Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Unavené plíce jako po běhu bez příčiny

Od: martinn odpovědí: 14 změna:

Včera jsem zažil zdravotní potíž, se kterou jsem se nikdy nesetkal. Je mi 37, NEKUŘÁK, abstinent, pracuji jako řidič z povolání, v posledních dnech jsem nedělal žádnou fyzicky náročnou práci ani nesportoval či jinou fyzicky náročnou činnost.

Ráno jsem cítil, že mi hapruje tlak - nevím jestli byl nízký nebo vysoký, cítil jsem rychlý tep, únavu, fyzickou slabost.

Měl jsem jít na odpolední směnu a tak jsem si říkal, že počkám třeba to odezní. Odeznělo to asi po hodině, ale odpoledne se to kolem 3 odpoledne vrátilo, pomáhalo mi dýchat čerstvý vzduch venku. A stav se zase nějak stabilizoval.

V 6 odpoledne jsem si všimnul, že v plicích cítím, že jsou jakoby unavené, jako bych právě běžel třeba kilomer abych stihnul vlak. Prostě takový ten pocit co máte po běhu, kdy už sice nepopadáte dech, ale tak po 15 minutách když jen cítíte jak plíce jsou unavené, udýchané, nedýchá se zrovna nejlíp, je potřeba si odpočinout.

Nechtěl jsem s tím jít dnes hned k dotorovi, že počkám a uvidím jestli to v dalších dnech zmizí, kdyby ne tak v pondělí tam půjdu.

Ale zajímá mě jestli se s tímto někdo setkal, a co za tím může být?

Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

Klidně infarkt nebo embolie.

K doktorovi běž hned a radši to přihraj.. Za volant bych s tim bez vyloučení nelezl.

helenka
Ta plicní embolie mě taky napadla. To fakt ale není sranda.
Jinak kolegyni se blbě dýchalo, když se jí zablokovala hrudní páteř.
Jinak problémy s dechem můžou být u více nemocí: od astmatu, před COVID a stavy po něm po sarkoidózu třeba.

hodnocení

3x

Přidám ještě jednu možnost a to astmatický záchvat.

hodnocení

2x

Ano, s něčím podobným jsem se setkal. Může se jednat o návaly úzkostí / úzkostné stavy / panické ataky, které mají TYTO projevy. Někdo s tím běží k lékaři, někdo to "rozdýchá"sám. Akutně by mohly mírně pomoct doplňky s hořčíkem. Když jsem byl s tím stavem jednou na pohotovosti, taky mi dali hořčík, ale jinak nic. Dále jsem to neřešil.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, nemůže to být následek prodělaného covidu? Někdo je bez následků, jiný má zdravotní problémy a další ani neví, že covid prodělal a také má ty následky. Možná už v pondělí bude pozdě (to nechci strašit třeba náběhem na infarkt), tak si do ordinace toho praktika raději zavolejte a přesně tak, jak zde, mu to popište. Zdravím!

liska5
hodnocení

0x

Zažila podobné kdysi, když na mne lezla nějaká viroza. To jsem měla až kolapsové stavy a místo, abych vyšla nakoupit, tak jsem se zas vrátila do postele. U Vás to může být cokoliv, třeba srdíčko. K tomu doktorovi zajděte, i když se Vám udělá líp.

hodnocení

0x

Je vidět, že sportovec nejsi. jinak bys věděl, že se neběhá na kyslíkový dluh, tzv. anaerobně, to na kilometr nedá ani atlet. Anaerobně se běhá maximálně stovka.

Vypadá to opravdu na to zde zmíněné astma. Dá se s tím žít, musíš uvolnit pajšl vsedě, opřený lokty o kolena a hlavně se u toho nestresovat. V těžších případech se aplikuje bronchodiladační sprej.

Vzhledem k tvé profesi to může být i od páteře.

Nejlíp to zjistí doktor. Možná...

runner2

Dvoustovka, ctvrtka je ciste anaerobni sprint. A pulka se taky behava v anaerobnim pasmu.

Ale jo. Ovšem co vydáš na stovce, to bys na čtvrtce nedal.

hodnocení

0x

Něco podobného jsem zažila, když mi odešly ledviny. A mnoho spolupacientů tohle říká také. Normálně jsme se topili. Plíce plné vody. Občas se mi tohle znovu stává, museli mi napravit chlopeň v srdci. Na nic raději nečekej, běž k doktorovi. Může to být ledacost a ani jedno není jednoduché.

ltz
hodnocení

0x
Určitě běžte k doktorovi. Můj známý měl podobné nebo stejně potíže. Doktor ho poslal na cardio, které je ve vedlejším městě. Tam dojel v pohodě svým autem, ale po vyšetření na cardiu mu doktor už zakázal pohyb, chůzi a zavolal sanitku a ta ho hned odvezla do nemocnice. A to se přitom ani nějak těžce necítil. V nemocnici zjistili plicní embolii a zvětšené srdce. Dostal nějaké prášky, nemusel na operaci.

km
hodnocení

0x

imho může to být i prachobyčejná viroza

hodnocení

0x

Můj syn měl velmi podobné potíže a zjistili mu spontánní pneumotorax. Byl 3 dny na JIPce a naštěstí se plíce rozepnula, jinak by musel na operaci, kdy se plíce přišívá zevnitř k hrudníku.

hodnocení

0x

Trochu v tom čtu naprosto stejné příznaky jako já. Kolikrát se to stalo, pocit na infakrt (jako utažená kravata kolem krku )), semtam občas na omdlení), pocit nemožnost se nadechnout není? Pomůže na to být v klidu a nebo spíš dělat stejným tempem, co jste v dané chvíli? Pocit, že mi špatně pumpuje srdce. Tep hodně vysoký, spíš ale chaotický, ani chytré hodinky neidentifikovaly puls a když vůbec tak nad 150.
Máte pocit, že nevíte, jestli vám je teplo nebo zima? (nebo spíš, chodíte často hodně oblečený)? Trvá vám déle, než se ""teplotně aklimatizujete?

Příčina nějaká je? Nebo spíš, co si myslíte, nebo odpozorováno že je přičina? U mě jsme zpozoroval(v zimních měsících), že to nějak souvisí s pohybem(nebo v kombinaci s vyjetím ven do zimy)), ale náhle ta ataka přijde spíš s nějakým zpožděním, klidně i když jsem po 15 min na místě. Do loňska nic takového jsem neměl.

Taky nevím co to je, u doktora jsem s tím nebyl. Tlaky mívám nízké.

Taky by mě zajímalo, co mi to je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]