Nejste přihlášen/a.
Někteří řidiči automobilů mají tendenci vnímat cyklisty jako méně znalé účastníky silničního provozu, a proto je nabádají k získání řidičského průkazu. Myšlenka je taková, že pokud by cyklisté měli stejnou znalost dopravních předpisů jako motoristé, snížily by se teoreticky konflikty na silnicích.Na druhou stranu samotný řidičský průkaz rozhodně není zárukou dokonalého řidičského umění. Mnozí motoristé s řidičským průkazem nejsou vzorní řidiči a často porušují pravidla nebo se dostávají do nehod právě kvůli své sebedůvěře či neopatrnosti. Zde se tedy odkrývá zajímavá dynamika, že někteří řidiči se domnívají, že znalost pravidel je klíčová pro bezpečnost, ale zároveň mohou být sami příkladem toho, že pouhá teoretická znalost nestačí. K bezpečnějšímu silničnímu provozu přispívají především ohleduplnost, předvídavost a vzájemný respekt mezi všemi účastníky. Je řešení podle Vašeho názoru pouze vlastnění řidiského průkazu-certifikátu odbornosti a znalosti k eliminaci dopraních nehod a je nutné ho zavádět pro cyklisty?
V žádném případě po cyklistech jakýkoliv papír odbornosti nepožadovat. Ti nerozumní podpoří aspiranty Darwinovy ceny = sami zmizí a ti rozumní naopak vědí že oproti motoristům v automobilech riskují všechno.
Pokuď se člověk naučí testy a absolvuje jízdy s instruktorem v autoškole jenom proto, aby obdržel řidiský průkaz a potom si jezdí jak chce bez respektování silničních pravidel, tak sice řidičák vlastní, ale v praxi to výjde jako by zkoušky nesložil žádné. Lepší ohledupný cyklista který respektuje pravidla, než řidič automobilu, který se vytahuje svojí chytrostí že složil zkoušky, ale jezdí nedbale s častými přestupky. Potom když udělá chybu, tak se vymlouvá, že to zrovna v autoškole neprobírali nebo zrovna chyběl na hodině výkladu. Řidičák mu ale zároveň dává pocit neomezenosti a někdy též nesmrtelnost, že vše zná a ví nejlépe. Ta nadřazenost je znát.
Jasně. Řidičák pro cyklisty a pokud možno až od patnácti nebo rovnou od osmnácti. A hlavně tvrdě zpoplatnit.
Chápu důvody pro, jen jsem chtěl naznačit, že celá věc je složitější a bohužel vede jen jedním směrem. Znalost pravidel silničního provozu je potřebná a důležitá, ale papír nic neřeší. Navíc nejen řidič, i cyklista by si měl být vědom toho, že kůže ochrání tělo méně, než vrstva šikovně zohýbaného plechu a to bohužel žádná "autoškola" neřeší. Tady nastupuje pud sebezáchovy a selský rozum. Dvakrát za život jsem měl karty tak dobře rozdané, že jsem to vzal raději do škarpy, než být v právu, ale mrtvý.
Jak už naznačili ostatní, dřívější výuka dopravních předpisů v nižších ročnících základní školy fungovala velmi dobře. Dnešní jedna nebo dvě návštěvy dopravního hřiště jsou dobré možná jako zážitek, ale krom toho, že si na tom někdo namastí kapsu, to neřeší absolutně nic.
Úsměvné téma. Na kole mám naježděno cca 3 x víc než v autě, už jsem toho dost zažil a jedno vím jistě, pokud zpřísnit nějaké povinnosti, tak především pro řidiče motorových vozidel. Tam najdete mnohem více psychopatů než v řadách cyklistů. A tihle experti za volantem ohrožují všechny kolem sebe, cyklista magor ohrožuje především sám sebe.
Ano jsem pro, a dodávám že jsem v předstihu
Né, teď vážně, a jak zabránil řidičák tomuhle?
V roce 2024 šetřila policie na českých silnicích 92 217 dopravních nehod. To znamená, že každý den došlo v průměru k 252 nehodám.
Nevím ale mnohdy když vidím babičky či dědečky s vnukem popř. i mnozí rodiče jak se chovají, tak je vše zbytečnost , protože už od kočárku tito učí děti porušovat dopravní zákon!
Když vidím ty mladé ze špunty v uších, a očíma přilepených v mobilu (pozor nejedná se jen o cyklisty ale i mladé rodiče s kočárky)
Počítám, že tohle je ti dědečkové a babičky neučili.
