Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brýle z Polska

Od: ringo® odpovědí: 10 změna:

Údajně se vyplatí nechat si udělat brýle v Polsku. Má někdo zkušenost? Popř. může být český recept, nebo si mě vyšetří sami?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vili
hodnocení

3x
Koupil jsem tam už během let troje brýle. Při návštěvě očního jsem si vždy nechal napsat poukaz a jednou nechal zrovna změřit PD, což je vzdálenost zornic, a tu vždy nahlásím, i když si to sami měří. V Polsku mají v optikách u hranic už s Čechy zkušenosti, asi bych ale nejezdil o víkendu, za prvé hodně malých optik je zavřeno a za druhé je v nich nával. Po vybrání obrouček a skel jsem si vždycky nechal brýle poslat kurýrem a v pohodě.
Poznatky mám takové, že někde se nedá platit kartou. Někde jsou obroučky a skla drahé jako u nás, zvláště v optikách v obchodních centrech. Někde zas nelze najít bankomat bez poplatku, takže je cena vyšší. Pokud máte na kartě navíc zakázáno DCC, tak vám bankomat nemusí vydat peníze ani s odsouhlasením poplatku.
Napoprvé jeďte někam jakoby na výlet, naplánujte si třeba nějakou památku, a po cestě se stavte v optice. Bude lepší, když si zjistíte, jak se v ní dá platit.
Pokud ale plánujete například profláklou Kudowa Zdroj, tak tam jsou snad 3 optiky, z toho dvě fungují výhradně na turistické bázi. Nabídnou kafe, vyčistí jako pozornost stávající brýle, mají záchod pro nakupující apod. Jsou to takové spíš menší maloměstské, ale vybrat levnější a zároveň hezké obroučky se dá. Já ale jezdím ještě dál, pokaždé spíš náhodně, protože někde si zrovna z nabídky nevyberu, takže už nejsem schopen potvrdit současný stav.
Ale co jsem tedy za ty roky vypozoroval, tak jestli chcete opravdu ušetřit, tak po započtení dopravy a jídla už to tak skvěle nevypadá. Já tam vždy sežeru za ten den jídlo snad za tisícovku, a když vezmu rodinu a někde zaplatíme vstup na památku a nějaké zmrzliny, tak jsem těžce v mínusu.
hodnocení

Mám vlak zdarma a času dost, tak asi Český /tedy Polský/ Těšín. Díky za rady. Šlo mi spíš o to, že když už tam pojedu na nákup, tak bych spojil příjemné s užitečným.

hodnocení

2x
Mám to do Polska přes kopec, nechal jsem si udělat od nich několikery brýle a vždy pohoda. Od doktora si přinesu papír a udělá jak je třeba. Neříkám, že úplně stejný, ale opravdu hodně podobný jsem viděl u nás v optice za dvojnásobek.

pasta
hodnocení

2x

Mám to do Polska kousek. Tady v Grand Optical jsem si nechal oči změřit, abych tam nemusel čekat frontu na měření zraku. Obroučky jsem si vybral, žádnou zálohu NECHTĚLI, u nás vždy! Za týden mi přišla sms, že brýle jsou hotové. Úspora 1.500,-Kč oproti cenám u nás, kvalita stejná.

makk
hodnocení

1x

Recept nepotřebujete, pokud pojedete do míst, kam obvykle Češi jezdí nakupovat, tak se připravte na to, že tam bude dost nával. O něco levněji to vyjde, ale mě to nepřipadá o tolik levnější, aby se to vyplatilo. Problém je, že když pak potřebujete nějakou úpravu (přihnout pacičku...) tak musite zas do Polska, nebo si to udělat sám, protože v české optice polské brýle poznají a nechtějí s tím nic mít (oni říkají, že je to nekvalitní a mohlo by to prasknout a pod, samozřejmě problém asi bude jinde, ale já je chápu).

Kdo to je: oni říkají? Brýlové obroučky stejné značky jsou u nás i v Polsku stejné, bez rozdílu v kvalitě. A případná úprava nebo oprava, to je věc ochoty. Nikdy jsem se v Polsku nesetkala s nějakou neochotou, obvykle spíš s větší vstřícností.

makk

Oni = pracovníci libovolné české optiky. Nevím jak to poznají, já s tím zkušenost nemám, ale už jsem několikrát slyšel, že lidem řekli "To máte z Polska, to vám dělat nebudeme, to by mohlo prasknout" (nebo jiná výmluva).

asd1

To je častá věc - nekoupil sis u nás tak na tebe kašlem. Lehčí forma vydírání... Podobně i servis zahradní techniky a opravujou jen to co jsi koupil u nich.

Polsko má jedinou výhodu že zajedeš osobně a zkoušíš na místě, cenově je řádově výhodnější čína (resp Tchajwan - někdo tu dával odkaz kde objednává) - pošleš zadání a přijdou ti hotové.. Jen je třeba poslat kompletní údaje, rozteč očí/ umístění do čočky i výškově atd.

makk

Jenže ten doktor (aspoň ten náš) také používá tu lehčí formu vydírání a po několikahodinovém čekání vám pak řekne, že jestli si nekoupíte brýle v jeho optice, tak že vám je měřit nebude. Ať prý mě to změří ta, kde to budu kupovat.

occhi4
hodnocení

0x

Jestli vám jde o ušetření, tak bych spíš vsadil na kvalitu a tou je dle mé zkušenosti titan. Plastová skla je třeba mýt vodou s jarem a neutírat - nevzniknou tak žádné rýhy. Takové brýle vydrží 10+ let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]