většina podle zákona a stanov. viz § 1206 a § 1208 občanského zákoníku.
Znáš / máš nějaký případ soudního procesu, kdy soud uznal námitku jednoho vlastníka, s tím, že s tím nesouhlasí, a na základě toho zrušil platnost hlasování o rekonstrukci vytápění v domě? Já třeba znám minimálně 5 domů, které hlasovali právě o tomto nadpoloviční většinou, jako běžnou údržbu domu.
no je to hodně na hlavu postavený...když jako jednotlivec se bude někdo chtít odstřihnout od centrálního zdroje tepla v domě, tak sice může...dát si vlastní kotel a rozvody...ale stejně musí platit i společné teplo...ale když by SVJ chtělo vyměnit zdroj tepla, tak jednotlivec co nesouhlasí má smůlu...
btw...pokud je mi známo...tak pokud je v domě nějaká kotelna nebo centrální stanice odkud se distribuuje teplo skrz dům...není to ve vlastníctví SVJ, ale v majektu distributora... takže SVJ vlastní jen ty trubky rozvedené po domě.
krtek6: Pokud má dům vlastní kotelnu, tak se nemáme o čem bavit, protože je majetek SVJ. Pokud skrz dům vede dálková distribuce tepla, tak tam může vést nadále, ale dům se na ni nemusí připojit, protože od přípojky je to zase majetek SVJ.
Ten zdroj tepla, o kterém mluvíte, není ve vlastnictví jednotlivce, ale ve vlastnictví SVJ. Pro jednotlivce je dodavatel tepla dům, ne externí dálkový dodavatelé. Tím pádem do připojení dálkového tepla může mluvit jen dům celkově (hlasováním), jednotlivec s ním žádnou smlouvu nemá.
my máme v baráku "kotelnu" a určitě naše není...nám patří jen ta místnost...zbytek patří teplárně...
@krtek6: Je to opravdu kotelna nebo jen výměník tepla? Vy máte tedy nějakou místnost, která patří SVJ, a kterou pronajímáte nějaké externí společnosti? A ta externí společnost vám zároveň účtuje dodávky tepla pro dům jako celek?
Tenhle způsob jsem v životě neviděla. Všechny domy, co znám a viděla jsem je (a že jich v Brně i v jiných městech bylo dost), tak mají buď vlastní kotelnu v majetku SVJ nebo dálkový přívod tepla, kdy teplárna má svůj vlastní objekt mimo SVJ.
já v té místnosti fyzicky nikdy nebyl páč je to zamčený...je to kutloch velikosti většího sklepa, který mají všichni majitelé...na dveřích je štítek "kotelna"...škvírou v křivých dveřích jde vidět klasické armatury kotelny...a teplo do baráku nám dodává teplárna...nikomu nic neúčtujem...stejně tak nemáme v prohlášení nic o tom, že kotelna a jeji vybavení je naše...už jsem se na to i kdysi ptal v rámci dodatečného vyregulování systému topení po zateplení domu a bylo mě potvrzeno, že to vybavení není naše...jediný kdo nám platí je Kabelovka...dneska už teda O2 za spotřebu elektriky rozvaděče na internet ve sklepě...
no...a já jsem zas nikde neviděl to, že by kotelna a její vybavení byla ve vlastnictví SVJ...
krtek6: Ta místnost, kterou nazýváte "kotelnou", je ve vlastnictví SVJ, jak jste řekl. To, že tam jsou nějaké trubky a rozvody tepla z teplárny (v majetku teplárny), to vůbec nevadí. Když si SVJ odhlasuje a dostane povolení (teplárny dost často dělají obstrukce, ale vždycky to nakonec prohrajou, tu námitku, že to není ekologický zdroj tepla, protože je to jediná námitka, co mohou legislativně u nás mít), že tam bude chtít postavit úplně jiný zdroj tepla, tak ho tam postavíte. Ty trubky, co tam jsou, necháte na místě, jen od nich budete odpojení. Výměník tam můžete také nechat, než si pro něj někdo z teplárny přijde.
