Nejste přihlášen/a.
tak to je perfektníotec ho sám naučil chodit pozdě (ano, má to od rodiče. Kde by se to asi jinak naučil?!), teď mu to ještě drze vyčítá a on se mu má za to co ho sám naučil nakonec ještě omlouvat
to nevymyslíš
Spálit mosty a utnout kontakt v tomto případě nejde - jde.
Účinné řešení je "politicky nepředstavitelné"ovšem jako jediné účinné. Nesmíte být ovšem slabý. Je třeba se na takovou osobu jednoduše vykašlat. Pokud se nedokáže starat sám, nechat ho v tom pořádně vykoupat. Pak si možná začne vaší péče vážit. Tak jako tak je nejlepším řešením strčit ho do starobince (či jinam kam to půjde) a tam ho nechat. Žádné slitování s takovými nevděčníky.
Tohle však tazatel nedokáže. Už podle toho, jak se vyjadřuje v otázce a jak to pojímá. Trpím, vlastně trpět chci, ale poraďte mě, jak netrpět? Tak netrp, řekneme mu, a on řekne, já trpět musím. A my mu řekneme, tak trp, když si trpět chceš...
Jak můžete tohle říct, aniž bychom znali bližší info, jaké jsou tam poměry, co pro něj otec udělal, atd. Já z toho dotazu vidím jen to, že se s otcem na něčem domluví a opakovaně jezdí pozdě. Nepíše, že by nebyl vděčný za tu pomoc, jen mu vyčítá, že přijel o půl hodiny později. Pokud něco slíbím, tak to dodržím, pokud se starám o nemohoucího a VÍM že to nemohu dodržet, tak neslibuji.
Žiju s partnerem, co chronicky chodí pozdě. Vždy a všude. Než jsme se poznali a začali spolu spolu chodit, tak jsem na něj ve smluvený čas na smluveném místě čekala vždy 20 až 90 minut, než přišel. A neodradilo mě to. Někteří lidé prostě včas nechodí. Zkrátka to nedokážou to. A není to tom, že si vás neváží nebo vám na vás nezáleží. Ani to není o tom, že jim někdo jinej určuje čas, kdy někde mají být, že v tom je ten problém... Oni nechodí včas ani na ten čas, co oni sami řeknou.
Nestěžuji si tady dokola, co dělat s partnerem, co chodí pozdě, protože 1) jsem OK s tím, že chodí pozdě a za 2) vymyslela jsem si vlastní metody, jak udělat, aby chodil "včas". Tyto metody určitě nebude chtít praktikovat tazatel: syn na svého starého a nemohoucího otce.
Aha, takže problém je, že starý otec držkuje, když se mu syn pomáhá. No, na to je rada stejná, jako když se vzpouzí a vzteká malé dítě, které vychováváte. Pořádně ho seřvat, dát na prdel (ať máš důvod brečet), řádně ho rozházet psychologickou šikanou a manipulací a bude. Tohle se přece vzpupným malým dětem dělá... Je známo, že se pak role obrací, že děti vyrostou a z rodičů se stanou staré a nemohoucí "velký dětičky", který potřebujou, aby se o ně jejich děti staraly...
Takže když to otočím, pokud máte dítě a domluvíte se s ním, že ho někde vyzvednete ve 13h a přijedete pokaždé třeba 13.30, je to ok chování? Však proč pyskuje, hlavně že přijel, že
Vy jste to ale podal tak chaoticky, že z dotazu není jasné, o kolik osob pečujete a co chcete poradit.
Poradníku, každý rozumný člověk ví, že nemáte pravdu. Protože rozumný člověk se řídí svým rozumem a ne názorem uřvaných lidí, kteří si stěžují, že chodíte pozdě nebo názory lidí, kteří si myslí, že když někdo pečuje o imobilní osobu, že je Bůh, kdo je víc...?
Víte jaký je, tak co se na to připravit už při domlouvání té pomoci. Zřejmě se necháte vmanipulovat do toho, že mu slíbíte nějaký čas, ale nedovedete ho dodržet. Takže to vlastně je chyba na Vaši straně.
Co to udělat jinak? Když bude chtít pomoct, domluvit si s ním den, ale ne konkrétní čas, s tím, že jak budete vyjíždět, tak mu zavoláte (pokud cesta nějakou dobu trvá, aby se stihl připravit).
Pokud víte, že vám do toho mlže cokoliv skočit, určitě bych se nedomlouval na konkrétní čas. Pokud ano a víte, že to nestihnete, dáte mu třeba telefonicky vědět, že se zpozdíte?