Tyhle průkazy jsme dělali na základce v té době snad všichni...Průkaz syklisty a k tomu odznak Zlatá zebra
To asd1 - ano, máte kus pravdy. Idiot zůstává idiotem ať už kroutí volantem, nebo řídítky. Ale já se čím dál více setkávám s tím, že cyklisté prostě vyjedou z vedlejší a zejména když odbočují doprava často vůbec neřeší, jestli po hlavní něco jede, nebo ne. Totéž na kruháči - že někdo jede po kruháči - těžký nezájem, nedejbůh když provoz zpomalí, tak cyklisté na férovku podjíždí zprava a je jim úplně putna, že auto bliká doprava. Takže chcete sjet z kruháče, regulérně blíkáte a najednou máte vedle sebe hňupa, který se ještě rozčiluje.
Hňupové jsou na obou stranách, já zas na kole často potkávám kdy mě auto předjede a hned to zalomí doprava do vedlejší, přitom je to v obci a jedu 40.
Podjíždění zprava v malý rychlosti je legální, ale kolo musí dbát zvýšené opatrnosti. Pokud si kolo nehlídá blinkry/ odbočení doprava a vjede tam tak je to debil. BTW na tohle pozor v Německu, tam má cyklista v tomhle případě přednost a to i když podél silnice vede cyklostezka a jede po ní.
Souhlas s Promonem, po nějakých zkouškách a školeních pro cyklisty volám už delší dobu. Bylo by to potřeba jako sůl a to píšu jako řidič auta i jako každodenní cyklista.
A z ceho prosim vychazi tato revolucni myslenka?:
Myšlenka je taková, že pokud by cyklisté měli stejnou znalost dopravních předpisů jako motoristé, snížily by se teoreticky konflikty na silnicích.
Existuje nejaka statistika nehodovosti cyklistu, ze ktere by vyplyvalo, ze nejvyssi podil na nehodovosti cyklistu, ma jejich neznalost dopravnich predpisu?
Tato myšlenka pochází většinou z úst řidičů kteří vlastní řidičský průkaz, že vše moudré se účastník silničního provozu naučí právě v autoškole a tudiž cyklisté též. Co když nastane situace, že to člověk ví a zná, ale nemá ochotu to respektovat a porušuje silniční předpisy schválně, přestože má řidičák a měl plný počet bodů v závěrečných testech takový paradox?
Milý pane, nebo paní, ujišťuji Vás, že ani řidiči neznají předpisy. Řidičák pro cyklisty nic neřeší.
Nebo budete chtít i po chodcích, aby měli nějaký řidičák?
Hned první písměno zákona 361/2000 zní:
a) práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích1),
hned §2
a) účastník provozu na pozemních komunikacích je každý, kdo se přímým způsobem
účastní provozu na pozemních komunikacích,
Kdo vše by musel mít, podle Vás, doklad o složení nějaké zkoušky:
@trtr:Kdo chce povolit vyssi rychlost, nebo kde se o tom diskutuje? Neprijde mi, ze by jakakoliv skupina prosazovala zvyseni rychlosti na silnicich (krome dalnic). Co je problematicke ve vztahu mladsi ridic - cyklista? V cem vidite problem s autonomnimi vozidly (krome pravni odpovednosti za ten "autonomni rezim")? Z pozice chodce Vam jizda cyklisty po chodniku nevadi?
Co se týká jízdy kol po chodníku, vzpomínám si, že jako dítko školou povinné jsem na kole Pionýr jezdil do mlékárny pro rohlíky. A tehdy by mne ani nenapadlo, že bych jel po chodníku.
stir, souhlas: "spíše mě dokáže naštvat auto na chodníku,", páč pak nejde projet s kočárkem a musíte ho objet přes komunikaci.
Nejen pro cyklisty. I pro elektrokola, elektrokoloběžky a další elektrovehikly. Třeba na elektrokoloběžce se jezdec pořádně nemůže otočit aby viděl jak vypadá dopravní situace za ním, na kole snad bylo možné instalovat zpětné zrcátko, ale nevzpomínám si že bych něco takového viděl.
Jako řidič B bych uvítal kursy z dopravních předpisů, něco podobného jako když jsem byl řidič - referent a pořádal je pro nás zaměstnavatel. Dopravní předpisy se pořád mění a prase aby se v nich vyznalo.
Někteří řidiči se v předpisech, ani ve značkách nevyznají, neznají je, páč nechtějí. Jednou složí státní zkoušku a pak celý život jezdí a myslí si, že jsou lepší, jak ten řidič, co jel proti němu.