"a teplo do baráku nám dodává teplárna...nikomu nic neúčtujem"
Že nikomu nic vaše SVJ neúčtuje je blbost. Máte přece zálohy za teplo, to účtuje SVJ (případně správce SVJ). Úplně stejně to budete účtovat s vlastním zdrojem tepla, jako se zdrojem z teplárny, v tom žádný rozdíl není. Vždycky to účtuje správce SVJ vzhledem k jednotlivým vlastníkům.
už spravuju 4 byty ve 3 různch domech a ještě jsem nenarazil na správce co by topení aspoň trochu rozuměl, natož s tím něco dělal navíc...přijde papír, ten připnou jako přílohu vyúčtování, čísla přepíšou k těm ostatním a hotovo...a když se na něco zeptám...tam mě odkazují na distributora...a to jsem jim dal jednoduchej úkol...zavolejte na teplárnu ať sníží vstupní hodnotu tepla do domu, protože je barák zateplený a přetápěný...neřešitelnej úkol pro ně...vůbec nechápou co po nich chci
krtek6: Po zateplení domu je nutné vždy znovu nastavit novou ekvitermní křivku odpovídají novým tepelným ztrátám objektu. Toto nastavuje SVJ (výbor), nebo dát příkaz ze strany SVJ někomu, kdo to nastavit umí (Nastavuje se to tam, kde máte výměník a regulátor tepla, co jde do topení). Po správném nastavení teplot může spotřeba klesnout o třetinu až polovinu.
Oficiálně výbor SVJ požádej, aby to udělal. Opakuji oficiálně. Trvejte na zanesení do zápisu ze schůze výboru SVJ, pokud je budeš žádat na schůzci SVJ. Na další schůzi se tázej, jestli už to udělali. Pokud se vymlouvají, že tomu nerozumí, ať jim poradí běžný topenář, je to zcela běžná věc. Když výbor SVJ řekne, že to neudělá a výbor SVJ přesvědčí většinu vlastníků, že s tím není potřeba nic dělat, tak s tím nic jako jednotlivec nenaděláš.
Zatím děkuji za reakce...
Třeba se ještě někdo objeví s opravdu osobní zkušeností.
My nemámě vlastní kotelnu,,,vše je dálkově, ale pokud se podívám zpětně na 3 poslední vyúčtování, tak se ceny za teplo a ohřev vody zvýšily o cca 30-40%, takže by se nějaká úspora opravdu hodila, zřejmě to bude nutné do budoucna řešit, pokud to stále půjde tímto tempem.
@anzionka děkuji za reakci. Naše představenstvo o tom bohužel neuvažuje,spíš argumentuje, proč to nejde. Opět to zítra nanesu, ale myslím, že to bude spíš boj s větrnými mlýny
Osobní zkušenost máme. Výbor SVJ v našem době uvažuje o tepelných čerpadlech a solárech na střeše. A jakmile o tom uvažuje, tak přesvědčí nadpoloviční většinu na schůzi SVJ. Zatím je to ve stádiu rešerší a chtějí od někoho "fundované s razítkem" návrh projektu. Staré plynové kotle, které máme v kotelně, která patří SVJ, už dosluhují, tedy to alespoň říkají. Nejsme napojení na teplo z tepláren.
Tepelné čerpadlo samozřejmě vyžaduje elektřinu a musí používat jako teplonosné médium plyny nenarušující ozónovou vrstvu. A jak máte vyřešenu situaci, kdy Slunce nesvítí?
Po roce 2030 budou muset mít tepelná čerpadla náplň s plynem, který má GWP (Global Warming Potential) < 150.
