Nejste přihlášen/a.
Už mám 2 děti a přemýšlím o tom, že si nechám provést vasektomii ať mám jistotu, že se v budoucnu nestane nějaká "nehoda".
Na internetu jsem si našel možnost vasektomie bez skalpelu, ale dělá se to jen v Praze a Olomouci, kam bych musel dojet autem.
Jak je to s bolestí po zákroku? Je člověk pak schopný sám odřídit 2h cestu autem anebo je potřeba někoho, kdo by ho tam zavezl a odvezl?
Podle těch stránek prakticky nejsou žádné vedlejší zdravotní rizika, ale raději se zeptám, jestli někdo tu nemá osobní zkušenost s takovou vasektomií?
Copak bolest, ale ta analgetika a anestetika. To jste jak po flámu. Vezměte si s sebou někoho, kdo to odřídí, zatímco Vy se "zašijete" na zadní sedadlo.
Spíš se bojím té bolesti. Analgosedace je jen lokální (případně rajský plyn pro uklidnění), takže tam tyto stavy podle mě nehrozí. Představuju si to podobně, jako když má člověk lokální umrtvení u zubaře anebo na chirurgii při strhávání nehtů. Nikdy to nebylo jak "po flámu", vždycky úplně v pohodě. Jen ta bolest potom, co to přestalo účinkovat..
Osobní zkušenost jako žena nemám, ale zeptala jsem se ChatGPT a zde je odpověď:
Vasektomie bez skalpelu – cesta autem
1. Samotný zákrok:
Vasektomie bez skalpelu je šetrnější metoda, kdy se k přístupu k chámovodům používá malý vpich místo řezu. Většinou probíhá v lokálním znecitlivění, trvá cca 15–30 minut a pacienti obvykle necítí bolest (jen mírný tlak či tahání).
2. Bolest a stav po zákroku:
Bezprostředně po zákroku může být mírná bolest nebo diskomfort v tříslech, občas i pocit tíhy v šourku.
Někdy se objeví otok nebo modřiny.
Doporučuje se odpočinek alespoň 24 hodin – ideálně nohy nahoře, klidový režim.
Někteří muži se cítí dost dobře, aby odjeli sami, ale většina urologů doporučuje, aby pacient neřídil bezprostředně po zákroku – jednak kvůli možné bolesti, ale i kvůli riziku komplikací (např. krvácení nebo nevolnost při cestě).
3. Realita cesty autem (např. 2h):
Oficiálně se doporučuje mít doprovod, zvlášť pokud cesta trvá déle než pár minut.
Po 2hodinové cestě autem hned po zákroku se může bolest zvýšit kvůli otřesům a dlouhému sezení – není to ideální.
Někdy lékaři ani neumožní řidiči hned odjet, pokud je pod vlivem analgetik či sedativ.
Doporučení:
Zařiď si doprovod, pokud to jen trochu jde. Alespoň na cestu zpět.
Nebo si zajisti ubytování na jednu noc poblíž kliniky – což někteří muži volí právě z tohoto důvodu.
Po zákroku se budeš pravděpodobně cítit relativně v pohodě, ale klid je důležitý pro bezproblémové hojení.
Pokud chceš, můžu ti najít konkrétní kliniky, jejich recenze nebo praktické informace (cena, dostupnost termínů, jak dlouho trvá rekonvalescence apod.).
jm - jediný rozdíl mezi mužem bez vasektomie a mužem po ní je v tom, že ten druhý má ujakulát bez "potvůrek s bičíkem", aby nemohl plodit, ale jinak funguje normálně - souloží, masturbuje, ale stříka "plonkovou" tekutinu. O zvýšené nebezpečí rakoviny tedy nejde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.