Podle mě to řešením není. Neznalost předpisů není největší problém. Největší problém podle mě je, že od revoluce zásadně vzrosl počet aut i cyklistů a tím samozřejmě i provoz a naše vlády na to léta jen koukaly a teď situace přestává být únosná, protože je na silnicích příliš mnoho aut i cyklistů. Ono je rozdíl jestli za cetu do práce dojedete dva cyklisty a proti zrovna nic nejede, než když těch cyklitů je 50 a proti jedno auto za druhým. Za cyklistou samozřejmě jet nechcete, tak to dopadá tak, že se tam sanžíte vecpat i když jede něco proti (protože ono něco jede pořád) a vznikají nebezpečné situace a jedni druhé nenávidí. Chyba prostě je v tom, že auta a cyklisti nepatří na jednu komunikaci. Teď už se na to přichází, jenže na cyklostezky nejsou peníze, tak se vezme barva a namalují se pruhy na chodníky nebo silnice, ale to problém neřeší.
Já nemluvím ani za cyklisty ani za motoristy a neřekl jsem, že cyklisté na silnici nepatří. Říkám, že při tom provozu (cyklistů i aut) je neúnosné, aby oba využívali jednu komunikaci. On i metař s kárkou širší než 600mm je povinen použít silnici a teď si představte, že cestou do práce dojedete 50 takových metařů. Z pohledu zákona je vše v pořádku, pojedete za ním a až bude volno proti (protijedoucího nesmíte ani omezit), tak ho v klidu předjedete. A to vše 50x za jednu cestu. Bude se vám to líbit?
Kolikrát v životě jsou potkal 50 metařů za cestu?
Spousta psychopatů má problém zpomalit, počkat na volno a až pak předjíždět, to je celý problém.
Málokdo z cyklistů dělá dobrovolně kuželku mezi autama, tam jede jen když je to nejmenší zlo.
Musíte číst to, co píšu. Já neříkám, že denně potkám 50 metařů, já říkám, že kdyby tomu tak bylo, tak je z pohledu zákona vše OK, ale jezdit se v tom nedá a řidičák na kárku by taky nebyl řešením. Takže potřetí: Problém není v neznalosti pravidel silničního provozu, problém je v tom, že toho je na silnici moc a vzájemně si to vadí.
Já rozumim. A tvrdim že problém není v množství "překážejících", ale ve stavu společnosti kde je rozšířená agresivita a bezohlednost. V Německu nebo Rakousku v klidu počká až je volno a až pak jede, tady je hned nasranej a cpe se do předjíždění i když má auto proti nebo nevidí za roh. Podobně i v Německu na dálnici s autem, kdy tam tě dojede klidně Porsche, ale místo problikávání a najíždění na kufr v klidu počká na volno a až pak si odfrčí dopředu..
Tady se ti lepí na prdel i když jedeš tachometrových 100 na okresce, a když jedeš tachometrových 85 tak by tě rovnou lynčovali (a tacho 85 opravdu není zdržování provozu/ bezdůvodně pomalá jízda, 90 totiž není přikázaná rychlost ale nejvyšší dovolená.)
S tou agresivitou a bezohledností souhlasím. Já na kole nejezdím, ale jezdím na skůtru, jezdím 90-95km/h (což je na mém tachometru cca 110km/h) abych nezdržoval a stejně se mě většina lidí snaží za každou cenu předjet, protože prostě skůtr před sebou nesnesou. Samozřejmě, že polovina těch blbečků vás pak ještě osprchuje ostřikovači (ono je sucho, ale on si zrovna potřebuje umýt okno).
Tohle je vždy jen snaha vytřískat z něčeho peníze. Povinné ručení a řidičák na kolo je holý nesmysl. Ale nepochybně na ně jednou taky dojde (snad se toho nedožiju). Už došlo na drony a kolo(ne)běžky, zahradní traktůrky a podobně, a je jen otázkou času, kdy pojišťovny si prolobuou další okruh patících.
Ve školách se přece učí dopravní výchova. Za nás se to jmenovalo Zlatá zebra, dneska se to možná jmenuje jinak. Třeba by se mohlo ubrat trochu z učení nesmyslů, které běžně člověk nepotřebuje (napadá mě dějepis na několikero způsobů pod různými názvy (kromě dějepisu s velkým ď to za nás byla hlavně literární, výtvarná a hudební výchova)) a zařadit takovéhle věci, které člověk rozhodně potřebovat bude.
Jako řidič cyklista můžu potvrdit že jsou čuňata na obou stranách barikády. Nebo jinak počet magorů je ve všech skupinách obyvatelstva rovnoměrně rozvrstven. Úplně sem miloval když mě někdo předjížděl a skoro mi škrtal o řidítka...
Není to o tom že cyklisti nedodržujou, je to o tom že obě trany nedodržujou a je v těch skupinách stejný poměr psychopatů, narcisů a lidí s malým (sebevědomím)...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.