Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můj bývalý učitel je nemocný

Od: studentka odpovědí: 4 změna:
Dobrý den. Jsem necelý rok po škole. Dnes jsem cestou do práce potkala jednoho svého učitele z VŠ, žije ve městě, kde pracuju a už jednou jsme se potkali. Říkal, že jeden z učitelů, který mě několik semestrů učil a kterého mám moc ráda (skvělý učitel, přiměřeně přísný, ale žádný škrtič, jeho přednášky i semináře jsou mezi studenty pověstné, je to jeden z nejoblíbenějších učitelů katedry) je velmi vážně nemocný, prý to přišlo z ničeho nic. Nejde o rakovinu, ale o jinou nevyléčitelnou nemoc. Co jsem se dívala, tak většina pacientů pár let po stanovení diagnózy na tuto nemoc umírá.
No a o co mi jde - Nesmírně mě to zasáhlo a přemýšlím, zda je vhodné mu napsat, že na něj myslím. Sama jsem v dětství přišla o tátu a pamatuji si, jak blbě mi bylo z „ach, to mě mrzí." Ale zároveň je mi blbý mlčet, když to vím.
Vím, že tady je spoustu životem protřelých lidí, tak bych se ráda zeptala - je to vhodné, nebo je to blbý? Mám radši mlčet a jenom se za něj večer pomodlit?
Děkuju a klidný večer

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

3x
Napište mu. O jeho nemoci nic nepište, jen neutrální 1 větu třeba ... život přináší různá úskalí ... hlavně vyjmenujte proč na školu díky němu ráda vzpomínáte.

riva
hodnocení

1x

Snad každého kantora potěší, když si na něj žáci vzpomenou v dobrém.

hodnocení

1x

Měla jsem kdysi na ZDŠ třídní, učila nás češtinu. Paní Svatava. Vedla nás k lásce k literatuře, k četbě, k mateřskému jazyku, byla mírná, hodná, ale zároveň přísná na povinnosti. A pokud bylo třeba, uměla se za své žáky postavit.

Roky utíkaly a já na ni v dospělosti velice často v dobrém vzpomínala. Měla svátek začátkem května a já si vždycky říkala, že by určitě měla radost, kdybych jí jako její bývalá žákyně napsala, popřála zdraví a svěřila se jí, co všechno pro mě jako člověk znamenala. Jak nás připravila do života.

Ale připadalo mi to takové...jako vstup do soukromí, jak určité vtírání. Dneska vidím, že to nebyla pravda.

A pak najednou už nebylo komu napsat. Lituji toho dodnes.

Proto napište, dokud je čas. O špatném zdrav. stavu pomlčte, spíš poděkujte za všechno, co vám, studentům, pán dal, co pro vás znamenal. A popřejte mu zdraví. Určitě bude rád. Aby nebylo pozdě. *plac* Jaga.

hodnocení

0x

Dobrý den, jestli zvažujete nad napsáním dopisu, tak jej napište. Osobně bych jej ale napsal v duchu poděkování za přístup a co vás naučil a případně ještě něco, za co si jej vážíte. Zmínky o nemoci bych vynechal. Jak sama píšete, jak vám bylo blbě z lítostivých řečí a mám to podobně a spíše by mě to naštvalo. Proto bych se tomu vyhnul i v komunikaci s ostatními. Navíc tipuju, že už jak vám to řekl, tak jste na to nějakým způsobem reagovala, tak nač se opakovat.

Naopak ten dopis se samotným poděkováním díky by jej mohl potěšit a potvrdit mu, že práci, kterou vykonával, nevykonával zbytečně a zanechal v dalších generacích svou stopu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]