Nejste přihlášen/a.
Např. u české spořitelny nebo KB když chce klient vybrat např. 5000Kč tak dostane nabídku ze třech možností.
Ale u AIR BANK si klidně může 5000 Kč vybrat ve dvoustekorunových bankovkách.
AIR BANK má jiný bankomat než ostatní banky respektive je to řešeno HARDWAREM?
a nebo je to stejný bankomat a je to řešeno SOFTWAREM?
Zdravím, jak padlo, je to otázka SW i HW + aktuálně dostupných bankovek - menu se mění. Navíc, pokud v bankomatu je absence schránky na 200,-Kč, tak jeho kapacita na peníze je řádově vyšší (mohu vložit větší zásobu 1000/2000 bankovek). Při vkladu se samozřejmě standardně berou pokud vím všechny papírové bankovky a ty následně uloží do společné schránky - obsluha později vybere a třídí, případně ověří podezřelé bankovky.
Každá banka to má jinak. ČSOB má 3 volby. Mám pocit, ale jen pocit, že 5.000 bankovky v nabídce nejsou. Možná že jsou a já si nevšimla, nepotřebovala jsem.
Já jsem vybíral z více bankomatů - každý bankomat má 4 druhy bankovek ale existuje jich 6 druhů ( 100,200,500,1000,2000 a 5000 ) - první a poslední bankomaty nemají.
Ale jen bankomat od AIR BANK nabídne volbu bankovek takže 3600 si klidně můžu vybrat ve dvoustovkách.
Sice u ostatních bankomatů taky si můžu vybrat např. 3600 ve dvoustovkách ale ne na jeden výběr - to lze pouze u AIR BANK.
Už jsem natrefil na bankomaty které vydávaly i 100 Kč bankovky. Už si nepamatuji přesně které to byly, ale asi ČSOB nebo Komerční banky, ale nevím to určitě. Předpokládám, že by se možná našly bankomaty které mají k dispozici i bankovky 5000 Kč. Bankovky 100 Kč, 2000 Kč a 5000 Kč jsou ale v bankomatech spíše vyjímkou.
Dříve bylo skoro standardem 2 hodnoty, Spořitelna měla 1000 a 200, jiné banky (třeba Fio) 1000 a 500. Pak teprve přibyly dvoulitry, jak postoupila inflace. Dneska je standard 200, 500, 1000 a 2000.
Masaryk se zas tolik nepoužívá a bankomaty ho nemaji. Nebo jsem se s tím aspoň nesetkal.
Stovky údajně mají bankomaty ČSOB, ale nikdy jsem se s tím nesetkal osobně (mám je dost z ruky, na to, abych to častějc zkoušel, ani když jsem naposledy vymyslel částku končící na 300 stovku jsem nedostal). Za to jsem dostal stovku z bankomatu Fio v Libni na nádraží (ale když jsem to asi po roce zkoušel, tak už měl jen 500, 1000 a 2000).
Eurové bankomaty mají většinou 50 a 20. Aspoň mě se nikdy nepodařilo vybrat nic jiného, ale někdo mi říkal, že na slovensku mají i 10 a 100.
Nejlepší na to je airbank, má 200, 500, 1000 a 2000 a můžete si jich říct, kolik chcete, třeba 40 (víc jsem myslím nezkoušel, ale dohromady projde i 60 bankovek, to jsem zkoušel).
Fio má limit 10 kusů. Takže s volbou bankovek nevyberete víc jak 55000 (10x2000+10x1000+10x500).
Reifeisen mi přišla, že má každý bankomat jiný, stejně tak unikredit. Některý nabízí, jiný nenabízí, některý má 200 některý 500, některý oboje.
Česká spořitelna dává na výběr několik možností, ale nemá volbu bankovek jako takovou.
U KB jsem teda nabídku nikdy nedostal, vysypalo mi to v minimalistickém složení. Stejně tak bývalá GeneralElectric, dnešní Moneta.
V zahraničí v Itálii UBI nenabízela nic, stejně banco posta, za to bankomat, který teď dohledávám jako Monte Paschi di Siena (nevzpomínám si, že bych tam to jméno viděl, musel bych se podívat na výpis z účtu) nabízel dvacky a padesátky, ale nejvejš 10 kusů. Když jsem chtěl vybrat znova, tak neměl peníze (opravdu jsem nebyl jediný, kdo neuspěl, tak jsem to z té italštiny přeluštil dobře; nevím proč to tam je jen italsky). Tak jsem vybral v jiném bankomatu, který ani neni na mapě, ten mi těch dvacetieurovek dovolil víc, tak opravdu musím na ten výpis, BCC ALTO TIRRENO (asi to bylo 25x20=500). MPS tam mám jen jsem neznal celý název a zkratku jsem zapomněl (ono těch třípísmenkových organizací je dost). Když koukám na ten výpis, ještě si vzpomínám: BNL na mě zkoušela DCC s cca 32 korunama za euro, ale stačilo to odmítnout a transakce proběhla normálně v eurech (ono přepočítávat to do korun, když karta je eur by byl nesmysl). Jenže všechno tohle je rok 20, kdy se před prázdninama něco stalo s kurzem eura a já eura, která jsem v únoru donesl na účet musel zase vybírat (protože jinak by byly o 2 koruny dražší než v tom únoru). Od té doby jsem eura nevybíral, tak nevím, ono se toho spousta změnilo i u nás, takže vše může být úplně jiné.
Já bych řekl, že to má pod kontrolou software bankomatu. Hw je akorát dané, jaké bankovky ten bankomat má k dispozici (včetně toho, které opravdu ještě má). Ledaže by tam byl kus hw, který dostane instrukci vysypej např. 12500 a on by to vykonal, ale to se mi nezdá moc pravděpodobné. To bych čekal spíš u prodejních automatů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.