Nejste přihlášen/a.
Údajně se vyplatí nechat si udělat brýle v Polsku. Má někdo zkušenost? Popř. může být český recept, nebo si mě vyšetří sami?
3x
Poznatky mám takové, že někde se nedá platit kartou. Někde jsou obroučky a skla drahé jako u nás, zvláště v optikách v obchodních centrech. Někde zas nelze najít bankomat bez poplatku, takže je cena vyšší. Pokud máte na kartě navíc zakázáno DCC, tak vám bankomat nemusí vydat peníze ani s odsouhlasením poplatku.
Napoprvé jeďte někam jakoby na výlet, naplánujte si třeba nějakou památku, a po cestě se stavte v optice. Bude lepší, když si zjistíte, jak se v ní dá platit.
Pokud ale plánujete například profláklou Kudowa Zdroj, tak tam jsou snad 3 optiky, z toho dvě fungují výhradně na turistické bázi. Nabídnou kafe, vyčistí jako pozornost stávající brýle, mají záchod pro nakupující apod. Jsou to takové spíš menší maloměstské, ale vybrat levnější a zároveň hezké obroučky se dá. Já ale jezdím ještě dál, pokaždé spíš náhodně, protože někde si zrovna z nabídky nevyberu, takže už nejsem schopen potvrdit současný stav.
Ale co jsem tedy za ty roky vypozoroval, tak jestli chcete opravdu ušetřit, tak po započtení dopravy a jídla už to tak skvěle nevypadá. Já tam vždy sežeru za ten den jídlo snad za tisícovku, a když vezmu rodinu a někde zaplatíme vstup na památku a nějaké zmrzliny, tak jsem těžce v mínusu.
1x
Recept nepotřebujete, pokud pojedete do míst, kam obvykle Češi jezdí nakupovat, tak se připravte na to, že tam bude dost nával. O něco levněji to vyjde, ale mě to nepřipadá o tolik levnější, aby se to vyplatilo. Problém je, že když pak potřebujete nějakou úpravu (přihnout pacičku...) tak musite zas do Polska, nebo si to udělat sám, protože v české optice polské brýle poznají a nechtějí s tím nic mít (oni říkají, že je to nekvalitní a mohlo by to prasknout a pod, samozřejmě problém asi bude jinde, ale já je chápu).
Kdo to je: oni říkají? Brýlové obroučky stejné značky jsou u nás i v Polsku stejné, bez rozdílu v kvalitě. A případná úprava nebo oprava, to je věc ochoty. Nikdy jsem se v Polsku nesetkala s nějakou neochotou, obvykle spíš s větší vstřícností.
Oni = pracovníci libovolné české optiky. Nevím jak to poznají, já s tím zkušenost nemám, ale už jsem několikrát slyšel, že lidem řekli "To máte z Polska, to vám dělat nebudeme, to by mohlo prasknout" (nebo jiná výmluva).
To je častá věc - nekoupil sis u nás tak na tebe kašlem. Lehčí forma vydírání... Podobně i servis zahradní techniky a opravujou jen to co jsi koupil u nich.
Polsko má jedinou výhodu že zajedeš osobně a zkoušíš na místě, cenově je řádově výhodnější čína (resp Tchajwan - někdo tu dával odkaz kde objednává) - pošleš zadání a přijdou ti hotové.. Jen je třeba poslat kompletní údaje, rozteč očí/ umístění do čočky i výškově atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.