Po roce 2050 budou fluorovodíkové plyny zcela zakázány. Viz
Omezování chladiv (F-plyny) a budoucí servis tepelných čerpadel
https://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-cerpadla/27157-omezovani-chladiv-f-plyny-a-budouci-servis-tepelnych-cerpadel
Bruselská směrnice, která je toho příčinou, je zde
https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2024/573/oj?locale=cs
Ano, tepelná čerpadla opravdu potřebují elektřinu. A právě proto dává jejich kombinace s FVE perfektní smysl. Čím víc elektřiny vyrobím doma, tím méně ji musím kupovat ze sítě. Chladiva? Díky za připomenutí. Právě kvůli těmto změnám už výrobci dávno přecházejí na chladiva typu R290 (propan), která mají GWP hluboko pod limitem. A že Slunce nesvítí nonstop? To je samozřejmé. Proto se systém navrhuje tak, aby fungoval i za tmy: baterie, záloha ze sítě, optimalizace spotřeby. Proto má většina lidí tepelné čerpadlo stejně připojené k síti. Tyhle argumenty znějí chytře, technicky a ozdrojovaně, ale jsou jen způsobem, jak vyvolat strach z neznámého. Tvoje argumenty jsou jako mít obavy z výtahu, že spadne, protože přece "funguje na elektřinu". Ve skutečnosti je to jen normální vývoj.
Anzionko, vás (respektive umělé inteligence vámi zprostředkované) jsem se neptal.
Otázka směřuje na tazatele.
Myslím, že se mě otázka (tvůj příspěvek) týká, protože naše SVJ právě soláry na střechu a tepelné čerpadla zvažují pro náš dům, takže se v tom vyznám. Proto na těbě reaguji.
Je nezpochybnitelné, že nejefektivnější vytápění (příprava teplé užitkové vody, výroba elektřiny) je centrální, kde můžete zdroje centralizovat a účinně je řídit. Proto se stavěly centrální kotelny.
Cokoliv jiného, jakákoliv decentralizace, vede k dalším nemalým nákladům na sdílení energie s ostatními / ostatním v době místního nedostatku / přebytku, to znamená zvýšení nákladů na rozvodnou síť, akumulaci energie a rozúčtování mezi jednotlivce. Nepřežije to bez dotací, které nakonec platíme všichni, takže provozní náklady jsou deformované.
Jediný případ, kdy je decentralizace výhodná, je plně autonomní ostrovní systém, který plně pokrývá potřeby domu za všech okolností a nemá žádné návaznosti na ostatní.
Tak si to přeberte.
Už jen slovo "nezpochybnitelné" signalizuje ideologii, ne analýzu. Tvrdit, že centralizace je "nezpochybnitelně nejefektivnější", je jako tvrdit, že nejlepší způsob dopravy v dnešní době je parní lokomotiva, protože "se přece osvědčila". Centrální systémy trpí vysokými ztrátami, malou přizpůsobivostí a závislostí na jednom zdroji, zatímco decentralizované řešení už dnes často fungují levněji, spolehlivěji a efektivněji. Argument o dotacích je pokrytecký, protože i centrální fosilní a jaderné zdroje jsou masivně dotované.
Koukáš na to pořád jako člověk z "éry centrálních kotelen a jednoho správce", co všechno zařídí a večer kotelnu zamkne a dál se o nic nestará. Nebo jako člověk, který pracuje v teplárnách, který si představuje, že všichni by na teplárnách měli být závislí, a že to je jediná správná možnost. Jenže svět se posunul. Decentralizace není jen technický výmysl, ale odpověď na rizika, drahotu, výpadky a touhu lidí mít aspoň částečně věci pod kontrolou. Efektivita dneska znamená, kolik energie si umíme vyrobit svépomocí, za kolik peněz a s jak velkou (nebo žádnou závislostí) na někom jiném. A co se týče dotací... Než začneš kázat o pokřiveném trhu, podívej se, kolik veřejných peněz teče do uhlí, plynu nebo jádra. Dotace nejsou výmysl ekošílenců. Jsou součástí hry, kterou dnes hraje úplně každý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.