Nejste přihlášen/a.
S tou takzvaně "nezabezpečenou" nebo "veřejnou wifi" wifi je to překonaný mýtus: vždyť přece všechno jede přes HTTPS certifikáty zaručující integritu a pravost protistrany
1. moderní operační systém (2017+)a webový prohlížeč a aplikace jsou dělané tak, aby hodně znemožnili se uživateli připojit na HTTP protokol nebo na podvržené HTTPS, větčinou je to přes x upozornění, a někdy to ani nedovolí (což není přímo nezabezepčená wifi)
2. Zabezpečená wifi (s heslem) defacto neznamená žádné záruky, pod to není wifi síť ,které věříte a ještě si nedáte pozor, že si někdo neudělá wifi stejného názvu(pak by ale nesedělo heslo, resp. oboustrané ověření hesla, ale mohou být případy, kdy někdo přehlédne, že wifina jemu známému názvu se objeví bez hesla). I na zabezpečené wifi síti, pokud nevíte, kdo za ni stojí, vám může útočník dělat nekalosti v kroku 1 (prolomit HTTPS , ale to právě by browser/OS/appka měla poznat)
3. Nezabezpečená wifi síť jenom znamená to, že linková data jsou vzduchem přenášena čitelná každému, kdo jde okolo (logicky, protože wifi nemá heslo). Je to trochu složitější, detail je, odposlouchavatel může linková data wifi sítě dešifrovat jenom pokud začal zachytávat než se daný user na tu wifi síť připojil(a asi to závisí na konfiguruaci sítě, protože i wifi síť bez hesla může být šifrovaná a obráceně a taky různé režimy šifrování právě mohou hrát roli pro tenhle detail). A opakuju, jde o linková data wifi sítě, což nemá nic společného s použitím šifrování HTTPS provozu pomocí TLS.
Což tedy neznamená , že wifi síť s heslem= bezpečná
Což tedy neznamená , že wifi síť bez hesla= automaticky všechna data jsou čitelná(ani všem ani odposlouchovateli), je nad tím ještě to HTTPS, které je potřeba hlídat, jestli není narušené
No... a já bych to shrnul takhle... pokud použiju aplikaci banky v telefonu (nikoliv internetové bankovnictví přes prohlížeč v telefonu), tak mi může být zabezpečení či nezabezpečení veřejné wifi vcelku buřt... zabezpečení je záležitostí appky.
Vaše odpověď je protimluv a vaše dvě věty si navzájem odporují:
1) Vždy je jen otázka času, kdy je nějaké zabezpečení prolomeno nebo se využije (mnohdy letitý) bug či open doors.
2) S nástupem ej áj to bude jen gradovat. Ať si každý dělá co chce, já do banky budu přistupovat pouze z bezpečné domácí sítě nebo přes mobilní data.
---
Ergo podle první věty neexistuje bezpečná domácí síť ani mobilní data.
U Airbank jsem už docela dlouho. Internetové bankovnictví jsem nepoužil už několik let, všechno pohodlně vyřeším a aplikaci. Upřímně se bojím, že už bych si ani nevzpomněl na heslo, protože jsem si zvykl na přihlášení otiskem prstu.
Aplikace je jednoduchá, přehledná, intuitivní. Osobně ji považuji za nejlepší jakou jsem kdy měl možnost zkusit.
Já se přihlašuju na počítači i v mobilu. Na každou aplikaci jiné heslo. Na počítači internetové bankovnictví a v iphone "my air".
Je to moje hlavní banka a většinu komunikace dělám přes appku v mobilu. Appka je docela srozumitelná, z PC se přihlašuji minimálně. Ale jen taková poznámka - pokud se nechce přihlašovat přes internet, tak to tam bude muset chodit osobně (i z toho mobilu se přihlašuje přes internet).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.