Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zánět fascie / patní ostruha - jak nejlíp řešit? Podělte se o zkušenosti

Od: nimha® odpovědí: 11 změna:

Od konce března řeším bolest pat, trochu jsem tehdy přetáhl běžky + mám asi 25 kg nadváhu.

Bohužel to zmizelo jen na jedné noze, na té druhé se to naopak zhoršuje. Podle všech znaků zánět plateární fascie, resp. patní ostruha. Načetl jsem o tom už poměrně dost, ale zajímal by mě názor někoho, kdo už to řešil - co pomohlo a co ne?

Bohužel běžný ortoped má typicky volno tak za půl roku, takže by mě i potěšil tip, kam s tím zajít (v Praze). Zatím jsem pořídil asi šestery měkké boty na doma i na ven, nějaké gelové vložky a podpatěnky do běžných bot (ty nic moc), mažu to flectorem a voltarenem (tam ovšem píšou jen 14d max), teď nějakou konopnou mastí a začínám nějaký cviky podle YT. No furt to je horší a horší. Teď jsem začal chladit ledem.

Co by mě také zajímalo, jak to vlastně celé je. Za zánětu se po čase - pokud neodezní - vyvine ta ostruha? Pokud jo, za jak dlouho (jak dlouho mám čas)? Někdo mi říkal, že ta ostruha vlastně není problém, nebolí a nic nedělá... je to tak? Nebo, i když se vyléčí ten zánět, tak ta ostruha pak způsobuje, že se to vrací zas a znova? Co se většinou zmiňuje jako úspěšné - rázová vlna - to dokáže rozbít i tu ostruhu nebo ta se dá odstranit jen operativně (do čehož jít nechci)?

Předem díky za Vaše info!

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

0x

Rázová vlna,tchánovi stačilo jednou a pokoj, teta 2x a pokoj.

id
hodnocení

0x
Mě rázová vlna nepomohla. Pomohla mě mořská sůl zakoupeno ve zdr.výživě cca
2kg. Nasypat na plech a ohřàt v troubě max na 40 st., zasypat si chodidla a nechat působit do vychladnutí. Já vydržela 14 a po bolestech.
Pozor - nespálit si chodidla !

prostromek
hodnocení

0x

Na poliklinice Prosek je mnoho ortopedů. Obvolat, kdo má dřívější termín.

--------------------------

Mě ultrazvuk nepomohl.

Nepomohlo ani ozařování v Krči.

-------------------------

Až domácí aplikace zábalu spařených bezinkových listů na noc.

Pod igelitem.

Po 3 aplikacích snížení bolesti každá o 1/3, 4. den bez bolesti.

Dodržena plná 10 denní kůra. Před 15-20 lety. Od té doby již žádný problém. Trápilo mě to rok a doktor už mě chtěl hnát pod kudlu/sekáček. Ale zánět tam nebyl.

doplněno 28.05.25 18:57:

Rázovou vlnu jsem zvažovala, ale tenkrát byla cena okolo 4000, tak jsem do ní nešla.

doplněno 28.05.25 19:49:

Ještě doplním - chodila jsem pouze k obvodnímu lékaři, potřebovala jsem neschopenku a na ta ošetření mě posílal on.

Tudíž žádný ortoped se nekonal.

hodnocení

0x

Tady se to probíralo před dvěma roky:

poradte.cz/...

Já tedy po těch dvou letech musím napsat moji zkušenost a jak to dopadlo.

9 rázových vln - čím dál tím hůř

8 laserů - nic

8 ultrazvuků - nic, bolest stále pokračuje

Už mě chtěl vzít ortoped na operaci, které jsem se chtěla vyhnout a tak mi ještě napsal 5 x ozařování. Pomohlo aspoň tak, že při chúzi netrpím bolestí. Kupuji si boty s vyměkčenou patou, používám kožené podpatěnky.

Rady, které jsem taky využila, jako horká sůl, homeopatika aj, byly naprosto k ničemu. Takže tak.

Ostruhu odstraní pouze operace, žádná rázová vlna.

hodnocení

0x

Za mne : rázová vlna nic moc. Ozařování v Brně na Žluťáku pomohlo, momentálně bez problémů.

hodnocení

0x

Manželovi pomohl přípravek z lékárny, jmenuje se to HEKLA LÁVA. Využíval dve balení, od té doby má klid, je to několik let.

hujer

S Hekla lavou já mám špatné zkušenosti- bral jsem (je to homeopatikum) cca 2 roky bez účinku...Na mě nepůsobí.

Takže, jak píší jiní- nepřetěžovat, orážet, protizánětlivá opatření. Nechal jsem tomu volný průběh, bolest sama ustoupila

a mám cca 10 let pokoj. Bolest je způsobena zánětem v okoll výrůstku a taky jsem se nenechal řezat.

hodnocení

0x

Mám s tímto problémy, protože mám ploché nohy + problémy se zády (skolióza + Scheuermann) a při stavbě baráku jsem to dorazil.
Takže zborcená klenba a se zády nějak žiju.

To způsobí přetěžování té šlachy co vedek patě = zánět = tělo si pomáhá zvápenatěním šlachy = ostruha = bolest.

Šel jsem na to od příčiny a začal jsem cvičit nohy. Po cca. 3 měsíčním cvičení každý den 5-10 minut u televize byla znatelná úleva.
Pak jsem začal lajdačit a bolest se vrátila. Takže teď začínám zase znovu denně. :)

Jinak zaplatil jsem si kurz na idealmove.cz a koupil tu jejich super (drahou) podložku, ale nelituji, funguje.

hodnocení

0x

U mě pomohla rázová vlna. Vydrželo to 6 let a teď se o slovo hlásí druhá noha. Tak abych zase přispořil a doufal, že to pomůže.

lll
hodnocení

0x
Chytlo mě to před lety, pořád bolelo víc a víc, a když už jsem skákal po jedné noze pouze (furt jsem doufal že to přestane samo), tak jsem došel (doskákal) k obvoďákovi, ten mě poslal za ortopedem, tehdy stačilo jen vyčekat krátkou frontu, neobjednávalo se, a ortoped mi pod patu narval bez velkého přemýšlení nějakou velkou injekci (čeho už jsem zapomněl, možná calciovku?, bylo to tehdy Na parníku, na Černém mostě), a říkal že uvidíme, že někteří už podruhé nepřijdou. No a u mě to bylo taky tak, teda měl jsem týden doma jen polehávat, chodit jen na záchod, což jsem dodržel. A po týdnu po bolesti !
A už mi to vydrželo skoro 15 let.
doplněno 29.05.25 15:55: Vyrobil jsem si to sám, šel jsem tehdy z blbosti víc kilometrů v pantoflích! (Dneska už vím že kdybych šel bos tak se mi to nestane)

hodnocení

0x

Jak vidíte pomáhá každému něco jiného. A tak funguje celé zdravotnictví.

Mně osobně pomůže vždy ultrazvuk, ale přetím jsem vyzkoušel skoro vše a nepomohlo nic. Ani injekce přímo do paty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]