Chybí dost informací na to, aby se dalo posoudit, co by se dalo vylepšit. (o koho se staráte, jestli to není tajné?)
Pokud by to bylo možné, rozdělila bych péči.
Abyste si ulevil.
Je to otázka času, kdy vyhoříte, nebo Vás chytnou nějaké nervy a uděláte (řeknete) něco nepředloženého. Nevím jaké máte povinnosti.
Pokud máte otce někam odvézt, objednat taxi, nebo sanitku, nebo někdo ze známých, příbuzných.
Nákupy - objednávat on-line. Plná péče třeba u Košíku. Dovezou a vynesou i do pater před dveře.
Vaření - Zeptat se na městě, na sociálce, v domovech důchodců, škole odkud by se daly odebírat obědy, případně i s dovozem.
Úklid - objednat si úklidové služby od nějaké firmy, případně od někoho s vlastním podnikáním. Pravidelné úklidy jsou finančně výhodnější.
Zahrada - zahradnické služby, sekání trávy - i tady se najde nějaká firma, případně se u nás ve městě psalo, že vzniklé TS - Technické služby, budou moct zajišťovat pomoc i v případě starších občanům, kteří to nezvládají.
Zajistit si příspěvek o imobilního občana, záleží, jaký stupeň invalidity má přiznán. Podle stupně se odvíjí výše a z toho se platí ta péče. U nás objíždí auto s pracovnicí a ta se staršími, či nemocnými rehabilituje. Mnohdy i jen kontakt s jinou psychicky pomůže.
Jsou ale i sociální pracovnice, které poklidí, ohřejí jídlo, vyzvednou léky ...
U nás v domově důchodců se může nemohoucí objednat na vykoupání, ostříhání. Přijede auto a potřebného člověka odveze do koupelny v DD a tam mu pomůže i s hygienou.
-------------------
Ohledně času - jak již někdo píše. Nedávat žádný přesný čas.
Píšete, že se staráte o jiného, imobilního člověka. A není to právě mamka? Třeba otec žárlí a proto je nepříjemný.
Pokud manželka, dítě, potom máte povinnosti samozřejmě plně k nim. A u otce to je na domluvě, případně zajištění péče od někoho jiného. Nemůžete se rozdvojit.
Každopádně péče o jednoho špatně pohyblivého člověka je velice náročná a hledejte pomoc. Protože když vyhoříte, zhroutíte se, nebo se Vám něco stane, tak tu péči a práci bude muset stejně někdo zastat a najít řešení.
Měl byste mít čas i na svůj život, mít nějaký volný den, abyste zrelaxoval a nabral síly.
@jstenarade - že jsou ve své pozici často trpěni doma jen z dobré vůle rodinných příslušníků
To jako že "maminko/tatínku, když nebudete poslouchat, potáhnete z domu (nejlíp vlastního"?
.Odvoz a lékaře řeším přes bratra,taky má svych starosti nad hlavu takže nejezdí včas což už předem děcko zkritizuje tak se mu snažím vysvětlit ze má své priority a i provoz se nedá v dnešní době přesně odhadnout
Takže když přijede o půl hodiny později do práce, taky to takhle přednese a je to ok? Nebo do práce jezdí na čas, jenom na rodiče, které doma vlastně milostivě trpí, zcela kašle, však co, ti počkají a když ceknou, tak potáhnou do důchoďáku?
Chápu, že někteří důchodci umí být nepříjemnní, zlí a chovat se jako děti. Ale z toho co tady čtu se mi dělá fakt nevolno.
K tomu poslednímu odstavci ještě dodám, že většina lidí se tak opravdu chová, jako by rodiče ani neměli, ale dědictví jim potom nesmrdí, to si najednou vzpomenou. Spousta jich to udělá i tak, že si ještě za života nechají na sebe napsat baráky, byty a pozemky, nechají se štědře podporovat z dnes nemalých důchodů a pak fouknou rodiče do ústavu, aby nezavazeli a nemuseli je trpět doma.
Kdyby se dlchodci na tyhle "děti" vykašlali, barák/byt prodali a za utržené peníze si zaplatili pečovatelák a zbytek si rozměnili na úplatky, mohli důstojně dožít. Opravdu, některé děti bylo lepší utřít do kapesníku.
