Nejste přihlášen/a.
Od konce března řeším bolest pat, trochu jsem tehdy přetáhl běžky + mám asi 25 kg nadváhu.
Bohužel to zmizelo jen na jedné noze, na té druhé se to naopak zhoršuje. Podle všech znaků zánět plateární fascie, resp. patní ostruha. Načetl jsem o tom už poměrně dost, ale zajímal by mě názor někoho, kdo už to řešil - co pomohlo a co ne?
Bohužel běžný ortoped má typicky volno tak za půl roku, takže by mě i potěšil tip, kam s tím zajít (v Praze). Zatím jsem pořídil asi šestery měkké boty na doma i na ven, nějaké gelové vložky a podpatěnky do běžných bot (ty nic moc), mažu to flectorem a voltarenem (tam ovšem píšou jen 14d max), teď nějakou konopnou mastí a začínám nějaký cviky podle YT. No furt to je horší a horší. Teď jsem začal chladit ledem.
Co by mě také zajímalo, jak to vlastně celé je. Za zánětu se po čase - pokud neodezní - vyvine ta ostruha? Pokud jo, za jak dlouho (jak dlouho mám čas)? Někdo mi říkal, že ta ostruha vlastně není problém, nebolí a nic nedělá... je to tak? Nebo, i když se vyléčí ten zánět, tak ta ostruha pak způsobuje, že se to vrací zas a znova? Co se většinou zmiňuje jako úspěšné - rázová vlna - to dokáže rozbít i tu ostruhu nebo ta se dá odstranit jen operativně (do čehož jít nechci)?
Předem díky za Vaše info!
Na poliklinice Prosek je mnoho ortopedů. Obvolat, kdo má dřívější termín.
--------------------------
Mě ultrazvuk nepomohl.
Nepomohlo ani ozařování v Krči.
-------------------------
Až domácí aplikace zábalu spařených bezinkových listů na noc.
Pod igelitem.
Po 3 aplikacích snížení bolesti každá o 1/3, 4. den bez bolesti.
Dodržena plná 10 denní kůra. Před 15-20 lety. Od té doby již žádný problém. Trápilo mě to rok a doktor už mě chtěl hnát pod kudlu/sekáček. Ale zánět tam nebyl.
Rázovou vlnu jsem zvažovala, ale tenkrát byla cena okolo 4000, tak jsem do ní nešla.
Ještě doplním - chodila jsem pouze k obvodnímu lékaři, potřebovala jsem neschopenku a na ta ošetření mě posílal on.
Tudíž žádný ortoped se nekonal.
Tady se to probíralo před dvěma roky:
Já tedy po těch dvou letech musím napsat moji zkušenost a jak to dopadlo.
9 rázových vln - čím dál tím hůř
8 laserů - nic
8 ultrazvuků - nic, bolest stále pokračuje
Už mě chtěl vzít ortoped na operaci, které jsem se chtěla vyhnout a tak mi ještě napsal 5 x ozařování. Pomohlo aspoň tak, že při chúzi netrpím bolestí. Kupuji si boty s vyměkčenou patou, používám kožené podpatěnky.
Rady, které jsem taky využila, jako horká sůl, homeopatika aj, byly naprosto k ničemu. Takže tak.
Ostruhu odstraní pouze operace, žádná rázová vlna.
Manželovi pomohl přípravek z lékárny, jmenuje se to HEKLA LÁVA. Využíval dve balení, od té doby má klid, je to několik let.
S Hekla lavou já mám špatné zkušenosti- bral jsem (je to homeopatikum) cca 2 roky bez účinku...Na mě nepůsobí.
Takže, jak píší jiní- nepřetěžovat, orážet, protizánětlivá opatření. Nechal jsem tomu volný průběh, bolest sama ustoupila
a mám cca 10 let pokoj. Bolest je způsobena zánětem v okoll výrůstku a taky jsem se nenechal řezat.
Mám s tímto problémy, protože mám ploché nohy + problémy se zády (skolióza + Scheuermann) a při stavbě baráku jsem to dorazil.
Takže zborcená klenba a se zády nějak žiju.
To způsobí přetěžování té šlachy co vedek patě = zánět = tělo si pomáhá zvápenatěním šlachy = ostruha = bolest.
Šel jsem na to od příčiny a začal jsem cvičit nohy. Po cca. 3 měsíčním cvičení každý den 5-10 minut u televize byla znatelná úleva.
Pak jsem začal lajdačit a bolest se vrátila. Takže teď začínám zase znovu denně.
Jinak zaplatil jsem si kurz na idealmove.cz a koupil tu jejich super (drahou) podložku, ale nelituji, funguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.