Tak možná by stačilo napsat, že Váš otec byl špatný člověk a proto si nezaslouží abyste se mu věnovala na úkor své rodiny. Ale to jak jste to napsala vyznělo dost paušálně, ne každý rodič je despotické hovado a mnoho rodičů pro své děti udělalo víc než museli, proto mi přijde hodně sprosté napsat, že energie se má posílat dětem a na rodiče se v podstatě vys*at. Asi jste to tak viděla ve své rodině, to mi je líto, ale rozhodně lidé nejsou zvířata, abychom to takto brali. To bychom pak mohli říct, že když se zraníte, je zbytečné Vás léčit, jednodušší bude Vás dorazit, pro dobro stáda. To bychom se jako společnost moc dopředu neposunuli.
A tazatel stále neuvedl o koho se stará, jestli se otcem nemůže domluvit jinak, bez konkrétního času, atd. Takže bych nesoudil jak to mají doma, když nic nevíme. Třeba je otec despota, třeba je tazatel sobec, který upřednostňuje někoho cizího před otcem. Třeba. Nevíme nic.
To jsem mu psal asi 2x, ale nereagaoval. Zřejmě nechce tu situaci řešit, ale jen si postěžovat, jak je otec hrozný. I když vím, že se starými lidmi bývá těžké pořízení, tak tohle by štvalo i mě a to mám do důchodu daleko. To není o tom, že by nemohl půl hodiny počkat, ale pokud se domluvil na konkrétní čas a přijede pozdě, já bych to vnímal jako projev neúcty, kdyby se to dělo pravidelně.
Ještě sám píše, že mu otec děkuje a oceňuje, že se o něj stará.
jstenarade : pochopil jsem, že máte za sebou něco ošklivého a jste plná zášti ke svému otci. Chápu to. Ale fakt nechápu, proč máte potřebu to neustále projektovat do všech kolem sebe. Já jsem psal k tazateli a ten nepíše, že by otec byl alkoholik, ani že by ho nějak manipuloval. Naopak, možná ho slušně poprosí, aby mu pomohl, syn mu to SLÍBÍ A DOMLUVÍ SI spolu TERMÍN, ale skoro pokaždé přijede pozdě. Já fakt nevidím problém na straně toho otce. (aspoň z toho co víme)
Můžu to otočit podle vás a zeptat se, proč tedy nedá tu osobu o kterou pečuje do ústavu? Pak by mohl normálně fungovat a být u svého starého otce včas? Jsou mezi námi lidé, kteří mají své rodiče rádi a jsou rádi za ten čas, co tu s nimi mohou ještě prožít, mnoho z těch, co jim rodiče zemřeli si občas postesknou, že je toho tolik, co jim nestihli říct.
Pomáhat svým rodičům je úplně normální věc, já nikde nečtu, že jeho otec by potřeboval trvalou péči. Možná chce jen občas odvézt na nákup, nebo k doktorovi a mrzí ho, že syn mu něco slíbí a jako táta mu nestojí za to, aby svůj slib aspoň jednou dodržel a přijel včas.
Jak už jsem někde psal, zajímalo by mě, jestli jezdí o půl hodiny později do práce, nebo třeba k doktorovi, když je objednán na konkrétní hodinu.
Tak já to zkrátím. Vy sám píšete, že jste na straně otce. Vidíte? Aniž byste o tom něco pořádně věděl, protože tazatel tady nic podrobného nenapsal, jen že jezdí chronicky pozdě, i když se domlouvá na čas a otec mu to občas vyčte. Já narozdíl od vás nejsem ani na jedné straně, dokud nemám další informace.
A že si každý projektujeme do odpovědi sebe a svou životní zkušenost, to taky není pravda. Jen proto, že moje ex je manipulátorka a ku*va, přece nebudu paušálně každému radit, aby si nehledal ženu a že každá je taková. To přesně děláte vy.
chyba se vloudila, myslel jsem samo tazatele
píšete : aby byl včas u něj kdy si písne.
to z toho právě vůbec nevyplývá. Pokud by to bylo tak, že mu napíše a on nesplní jeho představy a nepřijede hned, tak ok, ale on píše, že se domluví a stejně přijede pozdě... Navíc sám tazatel píše, že otec mu říká, že to chápe... a že mu říká, že je rád, co pro něj dělá. Takže vlastně jediné co mu vadí, že táta si prostě neodpustí poznámku, když stále jezdí pozdě na smluvený čas. Já prostě stojím za tím, že chyba je na straně tazatele, že nemá slibovat něco, co nemůže splnit a domluvit se tak, že přijede třeba mezí 14-16h, např. Pokud je to jinak, pak se omlouvám, ale v textu nic takového nezaznělo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.